Юрія Артеменка обрали виконуючим обов’язки Голови Наглядової Ради УКФ

. УКФ

Виконуючим обов’язки Голови Наглядової Ради Українського культурного фонду обрали Юрія Артеменка. Таке рішення прийняли під час чергового засідання НР вже в оновленому складі за участі Лариси Артюгіної.

У січні цього року Юрій Артеменко увійшов до складу Наглядової Ради за квотою закладів культури та громадських об'єднань.

Як йдеться в повідомленні на сторінці УКФ, під час засідання НР розглянула питання, що стосувалися:

  • організації відповідей на запити та звернення громадян;
  • етапів розробки Стратегії розвитку Українського культурного фонду на період 2022 - 2030 років;
  • забезпечення Дирекцією УКФ юридичного та комунікаційного супроводу засідань Наглядової Ради;
  • розглянуто низку грантових проєктів щодо їх відповідності вимогам грантових програм УКФ, наявності конфлікту інтересів тощо;
  • забезпечення кваліфікованої експертизи грантових проєктів, організації роботи з експертами УКФ.
УКФ

Також вони ухвалили рішення — покласти обов'язки комунікації від імені Наглядової Ради на Ларису Артюгіну. Це українська кінорежисерка, керівниця громадської організації "Новий Донбас", продюсерка docUA Platform / Платформа української документалістики, засновниця Школи документалістики та медіа.

9 липня її призначили до складу НР за квотою Міністерства культури. Це сталося після того, як троє з дев'яти членів Наглядової ради УКФ подали у відставку. Це мандрівник Артемій Сурін, якого було обрано по квоті Офісу президента, Катерина Чуєва, яка була обрана по квоті Міністерства культури та інформполітики, та голова УКФ Лариса Мудрак.

Як розповів під час інтерв'ю "Радіо Культура" новий виконавчий директор Владислав Берковський, інші призначення зі сторони Олександра Ткаченка та Офісу президента готуються.

"Є кандидатури і, я сподіваюся, що ось-ось їх призначать", сказав Берковський.

За його словами, через відсутність повного складу Наглядової ради багато питань і проєктів УКФ понад місяць висіли без руху.

Хто ще входить до складу Наглядової Ради:

Від Офісу президента:

  • Юрій Рибчинський, поет, драматург, Герой України (Раніше стало відомо, що він не ходив на засідання Наглядової Ради).

Від Міністерства культури:

  • Олексій Кірющенко, режисер ТОВ "Кіностолиця"

Від закладів культури та громадських об'єднань:

  • Владислав Корнієнко, генеральний директор ДП "Національний цирк України"
  • Олександр Сусленський, директор Історико-меморіального музею "Героїзм і Голокост"
  • Ігор Тулузов, перший заступник генерального директора ДП "Харківський національний академічний театр опери та балету імені М.В. Лисенка".

Що відомо

  • Український культурний фонд був створений у 2017 році для сприяння розвитку культури. Він працює під профільним Міністерством культури та інформаційної політики. Основне завдання фонду — підтримувати на конкурсних засадах культурно-мистецькі проєкти з різних регіонів України.
  • 7 червня голова Українського культурного фонду Лариса Мудрак заявила, що залишає свою посаду, пояснивши таке рішення "кризою всередині УКФ" та "власною громадянською позицією".
  • Це сталося внаслідок того, що 21 травня 2021-го низка культурних проєктів, які претендували на гранти УКФ та дістали високі оцінки від експертів, почали отримувати відмови у фінансуванні від Наглядової ради Фонду.
  • В УКФ пояснили таке рішення необхідністю заощадити кошти заради святкування 30-ї річниці Незалежності. Однак заявники не задовольнились таким поясненням, оскільки їхні проєкти пройшли перші три етапи відбору і отримали прохідні бали від експертної ради на отримання гранту.
  • Із заявою виступили й експерти Українського культурного фонду, звернувшись до уряду із вимогою розпустити Наглядову раду і скасувати її рішення. З подібним зверненнями також виступили культурні інституції та учасники конкурсного відбору проєктів УКФ.