Alyona Alyona: "Україна переповнена всіма ресурсами світу і може роздати сповна"

. Фото: пресофіс Alyona Alyona

Реперку alyona alyona можна назвати королевою фітів. Проте за кількістю музичних колаборацій її швидко наздоганяють електронщики Probass & Hardy, чий зірковий час настав навесні цього року завдяки хіту "Доброго вечора, ми з України". З того часу музиканти встигли записатись із Khayat, ЮЮ, Олегом Скрипкою – а тепер із alyona alyona.

Про історію знайомства Probass & Hardy, створення пісні "Роздам сповна", "Євробачення", звільнення від непотрібних речей, а також підсумки складного, але продуктивного 2022 року alyona alyona розказала Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь.

"Ми познайомилися з DJ Probass у соцмережах ще до того, як я стала відомою. Але ми ніколи в житті не бачилися"

Альоно, привіт тобі, де ти зараз є?

Добрий раночок, я зараз в Гданську. В мене музичний тиждень – я тут пишу нові хіти.

Слідкувала за Нацвідбором на "Євробачення"?

Тут в будинку живе багато різних музикантів, і ми вчора усі були біля телевізора – переживали, нервували. А ще ми дивилися фільм про Kalush Orchestra. Ми не бачили його раніше і отримали велике задоволення.

Перед цим ти писала пост, що обрала для себе трек-переможець. Хто це був?

А я не скажу.

Тоді яким буде твоє побажання переможцям TVORCHI?

Щоб вони максимально кайфували, релаксували, не нервували. Щоб жодна мімічна зморщечка на обличчі не показала, що вони переживають. В них гарна пісня. Дуже гарний образ і дуже класний номер. Тому нехай їдуть, гідно представляють Україну і привозять нам перемогу.

Нещодавно DJ Probass презентував нам колабу з Олегом Скрипкою, а сьогодні ти презентуєш пісню з Probass. До речі, Артем (Ткаченко, він же DJ Probass, – прим. ред.) розповів нам, що зі Скрипкою він познайомився на сцені фестивалю Atlas Weekend. А як ти познайомилася з Артемом?

Артем дуже давно займається і музикою загалом і має деяке відношення до хіп-хопу. Ми познайомилися з ним у соцмережах ще до того, як я стала відомою. Але ми ніколи в житті не бачилися. А потім так сталося, що він став відомим саме через електронну музику.

А побачилися ми з ним нещодавно. У Варшаві декілька днів тому від нашого лейблу ENKO був благодійний фестиваль, ми запросили Probass & Hardi, щоб вони заграли свої хіти. І ми особисто познайомилися в день прем’єри нашого треку особисто у Варшаві.

А що тебе змотивувало написати текст до цієї пісні?

Мене завжди надихає музика. Артем скинув мені музику, і вона мені здалася натхненною. Я вирішила написати безпосередньо про Україну, бо Україна – наша ненька, мати, наша рідна земля, яка для нас є всім на світі. Вона нас і годує, вона нас оберігає, дає нам красоти – і гори, і степи, і ліси, і море.

У нас є прекрасні чотири пори року на нашій українській землі. У нас є прекрасні люди – хоч до серця прикладай Україну, вона тебе врятує. Коли тобі твердо – вона тобі шовковисту травичку постелить. Десь перебої з водою – в нас є річки, озера, ставки. Я писала про те, що наша Україна переповнена всіма ресурсами світу і може роздати сповна. Навіть ворогам, які на нас напали.

"Я згодна, що треба роздавати сповна. Перший принцип – якщо рік не користуєшся чимось – треба віддавати"

Alyona Alyona.

Є така думка, щоб щось отримати нове в житті – треба щось старе роздати. Ти практикувала щось подібне? Роздавала сповна?

Мільйон разів в своєму життя. Я взагалі думаю, що благодійність – це моє. Ще коли я працювала в садочку, мала невелику зарплатню, то купляла щось на секонд-хенді і роздавала подругам. Мама в церкву ходила – роздавали ще і у церкві. Почала якось звільняти простір навколо себе.

Хоча я трошки Плюшкін, якщо чесно. Але я згодна, що треба роздавати сповна. Перший принцип – якщо рік не користуєшся чимось – треба віддавати. Звичайно, потім завжди буде така ситуація, коли саме та річ знадобиться. Але нічого. Буде привід купити нову.

Закінчується рік. Якщо підбивати підсумки – що тобі вдалося здійснити цього року?

Найбільше надбання – це хіт "Рідні мої". Скільки людей він об’єднав і в Україні, і за кордоном – для мене це велика честь. Багато людей поклали її собі в серце. А ще я пишаюся колабами з зарубіжними артистами і платівкою з Jerry Heil. Радію, що Яна з’явилася в моєму житті – вона крутий поет і в нас з нею дуже спільна творча хвиля. Я об’їздила багато країн, багато міст і показала нашу українську музику. Музичний рік вдався. Але треба працювати ще, треба щоб ми перемогли.

А що з тобою сталося таке неочікуване в тих європейських турах?

Мені завжди люди хочуть подарувати якийсь подарунок. Наприклад, нещодавно мені подарували килим, на якому вибитий герб України. Це зробила дівчинка з Азії, яка проживає в Америці. Він невеликий, але було так приємно!

Якщо повернутися до теми звільнення від чогось у своєму житті, я ніколи не зможу звільнитися від подарунків, які мені дарують люди. В моїй варшавській квартирі є вже куточок подарунків – малюнки, браслети, сережки, шеврони – все це дарували люди.

"Я іноді вже забула, що з кимось там планували фіт – а він бац і виходить!"

А ти підрахувала, скільки в тебе було релізів у цьому році?

Сольних, мабуть, десять. Але до мене зверталися артисти по фіти – і ми це робили з ними. Не рахувала. Воно твориться – я собі й творю.

Ти дуже продуктивна артистка. Ти взагалі встигаєш кайфувати від процесу? Чи можливо, треба зробити передишку?

Ні, вам так здається! Я ж не сиджу і не пишу все це залпом. Ми трек, може, записали 9 місяців тому – а вийшло воно тільки зараз. Але виходить все підряд. Я іноді вже забула, що з кимось там планували фіт – а він бац і виходить! Ні, я звісно продуктивна, це правда. Але не в один момент я все це створювала.

Що ти очікуєш від 2023 року?

Я точно буду писати пісні та співати. Можливо, знов будуть якісь фіти. А от альбом створювати не планую – не відчуваю зараз такої потреби, немає такого внутрішнього запалу. Просто буду творити сингли. Виливати в свої рядки те, що відчуваю.

Твій наступний сінгл буде сольним?

Ні, це буде фіт с Jerry Heil. Пісня про екзамен. Думаю, вона вам сподобається. Це буде лірична пісня. Про те, що навіть наші діти зараз складають екзамен в житті. Деякі його провалюють, але багато хто здає його успішно і йде далі.

Редакторки текстової версії: Світлана Берестовська і Міла Кравчук.

Підписуйтеся на подкаст “Вікенд Нової Музики” на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!