Другий рік пандемії COVID-19 може бути важчим за перший – ВООЗ

Другий рік пандемії COVID-19 може бути важчим за перший – ВООЗ

Другий рік пандемії COVID-19 може бути важчим за перший – ВООЗ
. Марія Ван Керхове, фото АР

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я вважають, що ситуація з пандемією COVID-19 у 2021 році буде важчою, ніж у 2020-му.

Про це заявив на пресконференції директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майкл Райан.

"Ми вступаємо в другий рік пандемії, і він може бути важчим, враховуючи динаміку передачі вірусу і низку проблем, які ми спостерігаємо", – повідомив Райан.

За словами представників ВООЗ, у Північній Америці та Євразії склалася ситуація "ідеального шторму", – наступ холодів, скупчення людей у приміщеннях та порушення соціального дистанціювання разом різко посилили передачу вірусу.

Як наслідок, після кількох тижнів падіння числа нових випадків COVID-19, за останні кілька днів сталося їх різке зростання до 5 мільйонів нових випадків на тиждень. Експерти ВООЗ переконані, що максимальні показники ще не досягнуті. Технічний керівник програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій Марія Ван Керхове попередила, що організація очікує різке погіршення епідеміологічної ситуації в країнах Європи після свят.

Крім того, Марія Ван Керхове наголосила на небезпеці нового, більш заразного штаму COVID-19, виявленого в Британії, який вже встиг поширитися багатьма країнами світу. Вона висловила побоювання, що через це розвиток пандемії буде тривати за схемою "пік захворюваності – спад", що є далеким від оптимістичного сценарію розвитку ситуації.

Що відомо

  • У світі станом на 14 січня зафіксовано понад 92,7 млн випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 66,2 млн осіб.
  • ВООЗ вважає, що новий штам збудника COVID-19 може витіснити інші варіанти цього вірусу у країнах Європи та Азії.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я внесла вакцину проти COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech у список екстреного використання.

На початок