В Івано-Франківську на Бистриці Надвірнянській освятили воду

В Івано-Франківську на Бистриці Надвірнянській освятили воду

В Івано-Франківську на Бистриці Надвірнянській освятили воду
. Суспільне. Карпати

Близько 2000 тисячі франківців прийшли сьогодні на берег Бистриці Надвірнянської, щоб освятити воду. Про це повідомив заступник начальника міського відділу поліції Леонід Гончарук.

В Івано-Франківську на Бистриці Надвірнянській освятили воду
В Івано-Франківську на Бистриці Надвірнянській освятили воду. Суспільне. Карпати

Освячення води розпочали із традиційного богослужіння, яке провів Архієпископ та Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

"Відкрилося небо людству. Господь знову приймає свій народ, як своїх дітей, і дає нам спасіння, даруючи святу церкву. Нехай вас Бог усіх благословляє. Веселих, вам, радісних і щасливих свят", - поблагословив Володимир Війтишин.

Після завершення люди пішли набирати воду, деякі занурилися в річку.

На Бистриці Надвірнянській в Івано-Франківську освятили воду
На Бистриці Надвірнянській в Івано-Франківську освятили воду. Суспільне. Карпати

Оксана Бойко розповідає, що на Водохреще купатиметься вже вдруге. Каже, що до купання готується і духовно, і фізично: "Роблю це, в першу чергу, для того, щоб не лише очиститися. Це дуже хороша традиція. І якщо є нагода саме в цей день скупатися, з хорошими помислами очиститися, то цим треба скористатися".

Франківка Марія Човган на Водохреще купалася кілька років поспіль. Цього року вирішила не ризикувати через стан здоров’я. Проте впевнена, що у цей день вода має цілющі властивості.

"Свято Водохрестя – це для мене найдорожче, що є на світі. Людина очищається від різних гріхів, від несправедливості, від зарозумілості, від таких негативних сторін", - ділиться марія Човган.

На березі Бистриці Надвірнянської встановили два намети, де охочі могли зігрітися, випити чаю чи з’їсти гарячої рибної юшки. За громадським порядком стежать поліцейські, працівники муніципальної варти, нацгвардійці, а поряд із місцями для купання чергують рятувальники та водолази. За словами начальника управління з надзвичайних ситуацій міськвиконкому Ігоря Влізла, якщо нехтувати підготовкою, то зимове купання може завдати негативних наслідків для здоров’я, наприклад, зупинку серця, ослабнення імунітету, грип. Цього року, каже, близько 500 франківців спробували зануритись у воду.

"Що таке заходити у холодну воду? Це великий стрес для організму. Для цього треба поступово все робити. Навіть якщо людина перший раз заходить, то вона повинна трохи розігрітися, пройтися і поступово заходити у воду. Різко заходити не можна, тому що будуть погані наслідки. Та якщо навіть щось станеться, то поряд знаходяться водолази. Ну і обов’язково не вживати алкоголь. Це категорично заборонено", - каже Ігор Влізло.

І додає, що вжили усі заходи з безпеки, які необхідні, тому на теперішній момент не було жодної людини, яка звернулася за допомогою чи до медиків, чи до рятувальників.

Авторка: Ольга Клим

На початок