У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги

У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги

У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги
. Суспільне: Кропивницький

У Кропивницькому на площі Героїв Майдану зібрались містяни, які протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги.

Понад сотня людей вийшли на акцію, – сказала її співорганізаторка Тетяна Андрейченко. За підрахунками поліцейського Юрія Пантюхова, протестували пів сотні містян.

Співорганізаторка акції Тетяна Андрейченко говорить, що протестувальники ставлять свої підписи під зверненням до міської та обласної влад: "Розділяються звернення, поясню, тому що у нас до міської ради відносяться підприємства ЖКГ, які також підвищують свої тарифи теплопостачання, і також вони зараз ініціюють підвищення тарифів на громадський транспорт. А до Шульги Сергія (обласної ради), щоб вони ініціювали звернення до Верховної ради, Кабміну, президента, для того, щоб вони підтримали простих людей, знизили ці тарифи".

Тетяна Андрейченко каже, що зібрання людей прошло без підтримки будь-яких організацій: "У нас ініціативна група просто небайдужих людей, взяли на себе відповідальність провести таку акцію. Запрошували як? Активні люди просто повідомляли своїм знайомим, ми планували 15 осіб".

У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги
Суспільне: Кропивницький

У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги
Суспільне: Кропивницький

У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги

У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги
У Кропивницькому протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги. Суспільне: Кропивницький

Що відомо

З 1 січня Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію для населення 90 копійок за перші 100 кіловат.

З нового року в Кіровоградській області майже на 7 гривень підвищили тариф на водопостачання та водовідведення для абонентів підприємства "Дніпро-Кіровоград". Це майже 170 тисяч жителів Кіровоградської області – розповів керівник підприємства Роман Ілик. Крім Кропивницького, вода подорожчала для жителів Знам’янки, Олександрії та Світловодська. Попередній тариф підвищували у лютому. Тоді він зріс майже на 22%.

До 1 січня споживачі підприємства "Дніпро-Кіровоград" платили за куб води 21 гривню 25 копійок, за водовідведення – 16 гривень 37 копійок. З 1 січня цього року водопостачання буде коштувати 24 гривні 5 копійок, водовідведення – 20 гривень 45 копійок. У тариф заклали повернення кредиту Світового банку та відсотків – це 44 мільйони доларів США.

"Це питання інфляції, – сказав Ілик, – яка виражається в рості мінімальної заробітної плати, рості вартості електричної енергії та рості інших складників структури тарифу – мінімальна зарплата прогнозується 6500. Електроенергія прогнозується більше двох гривень за один кіловат і відповідно дорожчає вода. Мінімальна зарплата була близько 5000 гривень в 2020 році. А енергія? А енергія коштувала 1,7 гривень".

6 гривень 33 копійки за кубічний метр – такою була ціна на газ для споживачів у грудні минулого року, з 1 січня – збільшилась на 14 відсотків. Директор газопостачальної компанії "НафтоГаз України" Максим Рабінович сказав: "Ціна на газ не є регульованою Кабміном України. Це ціна, яка залежить від низки індикаторів. Це індикатори ринкові, ціна газу на європейських, світових ринках, з урахуванням, звісно, кількості газу, який є у сховищах в Україні, і з урахуванням конкуренції, яка точиться зараз на ринках України. Традиційно в опалювальний сезон ціна газу на ринках зростає. Так як і падає в міжопалювальний сезон".

Тариф на постачання природного газу з 1-го січня зріс з гривні 4 копійки за кубічний метр до 1 гривні 92 копійок. Ці послуги надає компанія "Кіровоградгаз". Чому їх вартість зросла – пояснив комерційний директор Віталій Линник: "Ми хочемо працювати з мережами, хочемо, щоб люди користувалися газом безпечно, це потребує певних витрат. Закладено в тариф створення обмінного фонду лічильників для споживачів та включені кошти для ремонту даних лічильників. Така ще стаття витрат, як заробітна плата".

Збільшення у новому році цін на газ, його постачання, електроенергію та воду вплине на тариф теплопостачання, – розповіла економістка комунального підприємства "Теплоенергетик" Наталія Красноштан: "На сьогодні ціна складає 50 гривень 85 копійок. Підприємство перерахувало і подало скоригований тариф до виконкому міської ради. Ціна може підвищитися до 69 гривень за метр квадратний".

  • 11 січня у Кропивницькому протестували проти підвищення тарифів на комунальні послуги. На площі перед міською радою, за підрахунками Суспільного, зібрались 60 людей. Організував акцію кропивничанин Денис Ликов. Він каже, що не представляє жодної політичної партії чи організації: ”Це самоорганізація населення. Кожному болять ці платіжки”. Голові Кіровоградської обласної ради Сергію Шульзі передали вимогу звільнити генерального директора підприємства ”Дніпро-Кіровоград” Романа Ілика.
На початок