Книга Іммануїла Канта, подарована Макроном Папі Франциску, може бути викрадена зі Львова

. Фото: Getty Images

У понеділок, 24 жовтня, Папа Франциск прийняв президента Франції Еммануеля Макрона у Ватикані. Політик подарував Папі перше видання книги німецького філософа Іммануїла Канта "Вічний мир", опубліковане французькою мовою в 1796 році. Однак конкретно ця книга може бути викраденою зі Львова. Про це розповів колишній дипломат Роберт Пшель на своїй сторінці у Twitter.

"Печатка чітко вказує, що книга, подарована Папі Франциску президентом Франції, колись була власністю (тоді ще) польської університетської бібліотеки у Львові… щонайменше соромно", — йдеться в повідомленні Пшеля.

Печатка власника книги вказує, що це "Czytelnia Naukowa we Lwowie" — перше львівське наукове товариство студентів, засноване у 1867 р. Спадкоємцем цієї бібліотеки є Львівський Університет ім. Івана Франка.

Книга Іммануїла Канта, подарована Макроном Папі Римському, може бути викрадена зі Львова. Фото: скріншот із Twitter

Польське видання "Wiadomosci" зазначило, що твір продавався цілком легально у французькій крамниці в Парижі.

"Її придбали в паризькому книжковому магазині Hatchuel, що спеціалізується на стародруках. (...) Про це свідчить печатка паризького книготорговця Люсьєна Бодена, який близько 1900 року вів свій бізнес на Quai des Grands-Augustins", — йдеться в статті видання.

Французький президент Еммануель Макрон на аудієнції у Папи Римського Франциска запропонував останньому зателефонувати главам Кремля та РПЦ, а також президенту США, щоб переконати їх "зупинити війну в Україні".

"Нам потрібно, щоб Сполучені Штати сіли за стіл для просування мирного процесу в Україні. У Джо Байдена справжні довірчі стосунки з Папою. Папа може вплинути на нього", — впевнений Макрон.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: culture@suspilne.media. Ваші історії важливі для нас!