Вторгнення Росії в Україну, день 164. Текстовий онлайн

Оновлюється
. Українські військовослужбовців їдуть на танку, Донецька область, 20 липня 2022 р. Фото: AP/Nariman El-Mofty

6 серпня — 164 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • РФ прагне зростання цін у Європі, щоб звичайні європейці ще більше постраждали, й мешканцям континенту було ще складніше підготуватися до зими. Через це ситуація в області енергетики лишається далекою від стабілізації, заявив президент Володимир Зеленський.
  • Розслідувачі проєкту Bellingcat змогли ідентифікувати особу громадянина РФ, який катував і вбив українського військовополоненого. Ним виявився виходець із республіки Тува на ім'я Очур-Суге Монгуш.
  • Керівниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що звільняється з посади. Напередодні Amnesty опублікувала звіт, де ідеться, що українські військові базуються в житлових районах, включно зі школами та лікарнями, що суперечить міжнародному гуманітарному праву. Президент Володимир Зеленський заявив, що цей звіт "пробує амністувати державу-терориста", а генсек Amnesty International Агнес Каламар назвала критику звіту про ЗСУ "військовою пропагандою".
  • У Києві відбувся забіг "Біжу за "Азовсталь" у пам’ять про українських військових, полеглих внаслідок теракту в Оленівці, та у підтримку захисників заводу "Азовсталь", що залишаються у російському полоні.
  • У російському Сочі 5 серпня відбулися переговори Володимира Путіна з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. За підсумками російська сторона заявила, що на перемовинах досягнули домовленостей про сплату Анкарою за російський газ в рублях.

"Спроба виправдати дії Росію": міністр оборони Литви розкритикував звіт Amnesty International

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас розкритикував звіт Amnesty International, в якому українські військові звинувачуються у тому, що нібито наражають на небезпеку цивільне населення. Відповідний допис він оприлюднив у своєму Twitter.

"Amnesty International заявила, що українські солдати наражають на небезпеку мирних жителів, розміщуючи зброю в житлових районах", — зазначив міністр.

Посадовець звернув увагу, що це — не перший раз, коли ця організація ігнорує міжнародне право.

"Ця спроба виправдати дії Росії позначила цю організацію надовго", — підсумував Анушаускас.

У Туреччині завершили огляд судна з українською кукурудзою

У неділю, 7 серпня, очікується вихід 4 судів з українських портів: одне з Одеси і три з Чорноморська. Про це повідомили у Міністерстві оборони Туреччини.

Там також додали, що 6 серпня спільна координаційна група завершила огляд судна під панамським прапором "Наві-Стар", яке везе 33 тисячі тонн кукурудзи з України до Ірландії.

США надсилають Україні гуманітарну допомогу

Сполучені Штати надсилають Україні вантаж гуманітарної допомоги. Про це 6 серпня повідомляє Міністерство оборони США.

"Вантаж гуманітарної допомоги, що прямує до України, завантажується на борт літака під час іноземної військової місії на авіабазі Дувр, штат Делавер", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві підкреслили, що країна продовжить надавати Україні підтримку.

"США підтверджують свою непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України на підтримку безпечної та квітучої України", — наголосили в установі.

Україна може розміщувати сили на територіях, які захищає — слідчий ООН про звіт Amnesty International

Слідчий ООН з воєнних злочинів Марк Гарласко заявив, що Україна може розміщувати сили на територіях, які вона захищає, особливо в умовах міських боїв.

"Україна все ще має зобов'язання захищати цивільне населення, але вона вживає заходів для цього, допомагаючи мирним жителям у переселенні. Інформаційне середовище складне, але коли я навчаю українські команди, що досліджують воєнні злочини, я завжди кажу їм, що вони повинні розслідувати ймовірні порушення всіх сторін конфлікту", — говорить він.

Він наголосив, що Amnesty International неправильно розтлумачили закон, оскільки у протоколі 1 (Женевської конвенції - ред.) зазначено, що військові повинні, наскільки це можливо, уникати розміщення військових об’єктів поблизу населених пунктів".

"Amnesty International помилилася. Я боюся, що їхній звіт поставить під загрозу українське цивільне населення. Хоча ніщо не заважало Росії завдавати ударів по цивільних районах, тепер у них є виправдання. Поважна правозахисна організація заявила, що цілі є. Я боюся, що вони збільшаться", — сказав Гарласко.

Він також зазначив, що Україні потрібно уникати того, щоб наражати на небезпеку цивільне населення, але водночас звіт цей звіт Amnesty International "не відповідає меті".

"Amnesty International помилилася щодо трактування закону. Вони помилилися з часом", — наголосив Слідчий ООН.

Водночас він підкреслив, що це лише його особиста думка і вони "не пов’язані з жодною з організацій, зокрема з ООН".

Росіяни обстрілюють Запорізьку АЕС, щоб знеструмити південь України — Енергоатом

У своїй заяві Енергоатом заявив, що російські окупанти обстрілюють Запорізьку АЕС з артилерії, щоб знеструмити південь України.

"Завадити цьому можуть злагоджені дії безпекових організацій, зокрема ООН, МАГАТЕ та WANO, а також постійний тиск на Росію з боку міжнародної спільноти задля виведення військових з найбільшого в Європі ядерного об'єкта та його повної демілітаризації. Необхідно повернути ЗАЕС статус мирного цивільного об’єкту, яким вона була до російського вторгнення", — зазначають в держпідприємстві.

В Енергоатомі заявили, що якщо цього не зробити зараз, РФ реалізує свій план із перетворення ЗАЕС на "військову базу ядерних терористів".

"Цьому зараз сприяють активні дії представників Росатома, які перебувають на станції та координують спеціальну програму з відрізання ЗАЕС від енергосистеми України шляхом пошкодження за допомогою артилерійських обстрілів всіх ліній зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України", — заявляють на підприємстві.

Обставини значно ускладнює розміщення окупантами своєї військової техніки зі зброєю та вибухівкою в машинних залах енергоблоків №1 та №2, що є, як говорять в Енергоатомі, мінуванням енергоблоків з двома ядерними реакторами.

"Невдовзі це все з високою ймовірністю може призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої відчує не тільки Україна, а й вся Європа", — заявляє держпідприємство.

МАГАТЕ висловило стурбованість обстрілом Запорізької АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії засудило "насильницькі дії", що здійснюються на Запорізькій атомній електростанції чи поблизу неї.

"Я надзвичайно стурбований вчорашнім обстрілом найбільшої в Європі атомної електростанції, який підкреслює дуже реальний ризик ядерної катастрофи, яка може загрожувати здоров’ю населення та навколишньому середовищу в Україні та за її межами", — заявив гендиректора МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

МАГАТЕ зазначає, що військові дії, що ставлять під загрозу безпеку ЗАЕС, є абсолютно неприйнятними, і їх необхідно уникати за будь-яку ціну.

"Будь-яка військова активність, спрямована на об’єкт або з нього, буде рівнозначна грі з вогнем із потенційно катастрофічними наслідками. Я рішуче і терміново закликаю всі сторони проявляти максимальну стриманість поблизу цього важливого ядерного об’єкта з його шістьма реакторами", — сказав Гроссі.

Він зазначив, що протягом чотирьох місяців готовий очолити місію експертів МАГАТЕ з безпеки та гарантій на Запорізьку АЕС. Інспектори із гарантій МАГАТЕ могли б проводити важливі перевірки на станції, а також надати неупереджену та незалежну інформацію про стан об’єкта.

В порт на Одещині прибуло перше судно за час війни

В порт Одещини прибуло перше судно з 24 лютого. Йдеться про суховантаж "FULMAR S" під прапором Барбадосу, повідомив міністр інфраструктури Кубраков. Після завантаження судно відправиться в турецький порт.

Росія планує показовий суд над полоненими ЗСУ, щоб залякати українців — розвідка

Росіяни планують влаштувати показовий суд у Маріуполі над українськими військовими, щоб залякати українців. Про це під час загальнонаціонального телемарафону заявив представник пресслужби Головного управління розвідки Андрій Юсов.

"Продовжується моральний тиск на українських захисників, які перебувають у полоні, на все українське суспільство та рідних захисників. З метою залякати, дестабілізувати Україну і надалі поширювати абсурдну пропаганду та називати захисників своєї країни "фашистами", — підкреслив посадовець.

Юсов наголосив, що Україна й надалі працюватиме над поверненням своїх захисників.

"Продовжуються переговори та вся робота, щоб вони повернулися додому", — зазначив він.

Зеленський відповів на петицію про збільшення кількості ППО для Харківщини

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію Аліни Коновалової про збільшення кількості протиповітряної оборони для Харкова та області. Петицію Коновалова розмістила на порталі "Електронні петиції" 10 червня, звернення підтримали понад 25 тисяч людей.

"Прошу надати Харкову та Харківській області більше протиповітряної оборони. Місто кожен день під обстрілами ракет, проте мешканці міста повертаються додому і на роботу задля оплати комунальних послуг та інших потреб", — йшлося у тексті петиції.

Питання про ППО для Харкова розгляне Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, сказано у відповіді на петицію.

"Враховуючи, що протиповітряна оборона міста Харків та Харківської області здійснюється у загальній системі протиповітряної оборони України, я доручив Головнокомандувачу Збройних Сил України В. Залужному, на якого покладено відповідальність за її організацію та керівництво, розглянути порушене в електронній петиції питання і про результати розгляду поінформувати її автора", — йдеться у відповіді Зеленського.

Meta заявила про ліквідацію чергової "фабрики тролів" РФ

Компанія Meta повідомила про ліквідацію "фабрики тролів", пов’язаної з "Агентством інтернет-досліджень" російського бізнесмена Євгена Пригожина, відомого як "кухар Путіна". Про це йдеться у квартальному звіті компанії.

Зокрема у Meta розповіли, що виявили "фізичну ферму тролів", що базувалась в офісній будівлі у Санкт-Петербурзі та працювала під назвою Cyber ​​Front Z, за місяць після початку вторгнення РФ в Україну. Цільовою аудиторією тролів були користувачі низки соцмереж — зокрема, Twitter, LinkedIn, Facebook та Instagram.

"Cyber ​​Front Z керував Telegram каналом, який закликав людей залишати проросійські коментарі до публікацій у соцмережах громадських діячів, журналістів, політиків, знаменитостей, таких як Анджеліна Джолі та Морган Фрімен", — розповів під час пресконференції керівник відділу глобальної розвідки загроз Meta Бен Німмо, інформує Axios.

Облікові записи, пов’язані з "фабрикою тролів", ліквідували ще у квітні. Загалом Meta заморозила 45 Facebook-акаунтів та 1037 облікових записів Instagram. При цьому представники компанії описали роботу мережі як "незграбну" та "неефективну".

Російська армія намагалась прорвати оборону ЗСУ на кількох напрямках у Донецькій області

Російська армія намагалась прорвати оборону в напрямках Спартак – Авдіївка, Веселе – Піски, Новоселівка Друга – Красногорівка, Олександрівка – Мар’їнка, Кирилівка – Павлівка та Пречистівка – Новомайорське. Українські військові завдали РФ втрат та відкинули назад.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

"На Слов’янському напрямку російські окупанти обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії Велику Комишуваху, Сулигівку, Довгеньке, Долину, Мазанівку, Адамівку, Карнаухівку, Курульку, Рідне, Дібрівне, Грушуваху, Богородичну та Маяк", — розповіли військові.

У Генштабі додали, що окремі підрозділи російських військ намагалися просунутися в район західної околиці Богородичного, успіху не мали та відійшли.

За даними Генерального штабу, на Краматорському напрямку росіяни відкривали вогонь із танків та артилерії поблизу Сіверська, Серебрянки, Верхньокам’янського, Дронівки, Донецького, Григорівки, Різниківки, Миколаївки, Спірного, Званівки, Переїзного, Калеників, Долини та Виїмки.

Також штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення в напрямках Стряпівка – Бахмутське, Покровське – Соледар, Покровське – Бахмут, Володимирівка – Яковлівка, Відродження – Вершина, Покровське – Вершина. На всіх вказаних напрямках росіяни відійшли.

"На Бахмутському напрямку фіксували обстріли поблизу Бахмута, Соледара, Зайцевого, Яковлівки, Кодеми, Юр'ївки, Бахмутського, Берестового, Покровського та Іванграда. Російська штурмова та армійська авіація завдала ударів неподалік Зайцевого, Соледара, Бахмута, Берестового і Яковлівки", – йдеться у повідомленні.

Окупанти завдали серію авіаударів на Харківщині — Генштаб

Протягом 6 серпня окупанти продовжили обстрілювати територію Харківської області, авіаударів завдали біля Верхнього Салтова, Леб'яжого та Гусарівки. Про це 6 серпня повідомляється у вечірньому зведенні Генштабу.

"На Харківському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив. Залучив ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів Прудянки, Дуванки, Золочева та ще 27 населених пунктів", — розповіли у Генштабі.

"На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Велика Комишуваха, Сулигівка, Довгеньке, Долина, Мазанівка, Адамівка, Карнаухівка, Курулька, Рідне, Дібрівне, Грушуваха, Богородичне та Маяк", — йдеться у повідомленні.

Російські ЗМІ підтвердили смерть колаборанта Гури у Новій Каховці

Так званий заступник начальника військово-цивільної адміністрації окупованої РФ Нової Каховки, що на Херсонщині, Віталій Гура, помер після скоєного на нього замаху. Про це інформує російське видання РБК.

"Віталій Гура помер, повідомили в адміністрації Каховського району Херсонської області", — йдеться у повідомленні.

Раніше про смерть Гури повідомив журналіст Олег Батурін.

Віталій Гура був призначений старостою Дніпрянського старостинського округу Новокаховської територіальної громади у 2020 році.

Генсек ООН попередив людство про ядерну загрозу

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про ризик, який становлять для людства війна в Україні, кризи на Близькому Сході та на Корейському півострові. Про це він заявив під час меморіальних заходів, присвячених 77-ій річниці ядерного бомбардування Хіросіми.

"Людство грає із зарядженою зброєю. Десятки тисяч людей були вбиті в цьому місті в одну мить. Жінки, діти й чоловіки згоріли в пекельному вогні", — зазначив Гутерреш.

За його словами, нині ядерна загроза нікуди не ділася.

"Кризи із серйозним ядерним підтекстом швидко поширюються — Близький Схід, Корейський півострів, вторгнення Росії в Україну", – сказав посадовець.

МЗС РФ прокоментувало вимогу України повернути радянське майно

Російське Міністерство закордонних справ прокоментувало заяву посла України у Великої Британії про те, що РФ має повернути Україні частину закордонних активів СРСР. Там зазначили, що такі вимоги не мають під собою підстав та мають популістський характер, повідомляє РБК із посиланням на департамент інформації та друку російського МЗС.

Зокрема, там зазначили, що з точки зору міжнародного права СРСР як його суб'єкт продовжив існувати.

"Держава під назвою "СРСР" не припинила, а продовжила свою міжнародну правосуб'єктність під назвою "Російська Федерація". Для позначення таких явищ у міжнародне право використовується поняття "продовження", — повідомили в міністерстві.

У МЗС РФ підкреслили, що статус Росії як правонаступниці СРСР визнала міжнародна спільнота та підтвердив Міжнародний суд ООН.

"Розглядаємо це питання як остаточно врегульоване, результати перереєстрації радянської закордонної нерухомості на Російську Федерацію перегляду не підлягають", — повідомили в департаменті.

У Маріуполі росіяни намагаються запустити порт для військових потреб

У Маріуполі російські окупанти намагаються запустити порт для військово-логістичних потреб. Про це на своєму Telegram-каналі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Російські окупанти почали вичищати та звільняти залізничну колію від пошкоджених вагонів. Колія знадобиться для швидкого пересування потягів з порту до Волновахи, а також для сталого сполучення ремонтної бази в ММК ім. Ілліча з портом", — написав посадовець.

Він додав, що ММК ім. Ілліча пристосували для зберігання вкрадених елітних автівок.

"На території заводу автівки розкомплектовують та вивозять до Росії. Це знаходиться в зоні відповідальності та контролю саме російських військових", — розповів радник мера.

За словами Андрющенка, частину цехів металургійного комбінату ім. Ілліча використовують для розміщення будівельного сміття після розбору залів. Тут проводять сортування, відокремлюючи металобрухт від іншого сміття.

Російська армія знаходиться близько до Бахмута — ОВА

Російська армія знаходиться досить близько до Бахмута. Про це під час телемарафону повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Російські окупанти постійно обстрілюють Бахмут, Сіверськ, Соледар. Це основна лінія, куди вони хочуть підійти. Так, вони досить близько до Бахмута", — додав посадовець.

Він зазначив, що російські окупанти намагаються прорватися з боку Луганщини.

У РФ арештували одного з провідних розробників гіперзвукових ракет

Російські силовики арештували за підозрою у держзраді директора Інституту теоретичної та прикладної механіки Сибірського відділення Російської академії наук Олександра Шиплюка, який є одним із провідних науковців у сфері гіперзвукових польотів. Про це заявив науковий керівник інституту Василь Фомін, повідомляє російський ТАСС.

"В інституті проходили оперативні заходи. Вони пов'язані з нашим директором Олександром Миколайовичем Шиплюком. Його заарештували", — розповів Фомін.

За його словами, Шиплюка звинувачують у державній зраді, як і арештованого раніше головного наукового співробітника інституту Анатолія Маслова.

Посадовець додав, що Шиплюка відправили до слідчого ізолятора "Лефортово" у Москві.

Офіс президента підтвердив передачу Північною Македонією літаків для ЗСУ

Радник керівника Михайло Подоляк підтвердив, що Північна Македонія передала Україні бойову авіацію. Про це він написав у своєму Twitter.

"Друг пізнається у скруті. Неважливо, якого розміру твоя країна чи обсяг ВВП, важливо, яке в тебе серце. Багато народів сьогодні виявляють більше мужності, ніж половина G20. Як Північна Македонія, підставивши Україні плече у вигляді танків і літаків", — зазначив посадовець.

Одне з суден з зерном, що вийшло з порту "Чорноморськ" на Одещині прибуло до Стамбула

Одне з трьох суден з українським збіжжям NAVI STAR, яке вийшло п'ятого серпня з порту "Чорноморськ", що на Одещині, прибуло до Стамбула. Про це повідомили у турецькому виданні TRT Haber.

Судно NAVI STAR під прапором Панами, що прямує до Ірландії вдень прибуло до Стамбула, інша два судна очікують згодом.

НБУ пом’якшив низку обмежень для волонтерів

Національний банк України із 6 серпня 2022 року скасовує низку обмежень для підтримки діяльності волонтерів та бізнесу, спрощуючи закупівлю бронежилетів, шоломів, рацій, військової форми, безпілотників та іншого спорядження. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Розуміючи важливість і ефективність волонтерського руху України та його вагоме значення в умовах повномасштабної війни, Національний банк дав змогу банкам не застосовувати ліміт на розрахунки фізичних осіб-волонтерів із гривневих платіжних карток за кордоном з метою купівлі товарів військового призначення", — йдеться у повідомленні.

Це нововведення передбачає умову дотримання одночасно наступних вимог:

  • операції за рахунком волонтера є типовими для цієї фізичної особи та обсяг операцій, що здійснювалися за її рахунками, перевищував еквівалент 100 тисяч гривень на місяць до 21 липня 2022 року;
  • подання до банку листа від державного органу або військової частини щодо співпраці з волонтером та замовлення товарів відповідного призначення, якщо сума такої операції перевищує еквівалент 400 тисяч гривень на місяць;
  • надання орієнтовної вартості (розрахунку) товару та строків виконання замовлення;
  • інформування волонтером банку щодо збору коштів з метою оплати продукції.

Серед товарів, які зможуть купувати волонтери-фізособи — рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Водночас Національний банк визначив, що наявність у банку інформації з відкритих джерел щодо недобросовісної практики діяльності відповідної фізичної особи може бути підставою для відмови банком надалі проводити такі операції в обсязі, що перевищує ліміт в еквіваленті 100 тисяч гривень на місяць.

Окрім того, відтепер НБУ включає рації до переліку товарів військового призначення. Для їхнього придбання громадяни мають змогу купувати валюту та переказувати її за кордон у межах щомісячного ліміту в еквіваленті 400 тисяч гривень.

У Миколаєві чути вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

ЄС засудив ведення Росією воєних дій у зоні навколо ЗАЕС

Відповідну заяву опублікував високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

"ЄС засуджує військову діяльність Росії довкола Запорізької атомної електростанції. Це серйозне і безвідповідальне порушення правил безпеки на ядерних об’єктах і черговий приклад ігнорування РФ міжнародних норм", — наголосив він.

В ЄК знайшли спосіб розблокувати 8 млрд євро для України — ЗМІ

Європейська комісія розробила нову пропозицію щодо надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 8 млрд євро. Вона передбачає надання Києву 8 мільярдів євро у вигляді поєднання грантів та кредитів. Про це повідомляє Politico з посиланням на чиновників ЄС.

За словами джерел, Україна отримає 5 млрд євро у вигляді довгострокових кредитів під гарантії країн ЄС, а решту грошей – у вигляді грантів. Один з чиновників зазначив, що ЄК розраховує на схвалення Європейського парламенту та країн ЄС у вересні, щоб виплати могли початися в жовтні.

У Криворізькому районі Дніпропетровщини через обстріл військ РФ сталася пожежа

У Криворізькому районі Дніпропетровщини через обстріл військ РФ сталася пожежа: горить очерет та сухі залишки пшениці. Про це йдеться в повідомленні телеграм-каналу Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

Пожежа в Зеленодольській громаді. Вона охопила 4 гектари. Наразі її приборкують.

Рятувальники виявили на місці обстрілу кілька вирв. Поранених і загиблих немає.

СБУ затримала у Миколаєві чоловіків, яких підозрюють у співпраці з ФСБ Росії

Шостого серпня кіберфахівці Служби безпеки України затримали двох чоловіків, яких підозрюють у співпраці з агентурною мережею Росії у Миколаївській області. Про це повідомляє Управління Служби безпеки України у Миколаївській області.

"За завданням російської спецслужби чоловіки збирали та передавали розвідувальні дані про інфраструктурні об’єкти, склади з пальним, місце перебування та переміщення українських військових, техніки Збройних Сил України", — йдеться у повідомленні.

За інформацією Служби безпеки України, отримані дані російські війська використовували для нанесення прицільних ракетних ударів і масованих артилерійських обстрілів, зокрема по позиціях українських захисників.

В окупованому росіянами Маріуполі поновили ексгумацію

В Маріуполі окупанти терміново поновили ексгумацію без попередньої спроби ідентифікації. Основна частина по бул. Меотиди. З кожного подвір’я 10-15 могил, які одразу вивозять в братську могилу, що в Старому Криму. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

За його словами, щодо могил вже достеменно відомо, що номери на табличках на кладовищі — це не порядковий номер трупа для обліку, а номер протоколу огляду прокуратури так званої "ДНР".

"Тобто під кожним номером не один, а декілька трупів. Навіть через місяці реальний розмах трагедії Маріуполя вражає, а реальна кількість загиблих страшно уявити", — повідомив Андрющенко.

На Харківщині у руках 16-річного хлопця детонував снаряд

У Чугуївській громаді Харківської області 6 серпня в руках 16-річного хлопця детонував снаряд. Пораненого юнака госпіталізували. Про це повідомила Харківська обласна військова адміністрація.

"16-річний хлопець знайшов снаряд та взяв його в руки. Снаряд детонував, що призвело до відкритих ран кінцівок", — йдеться у повідомленні.

Жителів Харкова та області закликали не чіпати підозрілі предмети, особливо на територіях, по яких цілила російська армія.

Ердоган запропонував Путіну зустрітися з Зеленським у Стамбулі

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову запропонував Володимиру Путіну зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомляє Hurriyet.

За словами Ердогана, зараз важливо повернутися до переговорів у Стамбулі.

"Я від початку наголошую, що переможця у війні в Україні не буде. Попри труднощі на місцях, я також твердо вірю, що криза буде вирішена за столом переговорів. Я ще раз нагадав пану Путіну, що ми можемо прийняти його зустріч із паном Зеленським. Ми продовжуватимемо розвивати наш діалог з нашим чорноморським сусідом, Росією, у всіх сферах, щоб сприяти регіональному та глобальному миру", — заявив він.

Внаслідок обстрілів російських військ у Василівському районі на Запоріжжі вигоріли 70 гектарів пшениці

Про це 6 серпня повідомили в Запорізькій ОВА.

Внаслідок збройної атаки російських військ була пошкоджена інфраструктура одного з акціонерних товариств у Василівському районі:

"До поліції надійшло повідомленням про те, що російські злочинці продовжують наносити значні матеріальні збитки українському врожаю у Василівському районі. Поліцейські задокументували декілька фактів обстріляних полів на території Степногірської ОТГ", — йдеться в повідомленні.

"Поверніть гарнізон Маріуполя живими!": чернігівці вийшли на акцію протесту

Майже 100 жителів Чернігова вийшли сьогодні, 6 серпня, на Красну площу на акцію протесту щодо події в Оленівці 29 липня, повідомляє Суспільне.

Організатори акції родичі загиблих героїв Маріуполя та тих, хто наразі перебуває в російському полоні.

Люди в руках тримали плакати з гаслами: "Поверніть гарнізон Маріуполя живими!", "Росія — терорист", "Врятуйте Азов!" та вигукували "Слава полку Азов", "Слава Героям Маріуполя", а також "Обмін".

ФОТО: Суспільне Чернігів

Росія збільшила кількість кораблів у Чорному, Азовському та Середземному морях — ВМС

Росія збільшила кількість кораблів у Чорному, Азовському та Середземному морях — наразі несуть бойове чергування 13 надводних кораблів. Про це повідомляє ВМС ЗСУ.

"Станом на 6 серпня, в Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають чотири ворожі носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп – 24 ракети. В Азовському морі ворог контролює морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні до чотирьох кораблів та катерів. У Середземному морі — п'ять носіїв крилатих ракет "Калібр", — йдеться у повідомленні.

У ВМС зазначили, що за добу в інтересах РФ Керч-Єнікальською протокою пройшли:

  • до Азовського моря – 30 суден, у тому числі п'ять суден рухалися з протоки Босфор;
  • до Чорного моря – 38 суден, у тому числі п'ять суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

"РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря", — повідомили у ВМС ЗСУ.

Російські військові ховаються у підвалах ЗАЕС, а для персоналу станції там немає місця

Російські військові на Запорізькій АЕС зайняли усі підвальні приміщення, де ховаються від обстрілів. Про це повідомляє Енергоатом.

"Український персонал наразі не має доступу до цих приміщень, тож у випадку нових обстрілів люди не мають укриття і перебувають у небезпеці", — йдеться у повідомленні.

Станом на зараз відбувається ліквідація наслідків пошкоджень азотно-кисневої станції та об‘єднаного допоміжного корпусу, в які поцілили під час обстрілів 5 серпня. Персонал ЗАЕС знайшов можливість безпечно працювати в таких умовах.

На Київщині продовжили дію комендантської години

У Київській області до 14 серпня продовжили дію комендантської години, що триватиме з 23:00 до 5:00, повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"Комендантська година на Київщині діятиме щодня з 23:00 до 5:00. Такі тимчасові обмеження розпорядженням начальника Київської обласної військової адміністрації на всій території Київської області продовжено з 7 до 14 серпня 2022 року", — йдеться у повідомленні.

Під час комендантської години забороняється перебування на вулиці та в інших громадських місцях, переміщення транспортом або пішки. Виняток – наявність спеціальної перепустки встановленого зразка та посвідчення особи.

ЗСУ контролює селище Піски на Донеччині – Кириленко

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко в ефірі телемарафону розповів, що на Донеччині селище Піски контролюється ЗСУ.

"Ми дуже багато чули і вже протягом повномасштабної війни фейкові повідомлення, які безпосередньо спрямовані або на окуповані території, або на зомбоване населення Російською Федерацією про те, що і Слов’янськ у них під контролем, і що вони на підступах до Краматорська, і так далі. Але я чітко знаю, про що я кажу. Так, там дуже гаряче у населеному пункті, але професійним командуванням вжиті додаткові заходи, щоб плани ворога не були реалізовані", — сказав очільник області.

Він пояснив, що за допомогою населеного пункту Піски російські війська хочуть вийти не просто на Авдіївку, а обійти її з метою реалізації подальшого наступу.

ООН та МАГАТЕ мають вимагати від РФ, щоб вона залишила Запорізьку АЕС — Подоляк

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що РФ повинна звільнити Запорізьку АЕС, а також закликав МАГАТЕ та ООН передати АЕС контроль спеціальній комісії.

"Цей суботній ранок у багатьох містах Європи став можливим тому, що вчора Запорізька АЕС дивом не злетіла в повітря. Росія захопила станцію та влаштовує небезпечні провокації", — зазначив Подоляк.

Російська армія поцілила в колишню меблеву фабрику в Харкові

У ніч проти 6 серпня російська армія завдала ракетного удару по будівлі колишньої меблевої фабрики у Слобідському районі Харкова. Загиблих та поранених немає.

Снаряд поцілив у виробничі та складські будівлі. Одна з них зруйнована повністю, пошкоджений цех з деревообробними станками, повідомляє кореспондент Суспільного.

"Тут була меблева фабрика, вони нещодавно переїхали. Тут цех був і магазин. Робили меблі під замовлення — кухні, шафи. Просто тут промисловий район, і вони розбили все, що можна розбити", — говорить житель Харкова, який співпрацював із фабрикою, Руслан Карпенко.

З річок на Київщині спеціалісти витягли гелікоптери та танки окупантів

З річок Дніпро та Ірпінь у Київській області витягли два гелікоптери РФ, понад 10 російських бойових машин і два десятки мін. У Нацгвардії розповіли, що роботи з розмінування та обстеження водойм тривають.

За цей час водолази Нацгвардії обстежили 93,5 км квадратних річок, зокрема Дніпро, Ірпінь та Київське водосховище.

"Виявлені і підняті вертольоти – 2 одиниці, бойові броньовані машини – 2 одиниці, бойові машини піхоти – 3 одиниці, бойові машини десанту – 6 одиниць, протитанкові міни - 21 одиниця", — розповіли у відомстві.

В Україні створили групу, яка розробить механізм для стягнення з Росії завданих війною збитків

Президент Володимир Зеленський створив робочу групу для створення та впровадження спеціального механізму стягнення з Росії відшкодувань. Її очолив голова Офісу президента Андрій Єрмак, а членами стали представники Кабміну, українські та міжнародні юристи.

В ОП зазначають, що створити відповідний механізм допоможе резолюція, яку ухвалила Парламентська Асамблея Ради Європи. Документ впроваджує систему відповідальності за агресію проти України.

Також триває робота над створенням комісії зі стягнення компенсацій. Для цього планується укласти міжнародний договір з партнерами. Ця комісія буде розглядати заяви про відшкодування.

Росія втратила у війні з Україною близько 41 900 військових — Генштаб

Станом на ранок 6 серпня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 41 900 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу росіяни втратили близько 250 військових.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1802 (+10) од,
  • бойових броньованих машин — 4051 (+19) од,
  • артилерійських систем — 955 (+5) од,
  • РСЗВ — 260 (+0) од,
  • засоби ППО —127 (+4) од,
  • літаків — 223 (+0) од,
  • гелікоптерів — 191 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 744 (+2),
  • крилаті ракети — 182 (+0),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2970 (+6) од,
  • спеціальна техніка — 85 (+2).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Донецькому напрямку. Дані уточнюються.

Після подвійного обстрілу Запорізької АЕС російськими військами з РСЗВ станом на 6 серпня станція працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про це повідомляє Енергоатом.

Зазначається, що в результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків.

"Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека", — йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі зазначили, що український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. Однак загроза фізичній безпеці станції залишається.

"Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України", — йдеться у повідомленні.

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

В очікуванні контрнаступу ЗСУ Росія перекидає війська на південь — британська розвідка

Російські війська зосереджуються на півдні в очікуванні контрнаступу української армії. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Російські війська майже напевно зосереджуються на півдні в очікуванні контрнаступу України або готуючись до можливого штурму. Довгі колони російських військових вантажівок, танків, буксированої артилерії та іншого озброєння продовжують віддалятися від українського Донбасу та прямують на південний захід", — йдеться у повідомленні.

За даними розвідки, техніку також переміщують з окупованих Росією Мелітополя, Бердянська, Маріуполя та з материкової частини Росії через Керченський міст до Криму.

"Батальйонні тактичні групи (БТГ) чисельністю від 800 до 1000 військовослужбовців були розгорнуті в Криму і майже напевно будуть використані для підтримки російських військ у Херсонській області", — повідомили у МО Британії.

Зазначається, що 2 серпня 2022 року до Криму перекинуто нову БТГ, а також передислокують БТГ зі складу Східного угруповання військ. Ймовірно, найближчими днями їх відправлять у Херсонську область.

У Британській розвідці наголосили, що ЗСУ все частіше зосереджують свої удари на мостах, складах боєприпасів і залізничному сполученні в південних регіонах України.

Зокрема ціллю ЗСУ є стратегічно важлива залізнична гілка, яка з’єднує Херсон з окупованим Кримом, щоб обмежити здатність Росії поповнити запаси.

"Війна Росії проти України ось-ось увійде в нову фазу, коли найважчі бої перемістяться на лінію фронту довжиною приблизно 350 км, що тягнеться на південний захід від Запоріжжя до Херсона, паралельно річці Дніпро", — зазначили у британській розвідці.

Як минула ніч в регіонах

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Запорізькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Вінниччині, Полтавщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Сумська область: Вранці 6 серпня Білопільську громаду росіяни обстріляли з мінометів. Інформації про наслідки поки немає. Під час обстрілів Шосткинського району 5 серпня росіяни влучили у будинок мирних жителів. Поранений 52-річний чоловік, наразі в лікарні.

Пошкоджена електромережа, 71 домогосподарство району лишилося без світла. Аварійні служби працюють.

Дніпропетровщина: російська армія знову обстріляла Нікопольський район та Коиворізький райони. 20 прильотів з "Градів" по місту Нікополь. Троє людей поранені, один з них у лікарні, двом надана допомога. У місті пошкоджені 11 п’ятиповерхівок, 36 приватних будинків. Виведено з ладу газогін, водовід та лінію електропередач. Кілька тисяч людей без світла. У Криворізькому районі ворог обстріляв Зеленодольську громаду. Пошкоджена лінія електропередач у Мар’янському. Частина села без світла. Люди не постраждали.

Харківщина: росіяни знову завдали ударів по Харкову — вночі удар по Слобідському району Харкова, горіла покрівля одноповерхової нежитлової будівлі. Також вночі ракетою вдарили у Харківському районі. Жертв та постраждалих немає.

По області війська РФ багаторазово завдавали ударів по Золочівській громаді, є пошкодження приватних домоволодінь та господарських споруд. Жертв немає.

Луганщина: за минулу добу на лінії фронту між Луганщиною та Донеччиною армія РФ випустила п’ять ракет, ще шість разів працювала ствольна та реактивна артилерія росіян.

Тричі застосовувалися міномети, штурмові дії російських військових підтримувалися танковими обстрілами та авіацією.

Наразі на Луганщині активізовано "агітаційно-роз'яснювальну складову" підготовки до референдуму про входження регіону до складу РФ. Окупаційна влада та колаборантський громадський рух під виглядом надання харчів або будматеріалів організовують зустрічі із населенням нещодавно захоплених територій області.

Донеччина: росіяни обстрілювали населені пункти області з танків, мінометів, артилерії, РСЗВ "Град".

Пошкоджено приватні житлові будинки, багатоповерхівки, адмінбудівлі. Протягом ночі й зранку — ракетні удари по Костянтинівці, Кураховому, Дружківці. Пошкоджені: школи у Кураховому і Костянтинівці, багатоповерхівка та житлові будинки у Костянтинівці, Дружківці й Кураховому.

В районі селища Піски бойові дії тривали протягом всієї ночі.

Близько 06:30 росіяни з артилерії та РСЗВ "Ураган" із касетними боєприпасами обстріляли село Первомайське Очеретинської ВА.

Продовжується евакуація населення. Область залишається без газу і частково без води й електрики. За добу по області — 5 загиблих, 14 поранених.

Миколаївщина: вночі армія РФ завдала ракетних ударів по Миколаєву, внаслідок чого поранень зазнали дві особи. Також пошкоджено житлові будівлі. Детальна інформація щодо наслідків обстрілів уточнюється.

Баштанський район: вранці 6 серпня обстріли поза межами сіл Поляна, Степове, Широке, Червона Долина. Станом на зараз також відбуваються з певною періодичністю обстріли в Широківській громаді. Постраждалих немає. Вчора ввечері обстрілів зазнало с. Червона Долина Широківської громади. Пошкоджені житлові будинки та сільгоспбудівлі в домогосподарствах. Також вчора були обстріли біля с. Широке.

Херсонщина: російські військові намагаються повернути втрачені позиції та продовжують обстріл сусідніх регіонів. Під вогонь потрапили села Білогірка, Іванівка, Потьомкине, Осокорівка, Посад-Покровське.

Головною темою на всіх пропагандистських ЗМІ окупантів залишається проведення референдуму.

Запорізька область: вночі росіяни завдали ракетного удару по об’єкту інфраструктури в Шевченківському району м. Запоріжжя. За попередньою інформацією, постраждалих немає. Значних руйнувань також не зафіксовано.

Також вночі обстрілу з боку РФ зазнав проммайданчик смт Степногірськ. Пошкоджена електропідстанція. Наразі у всіх населених пунктах громади електропостачання відсутнє.

Увечері 5 серпня росіяни вдарили магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС. Виникла пожежа. Інформації щодо постраждалих немає. Також внаслідок пошкоджень ліній електропередач 4-й енергоблок станції відключений від енергосистеми та переведений до резерву.

ЗСУ захищаються від жорстокого нападу: Польська Amnesty засудила дії РФ в Україні

Польське представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International засудило дії РФ в Україні після публікації скандального звіту організації. Про це йдеться в заяві Amnesty International Polska.

"З перших днів агресії Росії проти України російські війська вчиняють нелюдські напади не лише на окремі цивільні об’єкти, а й на багатомільйонні міста, невеликі містечка та села, часто населені лише мирними жителями. ЗСУ, за підтримки демократичних країн усього світу, включно з Польщею, захищаються від жорстокого і несправедливого нападу, воюючи в нерівних умовах, нав’язаних агресором", — йдеться в заяві.

У польському представництві наголосили, що ключовим у будь-якому збройному конфлікті є захист цивільного населення.

"Ми знаємо, що в умовах оборонної війни – прямому збройному зіткненні із силами вторгнення – виникають ситуації, в яких близькість бою може ускладнити забезпечення безпеки цивільного населення", – зазначається в заяві.

Зазначається, що Amnesty International постійно документує, зокрема, випадки страт, тортур, зґвалтувань та пограбувань, скоєних російськими солдатами та найманцями, які зрівняли із землею українські міста.

В Amnesty International Polska перерахували випадки порушень безпеки цивільних: зокрема, цілеспрямовані або хаотичні напади на мирне населення та розстріли цивільного населення російською армією, російські воєнні злочини в Київській області та у Маріуполі, гуманітарні катастрофи, спричинені "регулярними обстрілами, а також облоги міст росіянами.

В Україні зросла кількість дітей-жертв війни — ОГПУ

Станом на ранок 6 серпня щонайменше 1063 дитини постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За інформацією ювенальних прокурорів, 361 дитина загинула та щонайменше 702 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 371, Харківській — 197, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Миколаївській — 58, Херсонській — 55, Запорізькій — 40.

За даними ОГП, 5 серпня внаслідок обстрілу Миколаєва отримав поранення 13-річний хлопчик.

"Стало відомо, що 28 липня через обстріли с. Чорнобаївка Херсонської області отримав поранення малолітній хлопчик. Стало відомо, що 22 березня внаслідок обстрілів м. Ізюм Харківської області отримав смертельні поранення 6-річний хлопчик", — йдеться у повідомленні.

Також ювенальним прокурорам стало відомо, що 21 червня внаслідок обстрілів с. Малі Проходи Харківської області від отриманих тілесних ушкоджень загинув 12-річний хлопчик.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2211 закладів освіти. З них 230 зруйновано повністю.

Російські війська у містах і селах на Луганщині вимагає від місцевих жителів йти на референдум тільки за їжу. Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Окупанти фактично знищили міста, зробили безхатченками сотні тисяч людей, 90% з яких евакуювалися. Багато з тих, хто залишився, мешкає у підвалах та сховищах. Спочатку їх звільнили від усього, а тепер вимушують з’явитися на псевдореферендум. Зокрема, така ситуація склалася в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Попасній, Рубіжному, Гірському, Золотому та населених пунктах цих громад", — зазначив він.

За словами Гайдая, на Луганщині активізовано "агітаційно-роз’яснювальну складову" підготовки до референдуму про входження регіону до складу РФ.

"Окупаційна влада та колаборантський «громадський рух» під виглядом надання продуктів харчування або будівельних матеріалів організовують зустрічі з населенням нещодавно захоплених територій області. Виманюють персональні дані, закликають іти на так званий референдум, вимушуючи людей обмінювати волю на їжу, питну воду та OSB-плити", — додав голова ОВА.

Війська РФ провели безуспішні штурми на Донеччині — ISW

Російські війська провели безуспішні наземні штурми населених пунктів на південь від Бахмута та безуспішно намагалися просунутися до Лозового Херсонської області. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Також росіяни провели кілька обмежених наземних атак на північ, північний захід та південний захід від Донецька.

"Російські та українські війська обмінялися важким артилерійським вогнем у Пісках – на думку аналітиків ISW, це свідчить про те, що росіяни навряд чи матимуть повний контроль над Пісками", — зазначили в Інституті.

Карта боїв в Україні станом на 5 серпня / ISW

В ISW також зазначили, що росіяни безуспішно намагалися просунутися до Лозового Херсонської області, імовірно, націлившись на український плацдарм на річці Інгулець.

На Донеччині внаслідок вторгнення РФ в Україну 5 серпня загинули п'ятеро людей

5 серпня внаслідок обстрілів російської армії загинули п'ятеро мирних жителів Донеччини: 2 в Опитному, 1 в Авдіївці, 1 у Соледарі та 1 у Первомайському. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Ще 14 людей отримали поранення", — йдеться в повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Кім оцінив шанси РФ захопити Миколаїв

Захопити Миколаїв найближчим часом російським окупантам буде "просто нереально". Про це заявив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в інтерв'ю "Главкому".

"Є інформація, що вони накопичують сили за Дніпром, аби відбивати атаки ЗСУ. Але цих сил недостатньо для реального наступу. Можливо, у них є план десь за пів року взяти Миколаїв, але найближчим часом це просто нереально. До того ж у першу чергу росіяни намагатимуться вийти на адміністративний кордон Херсонщини, аби зафіксувати хоч якусь "перемогу", — сказав він.

Кім зазначив, що навіть якщо окупанти просуватимуться по 200 метрів чи кілометр на день, то їм знадобиться дуже багато часу, аби просунутися на 30 км.

"А зараз навпаки – ми потихеньку відвойовуємо Херсонську область. Як росіяни взагалі можуть наступати, коли у них горять склади, командні пункти, а генерали відмовляються переходити за Дніпро?", — сказав Кім.

Росія завдала удару по Нікополю

Росія в ніч на 6 серпня вдарила по житлових кварталах Дніпропетровщини: з "Градів" обстріляла Нікопольський район, зі ствольної артилерії — Криворізький. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

У Нікополі було 20 прильотів реактивних снарядів. Троє містян поранені, 58-річний чоловік  у лікарні. У місті понівечені 11 п’ятиповерхівок, до 40 приватних будинків, дитячий садок та будинок дитячої творчості. Виведено з ладу газовід, водовід та електромережу.

У Криворізькому районі ворог ударив по Зеленодольській громаді. У Мар’янському перебита лінія електропередач. Без світла частина села. Попередньо, люди не постраждали.

У інших районах області наразі спокійно.

У Росії формується новий добровольчий батальйон для війни в Україні — ISW

Добровольчий батальйон "Самара" увійде до складу 3-го армійського корпусу ЗС РФ, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

У новий підрозділ набирають чоловіків у віці від 18 до 50 років без обов'язкового військового досвіду, але щонайменше з середньою освітою.

Раніше експерти ISW з посиланням на українських офіційних осіб повідомляли про формування Росією 15-тисячного армійського корпусу в Західному військовому окрузі, що базується в Нижньогородський області. Імовірно, Кремль планує сформувати цей корпус хоча б частково з добровольчих батальйонів.

Російські загарбники обстріляли Слобідський район Харкова — Терехов

У ніч проти 6 серпня російська армія обстріляла Слобідський район Харкова.Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Звуки вибухів чув увесь Харків. Попередньо, прилетіло у Слобідський район. Поки що інформації про постраждалих немає", — повідомив він на 01:00 6 серпня.

За даними Терехова, на місці працювали рятувальники.

Жителі Харкова повідомляли про щонайменше шість вибухів у місті.

Війська РФ ведуть наступ на Бахмут та Авдіївку — Генштаб

На Донецькому напрямку армія РФ веде наступальну операцію, основні зусилля зосереджує на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Застосовує штурмову та армійську авіацію.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Слов’янському напрямку російські військові з артилерії різних типів стріляли неподалік Мазанівки, Краснопілля, Сулигівки, Карнаухівки та Вірнопілля.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Спірного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському напрямку росіяни із танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілювали райони Бахмутського, Торецька, Білогорівки, Краснополівки, Північного та Вершини. Завдали авіаударів поблизу Зайцевого, Соледара, Бахмута та Берестового.

"Ворог вів наступальні бої у напрямках Яковлівка – Вершина та Кодема – Зайцеве, успіху не мав, відійшов. Веде наступ у напрямку на Бахмут, тривають бойові дії", — повідомили у Генштабі.

На Авдіївському напрямку війська РФ стріляли зі ствольної та реактивної артилерії неподалік Нью-Йорка, Первомайського, Водяного та Опитного. Завдали авіаударів біля Новоградського, Павлівки та Пречистівки.

"Противник вів наступ в напрямку Лозове – Невельське, успіху не мав, відійшов. Проводив перегрупування", — йдеться у повідомленні.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни зі ствольної, реактивної артилерії та танків вдарили по районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Шевченко, Новоданилівка, Вільне Поле, Бурлацьке, Зелене Поле, Зелений Гай, Червоне, Степове та Времівка. Завдали авіаційних ударів поблизу Мар’їнки, Малих Щербаків, Новоандріївки, Новосілки та Темирівки.

Російські військові вели повітряну розвідку безпілотниками біля Красногорівки, Новосілки і Таврійського.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без особливих змін. Росіяни з артилерії обстріляли райони населених пунктів Гай та Михальчина Слобода Чернігівської області, а також Нова Гута Сумської області.

На Слобожанському напрямку війська РФ вели бої для утримання зайнятих рубежів та недопущення наступу ЗСУ та проводили дистанційне мінування місцевості.

На Харківському напрямку російські військові обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії райони Прудянки, Слатиного, Питомника, Петрівки, Коробочкиного, Мосьпанового та Замулівки. Завдали авіаударів біля Верхнього Салтова та Леб’яжого.

Також росіяни вели повітряну розвідку в районах населених пунктів Лісне, Питомник, Рясне, Протопопівка, Пришиб та Норцівка.

На Південнобузькому напрямку армія РФ основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих районів та завданні максимальних втрат підрозділам ЗСУ.

Росіяни з танків та різних типів артилерії обстріляли 16 населених пунктів. Завдали авіаударів в районі Андріївки, а також балки Хуторської та урочища Плотницького.

Російські безпілотники помітили неподалік Білої Криниці, Нижніх Сірогозів, Лозового та Андріївки.

В акваторії Чорного моря кораблі ЧФ РФ перебувають чотири носії крилатих ракет. Зберігається загроза ракетних ударів по всій території України.

На Херсонщині ЗСУ знищили два пункти управління та шість складів боєприпасів військ Рф

За добу 5 серпня ЗСУ знищили два пункти управління 76-ої десантно-штурмової дивізії та 49-ої армії в Чорнобаївці та шість складів боєприпасів в Бериславському і Херсонському районах. Про це повідомляє оперативне командування "Південь" на сторінці у Facebook.

Також були знищені командно-спостережний пункт ворожої батальйонної тактичної групи в Брускинському та район зосередження озброєння і техніки в Олешках, йдеться в повідомленні.

"Протягом бойового дня по ворогу в операційній зоні угруповання нанесені 4 авіаційні удари по скупченню противника, 2 опорним пунктам і складу боєприпасів в Бериславському і Херсонському районах. А ракетно-артилерійськими підрозділами виконано низку вогневих задач", - розповів речник ОК "Південь" Владислав Назаров

За його словами, підтверджені втрати російських військ: 79 військових РФ, чотири танки Т-72, дві самохідні гаубиці "Мста-С" та артустановка, радіолокаційна станція та командно-штабна машина, 11 одиниць броньованої та 10 іншої автомобільної техніки.

Запоріжжя, Донеччина, Полтавщина, Дніпропетровщина — відбій повітряної тривоги.

Правоохоронці перевіряють імовірних причетних до удару по Вінниці

Співробітники Міністерства внутрішніх справ спільно зі Службою безпеки України перевіряють людей — яких підозрюють у наведенні вогню по Вінниці під час ракетного удару 14 липня. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"Ми наразі дуже активно перевіряємо спільно з СБУ підозрюваних, тих, хто міг здавати інформацію, наводити безпосередньо. Бо очевидно, що була наводка саме на центр Вінниці, де перебувала дуже велика кількість людей", — зазначив він.

Монастирський зауважив, що, у Вінниці майже завершені всі роботи з розбирання завалів.

У Харкові пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Харківська, Полтавська, Донецька область — повітряна тривога.

Запорізька, Дніпропетровська область — повітряна тривога.

Володимир Зеленський встановив відзнаку "За оборону України"

Про це йдеться в указі "Про відзнаку Президента України “За оборону України" опублікованому 5 серпня.

“Відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України, статей 4 і 12 Закону України "Про державні нагороди України" постановляю: установити відзнаку Президента України "За оборону України””, — ідеться в документі.

Документом затверджуються положення про відзнаку президента "За оборону України", малюнки відзнаки президента "За оборону України”, зразки бланків Диплома до відзнаки президента "За оборону України".

Фото: пресслужба президента України

Президент також постановив нагородити відзнакою “За оборону України” військовослужбовців та працівників Збройних сил України, Національної гвардії, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Управління державної охорони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, співробітників розвідувальних органів, прокурорів, поліцейських, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро України, посадових осіб митних органів, працівників Служби судової охорони, членів добровольчих формувань територіальних громад, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України.

Також цією відзнакою, згідно з указом, будуть нагородженні працівники центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, які залучалися безпосередньо до виконання завдань із забезпечення здійснення заходів із забезпечення оборони України.