Зобов'язання щодо Угоди про асоціацію з ЄС виконані на 70% — Стефанішина

. Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Фото: Media Center Ukraine

Україна виконала свої зобов’язання, пов’язані з Угодою про асоціацію з ЄС, на 70%, та чекає на ясність щодо подальших кроків.

Про це заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час відкриття комунікаційної кампанії "Разом ми Європа", повідомляє Укрінформ.

"Нам потрібно розуміти, наскільки тривалим і складним буде наш шлях до членства в Європейському Союзі, і не лише у переговорному сенсі. Нам дійсно треба буде виконати необхідні складові для приєднання до ЄС. У нас для цього є енергія і бажання. Єдине, чого нам не вистачає, — політичної ясності щодо наступних кроків", — зауважила посадовиця.

Віцепрем’єрка нагадала про позицію президента Володимира Зеленського, зазначивши, що євроінтеграція залишається основним мотиватором для українського суспільства, що цікавить більш як 90% українців.

"Ми не хочемо, щоб процес нашого приєднання до ЄС був бюрократичним. Звісно, ми як держава максимально демонструємо свою спроможність пройти всі необхідні юридичні процедури, пов'язані з членством, але не хочемо, щоб політики, лідери ЄС скочували цей процес до бюрократії. Враховуючи виклики, з якими стикається Україна, і те, що відданість українського народу і України принципам демократії є очевидними, а також те, що ми майже на 70% виконали всі зобов'язання за Угодою про асоціацію, це дає можливість нам говорити, що нас не потрібно оцінювати з нуля, а треба приймати політичні рішення. І ми хочемо таку політичну ясність отримати вже до кінця року", — зауважила Стефанішина.

Раніше голова Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент до кінця 2022 року має ухвалити необхідний пакет законів, необхідних, щоб розпочати переговори щодо вступу України в Європейський Союз.

Що відомо

  • 23 червня Європейська Рада на саміті у Брюсселі ухвалила рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидатів в Європейський Союз, а Грузії — надати статус лише після виконання низки умов.
  • Раніше Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до ЄС.
  • Президент Володимир Зеленський впевнений, що Україна виконає сім вимог, необхідних для набуття членства в ЄС.
  • Статус кандидата в ЄС відкриває для України можливості, зокрема доступ до структурних фондів Європейського Союзу, кошти з яких будуть спрямовані на відбудову руйнувань, спричинених вторгненням Росії, і побудову сталої української економіки.
  • 17 червня Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС за умови, що надалі в країні проведуть низку важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами, корупцією та основоположними правами. Після цього президент Франції наголосив, що якби не війна, Україна б не отримала цей статус.
  • 1 липня президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали спільну заяву щодо рішення Європейської ради про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.
  • Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд очікує на ухвалення парламентом 50 євроінтеграційних законопроєктів.