"Займаємось історією Києва": директорка музею Булгакова висловилася про доцільність існування закладу

"Займаємось історією Києва": директорка музею Булгакова висловилася про доцільність існування закладу

"Займаємось історією Києва": директорка музею Булгакова висловилася про доцільність існування закладу
Пам'ятник Михаїлу Булгакову на Андріївському узвозі. Фото: Фокус

30 серпня Секретаріат Національної спілки письменників України написав про недопустимість функціонування в Києві музею російського письменника Міхаіла Булгакова, який "ненавидів Україну і паплюжив її у своїх творах". Це викликало суперечку у соціальних мережах. Директорка музею Людмила Губіанурі у коментарі виданню "Вечірній Київ" зазначила, що музей сьогодні займається історією Києва, а його контекст набагато більший, аніж лише Міхаіл Булгаков.

"Не всі розуміють, що таке музеї та чим вони займаються. Бачимо наслідки цього. Весь час цитують художні твори письменника і кажуть, що так вважав сам Булгаков. Іншими цитатами можна довести протилежну позицію, що він українофіл. Якщо ж брати документи — листи, спогади, — там нічого немає на підтвердження того: українофоб він чи українофіл. Звісно, це була імперська людина, був такий час, таке середовище. І київська інтелігенція тоді переважно була російськомовною", — зауважує директорка.

Зараз в музеї працює виставка "Великі кияни" про родину Глаголєвих, архітектора Василя Листовничого та лікаря Феофіла Яновського, а також експозиція "Історія садиби. Від і До", яка досліджує та розповідає історію садиби за адресою Андріївський узвіз, 13. Щосуботи влаштовують концерти класичної музики, частина з внесків від заходів йдуть на підтримку ЗСУ.

"Займаємось історією Києва": директорка музею Булгакова висловилась про доцільність існування закладу
Фото: facebook.com/bulgakovmuseuminkyiv

Спілка письменників висунула пропозицію створити музей видатного українського композитора Олександра Кошиця, який "мешкав у цьому будинку до 1906 року, і його заслуги як українського культурного діяча є дуже вагомими не лише для України, а й для всього світу".

Губіанурі ж зауважила: "Існує лише одне джерело, за яким Кошиць начебто жив у цьому будинку — один із довідників Києва. Насправді це помилка, адже є документи. Олександр Кошиць, коли писав спогади, завжди спирався на свій паспорт. Адже в той час при переїздах поліція ставила печатки, всі адреси проживання зафіксовані. А він багато переїжджав. На Андріївському узвозі Кошиць дійсно мешкав, але в будинку за номером 22А".

На брифінгу "Посилення міжнародної підтримки культури та медіа в Україні" міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відреагував на цю заяву: "Мені дивно було прочитати заяву Спілки письменників. Чим завадив музей Спілці письменників  не знаю. Булгаков киянин. (...) Позиція очевидна  точно не варто чіпати".

Питання необхідності у Києві музею Міхаіла Булгакова, зважаючи на його антиукраїнську позицію у творчості, піднімає й письменник Богдан-Олег Горобчук у своєму блозі на YouTube "Культуртригер": "Однак попри те, що Булгаков народився в Києві, єдиний його звʼязок з Україною — це щира ненависть та зневага до будь-якого українського контексту".

Більше про письменників і книжки в Україні

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок