ПриватБанк проти Коломойського та Боголюбова: суд у Лондоні перенесли на рік

.

Ексвласники ПриватБанку та відповідачі у справі Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов домоглися перенесення на рік суду у Лондоні: сума позову від Банку може зрости до $4,5 мільярда.

Про це в інтерв'ю Forbes заявив СЕО ПриватБанку Герхард Бьош.

"Слухання дійсно мали б розпочатися у червні цього року, однак, на жаль, попри наші намагання та бездоганну позицію Високий суд Лондона задовольнив клопотання відповідачів про перенесення слухання. Наразі воно заплановане на червень 2023 року", — сказав Бьош.

За його словами, відповідачі (Ігор Коломойський та Генадій Боголюбов — ред.) заявили, що війна в Україні істотним чином вплинула на їхню спроможність брати участь у засіданнях цього року.

"Хоча позитивним залишається те, що на суму позову продовжуватимуть нараховуватися проценти у розмірі близько $500 000 щодня, що збільшить суму позову майже до $4,5 млрд", — додав представник ПриватБанку.

Що відомо

  • Наприкінці 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку, після чого фінустанову докапіталізували на суму в понад 155 млрд гривень.
  • Загалом, в українських та іноземних судах розглядається понад 240 проваджень щодо націоналізації ПриватБанку. Зокрема, у лондонському суді триває процес за позовом ПриватБанку до колишніх власників фінустанови Коломойського та Боголюбова й афілійованих до них компаній. Банк вимагає відшкодування у зв’язку зі схемами, які мають усі ознаки шахрайства і відмивання коштів та які, як вважає Банк, було реалізовано його колишніми власниками.
  • У квітні 2020 року Верховний суд Сполученого Королівства відмовив Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову в оскарженні рішення про розгляд справи щодо ПриватБанку на території Великої Британії.
  • Вже у січні 2022 року влада Сполучених Штатів звернулася до суду з вимогою конфіскації понад шести мільйонів доларів, які фігурували в угоді про продаж пов'язаного з Коломойським майна в місті Даллас. Там стверджують, що Коломойський узяв гроші із ПриватБанку й "відмив" через нерухомість.
  • У травні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав так званий антиколомойський закон про банки, який унеможливлює повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Закон також запроваджує оновлені механізми виведення банків з ринку, які спрямовані на удосконалення ліквідаційної процедури.
  • У січні 2020 року суд також прийняв рішення стягнути нерухомість компанії ексвласника ПриватБанку і бізнесмена Ігоря Коломойського вартістю понад 100 млн гривень на користь Національного банку України.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 100. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу