Сімсот вісімдесят другий день війни. Хроніка подій в Одеській області

Український військовий. Генштаб ЗСУ/Facebook

Ніч з 14 на 15 квітня в Одеській області минула без сигналів повітряної тривоги. Більше про події під час повномасштабної війни — у хроніці Суспільне Одеса.

Україна та Італія підпишуть меморандум щодо фінансування відновлення Спасо-Преображенського собору в Одесі

Виконувач обов’язків міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв анонсував, що через два тижні Україна та Італія підпишуть меморандум щодо фінансування протиаварійних та консерваційних робіт у Спасо-Преображенському соборі в Одесі, який був пошкоджений російською ракетою влітку 2023 року.

Про це він розповів 15 квітня під час візиту до Одеси, передає кореспондентка Суспільного.

За його словами, Італія виділила кошти на відновлення Спасо-Преображенського собору та інших об’єктів в історичному центрі Одеси, які були пошкоджені внаслідок російських атак. Через два тижні сторони планують підписати документ, де конкретизують скільки коштів, на які об’єкти піде.

"Зовсім скоро, через два тижні, я вже можу анонсувати, ми готуємо підписання меморандуму додаткового, який передбачатиме виділення коштів, знову ж таки, в конкретних розмірах і сумах на об'єкти, в тому числі і на цей собор (Спасо-Преображенський, — ред.)", — зазначив Ростислав Карандєєв.

В Одесі планують подовжити час продажу алкоголю на одну годину

В Одесі хочуть подовжити до 23:00 час продажу алкоголю в магазинах та інших закладах. Про це 15 квітня повідомив міський голова Геннадій Труханов після спільної зустрічі з головою Одеської ОВА Олегом Кіпером та представниками бізнесу.

Наразі в Одесі дозволений продаж спиртних напоїв до 22:00. За словами мера, щоб урівняти ситуацію та можливості бізнесу вирішили продовжити на годину час торгівлі алкоголем.

"Щоб урівняти можливості бізнесу та привести до всеукраїнських норм прийнято рішення дозволити торгувати спиртними напоями до 23:09. Це проєкт, який буде розглядатися і, я так вважаю, що підемо назустріч бізнесу", — зазначив міський голова.

"Боронив до останнього подиху": на Одещині попрощаються із загиблим військовим

У місті Ізмаїл Одеської області попрощаються з солдатом Віталієм Тарицу, який загинув на війні. Про це 14 квітня повідомив міський голова Андрій Абрамченко.

Віталій Тарицу народився в Молдові в багатодітній родині. Після навчання в школі почав працювати будівельником, згодом переїхав до Ізмаїла. Після повномасштабного вторгнення РФ чоловік пішов служити. Був командиром розвідувального відділення розвідувального взводу розвідувальної роти. У нього залишилася дружина, син та донька.

Андрій Абрамченко/Facebook

"Під Херсоном, Харковом, Донецьком він, вірний військовій присязі, мужньо та самовіддано боронив Державу від російських агресорів. Боронив до останнього подиху, віддавши за Перемогу українського народу найдорожче, що є у людини, — власне життя", — написав Абрамченко.

Віталія Тарицу поховають на Алеї Слави на Новому цвинтарі. Прощання з військовим відбудеться 16 квітня об 11:00 на вулиці Коцюбинського, 122.

ДБР завершило розслідування щодо колишнього одеського військкома Борисова

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування та передало до суду справи щодо привласнення 150 млн грн колишнім одеським військкомом Євгеном Борисовим.

Про це повідомили 15 квітня в Офісі генерального прокурора України.

За версією слідства, екскерівник Одеського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки за період перебування на посаді придбав активів на майже 150 млн грн.

Зараз Борисов перебуває під вартою.

"Матеріали за фактом нез’явлення екскерівника Одеського ОТЦК та СП на службу та ухилення від військової служби виділені в окреме кримінальне провадження, досудове розслідування у якому триває (ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 409 КК України)", — повідомили в Офісі Генпрокурора України.

На фронті відбулося 54 бойових зіткнення за добу — Генштаб ЗСУ

За добу 14 квітня на фронті 54 рази відбулося бойове зіткнення між українськими та російськими військовими. Про це повідомили у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Військові РФ завдали вісім ракетних та 85 авіаційних ударів, здійснив 95 разів обстріли з реактивних систем залпового вогню. Є загиблі та поранені серед цивільних.

"Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 22 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 5 пунктах управління та 1 складу боєприпасів ворога".