"Це наша спільна війна". Розповідь грузинського легіонера, який відвідав Чернівці

. Суспільне Буковина

До Чернівців приїхав заступник командира грузинського легіону Леван Фіфія. Він почав воювати на Донбасі проти росіян ще шість років тому, бо вважає, що у грузинів з українцями спільний ворог.

З початку повномасштабного вторгнення він воює разом зі своїм братом, який очолює грузинський легіон в Україні.

Леван народився в Абхазії, але тепер його рідне місто Очамчире на березі Чорного моря окуповане російськими військами.

"Мій батько воював у 1992 році і я знав, як українці допомагали. І у 2008 році теж допомагали. Я ніби маю повернути борг українському народу. Ми будемо воювати, доки Росія не припинить нападати не лише на Україну, а й на Грузію та інші країни", каже Леван.

Перед початком повномасштабного вторгнення військові грузинського легіону займалися вишколом ЗСУ. Інструктори навчали українських військових поведінці під час воєнних дій: як надавати медичну допомогу, перебувати у сховищі, пересуватися вулицею та використовувати зброю.

Грузинський легіон був готовий до повномасштабного вторгнення. Знали, що російські навчання біля кордону з Білоруссю на початку лютого — це не навчання. Леван вступив у бій з російськими солдатами 24 лютого у Гостомелі після вибухів.

"Ми приїхали за п’ять хвилин до того, як почався штурм. Спочатку росіяни посадили десант, але ми реорганізувалися і напали. За кілька годин їх там вже не було. Хтось втік, а хтось не зміг втекти", — каже Леван.

Інструктори проводять навчання. Facebook/Levan Fifia

"Я на війні в Україні бачив такі кадри… Ми були в різних країнах і бачили багато поганого, але такого я не бачив. Трирічну дитину свідомо застрелили, не випадково. Дівчатка, хлопчики — їх розстрілювали зі зав’язаними руками. Російські солдати не схожі на людей", — розповідає військовий.

Через значні людські втрати влада РФ почала відправляти військових з окупованих республік Осетії та Абхазії на війну в Україні.

"Там теж люди почали говорити, що нашу молодь вбивають. На війні це називається "м’ясо". Для Росії вони м’ясо, яких відправляють, а далі — не цікаво", — каже військовий.

Леван приєднався до українського війська у складі добровольчого батальйону в АТО. Тоді грузини стали першими іноземцями25-й окремий мотопіхотний батальйон «Київська Русь» став першим підрозділом у складі Збройних сил України, куди на службу потрапили іноземці. За відповідну законодавчу базу проголосували у Верховній Раді, новації набули чинності ще восени 2015 року. Втім, перші іноземці до лав української армії змогли увійти лише в 2016 році. Так у ЗСУ з’явилась перша група грузинських бійців. Всі вони – колишні військові з досвідом участі в бойових діях під час російсько-грузинського конфлікту. , які почали воювати у ЗСУ.

"У російських солдатів низький рівень підготовки, вони сподіваються на техніку, тому у них втрати приблизно у десять разів більшіЗа оцінками Генерального штабу Збройних Сил України, станом на 20 травня загалом за час війни росіяни втратили близько 28 700 солдатів.Українська сторона не розкриває втрати в боях із російською армією. 12 березня Зеленський заявив, що у війні загинули близько 1300 військовослужбовців, а 16 квітня говорив про 2500-3000 загиблих., аніж в українських військових. З 2014 року ЗСУ отримали такий досвід в напрямках Донецька та Луганська. Вісім років воювали, це великий досвід. Росіяни самі ж собі зробили гірше", — каже Леван.

Леван разом з побратимами. Facebook/Levan Fifia

За словами Левана, після 24 лютого з'явилося багато охочих приєднатися до Грузинського легіону. Це були не лише люди з Грузії, але й грузини, які живуть в інших країнах.

Леван з побратимами. Воїни Грузинського легіону. Другий зліва — Леван Фіфія. Фото: Facebook/Levan Fifia

"Уявіть, що у людини є хороша робота, висока зарплата. І в один момент він це все кидає і їде в Україну на війну. Яке зло принесла Росія, що людина це все залишає і йде воювати", — каже Леван.

Історію Левана дивіться тут.

Що відомо

  • Грузинський національний легіон — військовий підрозділ, заснований у 2014 році грузинами-добровольцями. З 2016 року легіон визнали окремим підрозділом ЗСУ.

Читайте також

"Після звірств у Бучі діти просили виїхати". Історія сім'ї херсонців, які евакуювались до Чернівців

"І на мене автоматом націлювались". Історія сім'ї з Херсона, яка евакуювалась на Буковину

Читайте Суспільне Буковина у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Буковина: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: infred.nov@gmail.com.