Їжа, вода, заспокійливе: українці залишають у ліфтах "аварійні набори" на випадок знеструмлення

. Українці почали залишати у ліфтах "набори виживання" на випадок знеструмлення. Фото: twitter.com/justmary_twt

Після початку масових відключень електроенергії у містах України внаслідок російських обстрілів цивільної інфраструктури українці почали лишати у ліфтах багатоповерхових будинків "аварійні запаси" — на випадок, якщо їхні сусіди застрягнуть у знеструмленому ліфті.

Фотографіями запасів українці діляться у соціальних мережах. Однією з перших про таку практику повідомила громадська активістка, виконавча директорка фонду DEJURE.

"Мої сусіди зробили набір для виживання для тих, хто застрягне в ліфті під час відключення електроенергії. Росіяни думають, що можуть нас тероризувати. Вони мало знають. Ми сильніші, ніж будь-коли!", — розповіла вона.

Зазвичай до наборів входить запас їжі, яка не псується протягом тривалого часу, а також вода.

Окрім їжі та води, українці залишають у ліфтах розкладні стільці на випадок, якщо знеструмлення буде тривалим.

Подекуди у ліфтах лишають "розширені набори" — з ліхтариком, медикаментами, сухими та вологими серветками і навіть памперсами для дорослих. Фото одного з таких наборів оприлюднила акторка Ольга Сумська.

Обов’язковою складовою наборів є джерело рідини. Нею може бути не лише вода, але й, наприклад, сік чи квас.

Серед припасів можна знайти пледи чи ковдри — на випадок, якщо у ліфті буде холодно.

Волонтери просять не користуватися запасами без потреби.

В одному з будинків до "набору виживання" включили навіть фотографію радника Офісу президента Олексія Арестовича, якого українці подекуди називають "найкращим заспокійливим" через його виступи у телемарафоні та на YouTube-каналах.

Раніше президент Володимир Зеленський звернувся до українців із проханням максимально обмежити споживання електроенергії у пікові години. Влада багатьох міст радить мешканцям багатоповерхових будинків за можливості користуватися сходами.

Читайте також: Вимкніть чайник та пральну машинку в пікові години — це допоможе енергосистемі впоратись із навантаженням

Слід пам’ятати, що не варто намагатися самотужки вибратися із ліфта, який застряг із будь-якої причини. Замість цього необхідно натиснути кнопку зв’язку із диспетчером на панелі керування та повідомити йому про проблему, або ж зателефонувати до ЖЕКу чи компанії, яка обслуговує ліфти у вашому будинку. Відповідний номер телефону краще знайти та зберегти заздалегідь.

Користуватися ж ліфтами під час оголошеної повітряної тривоги не можна — у разі влучання російської ракети, снаряда чи безпілотника у будинок це може бути вкрай небезпечно.

Що відомо

  • В Укренерго 28 жовтня розпорядилися обмежити електропостачання для різних категорій споживачів у всіх регіонах України.
  • У Києві та Київській області 28 жовтня продовжили екстрені відключення світла через пошкодження внаслідок обстрілів та дисбаланс в енергосистемі. За розпорядженням НЕК Укренерго, відключення розпочались о 8:25.

Читайте також

В Україну приїдуть перші NASAMS, інспектори МАГАТЕ перевірять два ядерних об'єкти на запит уряду. 247 день війни. Онлайн

"Є проблема, яка не вирішується просто імпортом" — голова Комітету ВР з питань енергетики про дефіцит електроенергії

"Ворог підняв ставки" — Міноборони про удари по критичній інфраструктурі

"Апокаліпсис в енергосистемі України скасовується" — голова правління Укренерго

Атаки дронів, робота в метро та життя без світла. Тиждень війни у фото

"Загальна ситуація потребує дуже свідомого споживання" — Зеленський закликав до економії електроенергії