Постпред РФ на Радбезі ООН заявив про "українські лабораторії", що "фінансуються Пентагоном". Реакція ООН

. Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя, фото: AP

Постійний представник Російської Федерації в ООН Василь Небензя заявив під час засідання Ради Безпеки 27 жовтня, що в Україні нібито діють біолабораторії, що фінансуються Міноборони США.

"Безпосередня участь військового відомства США у фінансуванні військово-морської діяльності в Україні відображена в плані надання технічної допомоги певним реципієнтам Міноборони України від 2018 року. Реальним одержувачем коштів є лабораторії Міноборони розташовані в Києві, Львові, Одесі та Харкові", — заявив Небензя.

За його словами, до 2020 року число українських лабораторій залучених до роботи і фінансованих Пентагоном, досягло 30, і розташовані вони загалом в 14 населених пунктах.

Представники інших країн-членів ООН не сприйняли обвинувачення з боку Росії серйозно. Зокрема постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд назвала засідання "втратою часу".

"Ми знаємо вже про ці всі твердження без будь-яких доказів. Та і Росія знає що ці обвинувачення сфабриковані, але слухняно виконує накази свого президента Путіна. Україна не володіє біологічною зброєю та технологією по її створенню", — сказала вона.

Читайте також: Видалити "ракову пухлину". Чи можна виключити Росію з Радбезу ООН

Представниця Великої Британії Барбара Вудворд назвала обвинувачення Росії "маячнею" і "дикими заявами". Представники Франції та Норвегії своєю чергою наголосили, що Росія використовує ООН як платформу для дезінформації.

"Одна й та сама делегація скликає ці засідання по тій самій темі. Настав час би уже включити до порядку денного ради новий пункт засідання "ні про що", — додав з цього приводу представник Албанії.

Водночас в українській делегації заявили, що Росія зібрала вже третє засідання в рамках ООН для того, "щоб сіяти дезінформацію", і таким чином РФ "дивно відзначає Тиждень громадської інформації та ЗМІ ООН".

"Очевидно що Росія таким чином підриває авторитет і цілісність конвенції. Україна ніколи не виробляла, не накопичувала та не використовувала біологічні патогени. У нас немає інфраструктури для такого роду розвитку та виробництва. Російська операція з дезінформації є загрозою, до якої треба підходити серйозно", — наголосила заступниця представника України в ООН Христина Гайовишин.

Що відомо

  • 25 жовтня стало відомо, що Російська Федерація запросила на 27 жовтня засідання Ради Безпеки ООН, звинувативши Україну та Сполучені Штати у недотриманні конвенції про заборону біологічної зброї (КБТЗ).
  • Раніше CNN із посиланням на двох дипломатів ООН повідомило, що Радбез ООН має у закритому форматі обговорити також заяви Росії про намір України застосувати "брудну бомбу".
  • До цього міністр оборони Сергій Шойгу у розмовах з міністрами оборони країн НАТО звинуватив Україну у підготовці провокацій з використанням "брудної бомби".
  • Президент України і глава МЗС України наголосили, що це брехня, "настільки ж абсурдна, настільки й небезпечна". Також Україна запросила МАГАТЕ відвідати місця так званої розробки "брудної бомби", про які заявила Росія.

Читайте також

"Ракова пухлина ООН". Кислиця закликав "видалити" Росію з Радбезу

Чи можна виключити Росію з Ради Безпеки ООН