На півдні Одещини знімають фільм про дружин військових, фінал якого залежить від ЗСУ

Ексклюзивно
. Олександр Барон/facebook.com/skytanya

В Болграді, що в Одеській області, знімають повнометражний документальний фільм “Вона/She”. Це історія трьох дружин українських військових, які після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого очолили волонтерський рух в прикордонному місті. Детальніше про фільм, його героїнь і як проходили зйомки в ефірі "Українського радіо. Одеса" розповіли авторка, сценаристка і режисерка фільму Тетяна Станєва й одна з героїнь Олена.

Режисерка впевнена, що дружинам військовим в тилу не легше, ніж їх чоловікам в окопах на передовій. Її фільм покликаний розповісти яка це відповідальність і складна праця — бути надійним тилом. А ось фінал стрічки, як каже Тетяна Станєва, цілком залежить від Бога і Збройних сил України, адже його будуть знімати вже після перемоги.

Як виникла ідея фільму “Вона/She” і про що він

Тетяна Станєва розповідає, що познайомилась з героїнями фільму навесні, коли знімала сюжет для болгарського телебачення. Жінки створили волонтерський центр в Болграді, влаштовують благодійні ярмарки, щоб зібрати кошти на допомогу Збройним силам України, самі відвозять гуманітарну допомогу прямо на позиції чоловіків. І все це відбувається в Болграді — рідному регіоні режисерки.

Ця історія здалась Тетяні Станєвій набагато глибшою, ніж новинний сюжет, і так вона вирішила зняти повнометражний документальний фільм. У ньому вона хоче показати життя дружин військових в тилу, через які труднощі вони проходять, а також показати Бессарабію і Болград і зруйнувати стереотип, що це русофільний регіон, який не має патріотичного осередку.

“24 лютого дуже багато змінило. Багато людей перебудовують свої погляди, в тому числі і завдяки діяльності героїнь нашого фільму, тому що вони кожної неділі роблять ярмарки, і кожного разу все більше людей їх підтримують. І це звичайні люди, місцеві, які приносять гроші, беруть участь в ярмарках”, — каже Тетяна.

Одна з трьох героїнь Олена розповідає, що втомилася стикатися з нерозумінням людей стосовно сімей військовослужбовців. Вона з дівчатами довго вагались чи зголошуватись на зйомки, але після прочитання сценарію сумніви відпали.

“Хочеться показати як воно є насправді зсередини, тому що біль сімей військовослужбовців ніяк не висвітлюється. Так, військові у нас зараз в центрі уваги, але жінки також важко все це переносять. Вони самі з дітьми, борються самі з труднощами”, — каже Олена.

“Вони вмовили себе на це піти тільки з однієї цілі — показати війну в Україні. Хотіли розказати свою історію, і таким чином, можливо, зберегти і пам'ять, показати, що в нас є такі герої і є чим пишатися”, — додає Тетяна.

Що означає назва фільму

В англійському варіанті назви буква S виділяється іншим кольором. За словами авторки стрічки, це може допомогти іноземній аудиторії краще зрозуміти задум фільму.

“В англійській мові це гра слів: якщо S прибрати, то буде he — він. Цим ми хотіли підкреслити, що жінка в тилу виконує абсолютно всі ролі — і за чоловіка, і за жінку, і за батька і за матір, якщо діти є. Власне мужності їй не бракує, а навпаки. Невідомо, як дехто каже, кому складніше: там в окопах, чи тут, чекати і переживати. Тобто дружина військового так само служить, але тут”, — наголошує Тетяна.

Героїні фільму — дружини військових

Фільм “Вона/She” розкаже історію трьох жінок, чоловіки яких — професійні військові. Це Оля з Вінниччини, Олена з Житомира і Ніна з Одещини. Оля і Олена — українки, Ніна — болгарка. Всіх їх познайомив і об'єднав Болград.

Жінки чекають чоловіків з фронту. І кожна із них чекає по-своєму, тому що, як каже авторка і режисерка стрічки, перебувають на різних етапах стосунків. У однієї діти вже дорослі, у другої ще малий син, а третя тільки минулого року взяла шлюб.

facebook.com/shedocufiction

“Олічка в ролі дружини військового нещодавно, просто сходить з розуму, коли бачить, що він не відповідає, пристрасті більш живі, вони ще не набулися разом. Тоді як Оленка має дитину, вона донька військового, і їй простіше в якомусь сенсі, вона має на чому зосередитись: з дитиною потрібно займатися. Ніна має вже дорослих дітей, вона неодноразово відправляла чоловіка у військові відрядження і, відповідно, все, що може робити — молитися. Вона навчилася керувати своїми емоціями”, — розказує про своїх героїнь Тетяна Станєва.

Центральна героїня фільму — Олена. Саме вона зібрала небайдужих дівчат і організувала волонтерський центр. Її найголовніша мрія — просто жити нормальним життям разом з чоловіком.

“Я коли дивлюсь на Оленку, а їй тільки 25 років, і в ній стільки мужності, що мені соромно, в мене немає стільки, а мені 38. Вона не боїться нічого, безстрашна. Вона була і під обстрілами, коли возила чоловікові допомогу, яку вони тут збирають, коли він був під Донецьком”, — розповідає режисерка.

Як тривали зйомки фільму “Вона/She”

Героїні стрічки — непрофесійні актриси. За словами режисерки, їй пощастило з героїнями, вони відповідально підійшли до зйомок і в перший же день перестали лякатися процесу.

“Коли почався перший знімальний день, всі видихнули, ми познайомились з командою, нам стало набагато легше. Ми зрозуміли, що люди відкриті, нам комфортно, тому переживання пішли, — розповідає Олена.

У зйомках було багато психологічної роботи, зазначає режисерка. Одна з дівчат, Оля, напередодні хотіла відмовитись від участі, але інша героїня переконала її не робити цього. Героїні відкривалися потроху, а в кінці навіть дякували, що вона вмовила їх на це піти. Для них це був шанс побачити себе зі сторони.

“Я розумію, що маю справу з душами. Наприклад, вимикаються камери, ми починаємо просто говорити й починає ридати, вона зі мною як з подругою говорить, я розумію, що це потрібно зняти, але є моральна етика, є кордони, куди я не можу залізти”, — каже Тетяна.

Гроші на фільм збирають через краудфандинг

Кошти на зйомку стрічки “Вона/She” Тетяна Станєва збирає за допомогою краудфандингу на платформі “Моє місто”. На перший знімальний період, за підрахунками авторки, потрібно 243 900 гривень. Наразі зібрали тільки 23% від необхідної суми.

Режисерка вірить в успіх стрічки й каже, що фільм буде відзнятий, щоб не сталося.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області