Зустріч радників "нормандського формату" перенесено. У чому причина та на коли

Зустріч радників "нормандського формату" перенесено. У чому причина та на коли

Ексклюзивно
Зустріч радників "нормандського формату" перенесено. У чому причина та на коли
. ОПУ

Зустріч радників лідерів "нормандського формату", яка мала відбутися в онлайн-режимі 22 січня, перенесли через пожежу у харківському пансіонаті, в якій загинули 15 людей.

Про це Суспільному повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Безумовно, зустріч радників перенесена. Причина очевидна і трагічна. Цього четверга в Харкові сталася пожежа, в якій загинули 15 осіб. Президент сьогодні (22 січня — ред.) на місці трагедії. Разом з ним до Харкова вилетів і керівник Офісу президента Андрій Єрмак, який і є головним модератором від нашої країни на зустрічі радників", — повідомив Подоляк.

За словами радника Єрмака, через екстрений візит до Харкова довелося переглянути графік роботи Офісу, зокрема продовження узгодження ключових позицій України, а також перенести й деякі заплановані на 22 січня важливі зустрічі, зокрема і, власне, чергові переговори радників лідерів Нормандського формату.

"Попередньо, переговори радників відбудуться 27 січня, зміст — планове, узгоджене на попередній зустрічі", — додав Подоляк.

Читайте також: Зустріч радників лідерів країн "нормандського формату" тривала понад шість годин. Про що говорили

Довідка. "Нормандський формат" — тип зустрічей у чотиристоронньому форматі (Україна—Німеччина—Франція—Росія), де обговорюються питання щодо російської збройної агресії проти України.

Що відомо

  • Голова ОБСЄ заявив, що Україна виконала всі свої зобов'язання для скликання нової зустрічі у Нормандському форматі, на відміну від Росії.
  • Під час засідання Тристоронньої контактної групи Україна запропонувала розробити спільний план дій щодо окупованих регіонів Донбасу, в якому будуть враховані пропозиції усіх сторін.
  • Водночас голова ТКГ Леонід Кравчук пропонує відкласти розгляд питання, поки його не буде затверджено на найвищому рівні - на зустрічі у Нормандському форматі.
  • В ОБСЄ заявили, що ситуація з безпекою уздовж лінії зіткнення на Донбасі покращилась протягом року.
  • 21 січня у Харкові сталася пожежа у пансіонаті "Золотий час", в якому перебували літні люди.
  • Загинули 15 осіб, п'ятьох шпиталізували з опіками, отруєнням чадним газом та у стані стресу. Влада визначила подію як надзвичайну ситуацію державного рівня.

Читайте також

Замороження конфлікту. Рік після "нормандських" переговорів не наблизив кінець війни на Донбасі

Як оживити перемовини у Нормандському форматі. Думки експертів

На початок