Учасники Нацвідбору на "Євробачення-2023" TVORCHI: "Важливий меседж і трішки чогось українського"

Гурт TVORCHI: Джеффрі Кенні та Андрій Гуцуляк . Фото: Ігор Ткач (Радіо Промінь)

Два роки тому TVORCHI вже брали участь в Нацвідборі на "Євробачення" – в статусі молодого перспективного гурту з одним гучним хітом. Сьогодні вони – визнані зірки української попсцени, чиї пісні розходяться хвилями позитиву по всій країні. У їхньому активі – 4 великі платівки, гучне сольне шоу на столичному Велотреці та любов абсолютно різних прошарків населення. Включно з музичними критиками, які присудили групі аж 2 премії YUNA.

Другу спробу підкорити сцену "Євробачення" Андрій Гуцуляк та Джеффрі Кенні зроблять із треком "Heart Of Steel". Про історію створення пісні, досвід європейських виступів та майбутній EP музиканти розказали Ксенії Івась в етері шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь.

Ви вже не вперше в фіналі Нацвідбору на "Євробачення", у вас нема відчуття дежавю? Тим паче, що у 2020 році ви виступали останніми в фіналі, і цьогоріч у вас теж 10-ий номер?

Андрій Гуцуляк: Ні, немає відчуття дежавю. Просто я одразу сказав Джеффрі, що ми йдемо останніми. Ми трохи неправильно порахували, і після того, як наші колеги витягли майже всі номери, вирішили, що нам дістанеться 1-й номер. А потім виявилося, що є ще номер 10-ть!

Минулого разу ви потрапили до фіналу Нацвідбору з піснею "Bonfire", цього разу це "Heart Of Steel". Скільки у вас взагалі розглядалось пісень для конкурсу?

Андрій Гуцуляк: Насправді ми обирали між двома піснями. Але вирішили вибрати "Heart Of Steel", тому що там іде меседж, який ми хочемо донести. Це пісня про всіх людей, які стикаються з важкими проблемами. Але як би їм не було важко й болісно, продовжують іти вперед і посміхатися.

Джеффрі Кенні: Про незламність. Про силу і незламність духу.

Читайте також: Про Довбуша, дім, серця зі сталі й колискова: про що пісні фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Гурт TVORCHI: Андрій Гуцуляк і Джеффрі Кенні. Фото: Ігор Ткач (Радіо Промінь)

Чим ваша пісня така особлива, що ви на неї такі надії покладаєте?

Андрій Гуцуляк: Ми не покладаємо надії. Я вважаю її важливою, тому що ця пісня писалася навесні, коли відбувались події на "Азовсталі". Я дивився новинні пабліки, і мені вибило відео захисників "Азовсталі" – Дениса Прокопенка, "Калини". І коли я бачив їхні очі, я собі навіть не міг уявити, наскільки там все було погано. Але вони стояли міцно, в очах горів вогонь, і я бачив силу – прямо проходили мурашки по спині. І ці емоції, які я тоді пережив, я переніс в музику.

Тобто ти створив музику ще наприкінці весни? А з текстом хто допомагав?

Андрій Гуцуляк: Джеффрі завжди пише тексти.

Останні місяці ви виступали у Європі. Чи вдалося там розширити аудиторію, фанспільноту і заручитися ще більшою підтримкою серед європейців?

Андрій Гуцуляк: Була різна аудиторія на концертах, було багато українців, також були іноземці. Насправді ми не думали про розширення аудиторії, ми просто робили свою роботу, виступали та давали енергію. Але фідбек був позитивним і нам було приємно.

А як реагували люди, коли дізнавалися, що ви українські артисти?

Андрій Гуцуляк: Вони знали, що ми українці, тому що на афішах писали. (сміються)

Не було такого: вау, я думав, що ви місцеві?

Андрій Гуцуляк: Ні, ні, ні. Ми завжди говоримо про Україну на концертах. Те, що є для нас важливим. Якби це був якийсь фестиваль, тоді я думаю, казали б "О, these guys", звідки вони? А так ми були на благодійних подіях, в благодійному турі. Люди, які туди йшли, знали, чого вони туди йдуть. Вони знали, що йдуть туди допомагати Україні.

Читайте також: Вокалістка OY Sound System Вікторія Родько: "Треба робити все тут і зараз, не відкладати на потім"
Гурт TVORCHI. Фото: Ігор Ткач (Радіо Промінь)

Коли ми спілкувалися востаннє, ми прем’єрили пісню "Вимкни телефон". І я помітила, що ви між собою спілкуєтеся здебільшого англійською. Джеффрі, ти вже багато років живеш в Україні, ти український артист, тобі складно дається українська мова?

Джеффрі Кенні: Ні, але я зараз вчусь української і я в процесі. Я хочу дуже-дуже добре розмовляти.

Ти читаєш книжки, співаєш народні пісні, це допомагає тобі?

Джеффрі Кенні: Так.

"Ми дуже старанно працюємо, готуємося, щоб викластися на повну і здивувати всіх глядачів"

У вас є TikTok про те, що кліп на пісню "Believe", який зняли за 100 доларів, набрав 1 млн переглядів на YouTube. Це удача чи талант?

Андрій Гуцуляк: Він там більше назбирав. Зараз вже майже 3 млн. Думаю, всі обставини зійшлися в одній точці. Основне те, що всі люди, які брали участь у створенні цього відео і взагалі музики, робили це щиро — як це говорять, трушно і по-справжньому. Тому, я думаю, такий і результат.

А у вас було ще таке, що ви в житті щось робили з мінімальним вкладом, а мали максимальний прибуток?

Андрій Гуцуляк: Криптовалюта. Я жартую, жартую (сміється). Мені здається, я люблю щастя в дрібничках. Тому для мене зробити мінімальний вклад – приготувати собі поїсти, а потім цілий день бути ситим, і я вже цим задоволений.

Вітаю з виходом кліпу на конкурсну пісню! З ким ви його створювали? Можливо, в ньому є якісь пасхалки для вашого майбутнього номера на Нацвідборі?

Андрій Гуцуляк: Кліп робили з режисером Русланом Маховим. Він дуже талановита людина, і для нас було головним, щоб він відчув пісню такою, якою ми її створили. І він це зробив. Ми дуже вдячні всій команді, яка працювала над кліпом, і взагалі над всім, що відбувалось за останній період.

Читайте також: Юлія Саніна в журі Нацвідбору на "Євробачення-2023": "Я вважаю, що на сцені має стояти персоналія, особистість"

Цей кліп перегукується з вашим номером на Нацвідборі?

Андрій Гуцуляк: Я не можу, на жаль, про це говорити.

Вам що, заборонили?

Андрій Гуцуляк: Ні, я просто не хочу. Думаю, ви побачите. Ми дуже старанно працюємо, готуємося, щоб викластися на повну і здивувати всіх глядачів, подарувати незабутні враження. А номер буде сміливий.

У 2020 році ви зіштовхнулися із технічними проблемами. Джеффрі не чув фонограму, так?

Андрій Гуцуляк: Просто тоді в нас не було досвіду з такими технічними нюансами, і ми розгубилися.

Які запобіжні заходи треба вжити зараз, щоб уникнути подібних ситуацій в майбутньому? Чи є якийсь покроковий план, що треба перевірити завчасно?

Андрій Гуцуляк: Просто треба, щоб на саундчеці все було так само, як на виступі. Не завжди це вдається, але треба до цього наближатися.

Цього року на Нацвідборі представлені пісні різних жанрів – такий собі зріз всього різноманіття української музики. Якби ви не брали участь у Нацвідборі, за кого б ви голосували?

Джеффрі Кенні: Вася Демчук.

Андрій Гуцуляк: Я теж так думаю. Насправді я не чув усі пісні, тільки уривки на прес-конференції. А з Васею ми знайомі ближче, то ми чули його всю пісню, бо бачилися буквально нещодавно.

У шоу "Селекція" ви розповіли, що ваша конкурсна пісня увійде до нового альбому наприкінці грудня. Що це буде за альбом?

Андрій Гуцуляк: Це буде ЕР, присвячений подіям, які відбуваються в Україні. Там буде чотири композиції. Кожна з них несе важливий меседж і трошки чогось українського.

А це будуть абсолютно нові пісні чи й попередні сингли?

Андрій Гуцуляк: Ні, це будуть зовсім нові пісні включно з "Heart Of Steel".

Чекатимемо на реліз ЕР. Як він називатиметься, до речі?

Андрій Гуцуляк: "Heart Of Steel". 24 грудня.

Редакторки текстової версії: Тетяна Познякова, Міла Кравчук.

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!