На Вінниччині колишні безхатченки виготовляють окопні свічки для захисників

. Фото: Суспільне Вінниця

Окопні свічки для захисників виготовляють колишні безхатченки у Грижинцях Гніванської громади. Роблять це у домі молитви. За день виготовляють до сотні таких, розповідає військовий капелан Ігор Бобрусь. Наразі до зони бойових дій вже передали пів тисяч окопних свічок.

"Нашим хлопцям сподобалось, тому що зараз такий період, що потрібно зігрітись і каву можна випити. Ми працюємо в Миколаївському, в Херсонському напрямках", — каже Ігор Бобрусь.

Спочатку картон ріжуть на смужки, скручують ребристою стороною догори та вкладають у банку.

Далі розтоплюють віск і заливають у форми. Застигнути все має за кілька годин.

Горять такі окопні свічки, каже Бобрусь, до семи годин.

Фото: Суспільне Вінниця

Близько десяти років прожив на вулиці, а тепер виготовляє свічки для оборонців Олександр Зарічанський.

На фото Олександр Зарічанський. Фото: Суспільне

"Немає в Україні міста великого, в якому я не бував. Потім я приїхав сюди, став волонтером, хочу допомагати таким, як я. Ми віримо, що ці свічки допоможуть нашим військовослужбовцям зігрітися, згадати про те, що є домівка", — розповідає Олександр Зарічанський.

Фото: Суспільне Вінниця

Петро Сорока в минулому теж безхатько. Сьогодні чоловіку прихисток надала місцева релігійна громада. До війська, через стан здоровʼя, чоловіка вже не беруть. Відчувати, що може долучитись і допомогти оборонцям України, для нього, каже, важливо.

"Ми робимо все для наших захисників, які захищають нашу Батьківщину. Ночі зараз прохолодні, їм холодно. Тому ми виготовляємо свічки, щоб вони могли зігрітися", — каже Петро Сорока.

Загалом у Грижинцях окопні свічки виготовляють десять колишніх безхатьків, каже Ігор Бобрусь. За кілька тижнів зробили понад пів тисячі. Їх передають місцевим волонтерам, а ті вже повезуть на фронт.

Читайте також

  • "Кип’ятив простиню, намилював і дезінфікував рани", — захисник із Вінниччини 100 днів у російському полоні
  • "Вчора на візку, сьогодні — бігає на двох": морпіх з Вінниччини взяв участь у безкоштовній програмі протезування