Терехов заявив, що у Харкові не підвищать тарифи на тепло: чи були підстави

Терехов заявив, що у Харкові не підвищать тарифи на тепло: чи були підстави

Терехов заявив, що у Харкові не підвищать тарифи на тепло: чи були підстави
.

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов заявив, що тарифи на опалення і гарячу воду у Харкові не підвищуватимуться. Востаннє вони змінювалися торік у грудні, і чергового перегляду останнім часом не анонсували.

Терехов і відредаговані повідомлення

Повідомлення про "замороження" тарифів на рівні 2018 року з'явилося у соціальних мережах Ігоря Терехова ввечері 13 січня. Нещодавно секретар міськради завів канал у Telegram, а сьогодні ще й з'явився в Instagram, підписавшись на одного користувача — покійного мера Харкова Геннадія Кернеса.

"Я прийняв рішення — тарифи для містян на опалення і гарячу воду підвищуватися не будуть. Вони залишаться на рівні 2018 року. Я розумію, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики буде незадоволена цим рішенням, але я його не зміню і всю відповідальність за нього беру на себе", — йдеться у повідомленні.

Терехов заявив, що у Харкові не підвищать тарифи на тепло: чи були підстави
Повідомлення у Telegram Терехова: до і після.

У Telegram секретаря міськради повідомлення публікувалося двічі. У першому йшлося ще й про тариф на холодну воду. Коли його видалили, з'явився оновлений допис — тільки про опалення і гарячу воду. З відредагованого повідомлення також зникло уточнення, що тарифи залишать на рівні 2018 "до кінця опалювального сезону".

Як переглядають тарифи

Про те, що тарифи на тепло і гарячу воду у Харкові можуть зрости, комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" не повідомляло, хоча це могло статися у зв'язку з підвищенням цін на газ. Щоб тариф на тепло переглянули, має бути дотримана процедура: підприємство проводить розрахунки, громадські слухання, що узгоджується з міською владою, після чого подає на розгляд Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Встановлення тарифів є виключною прерогативою НКРЕКП, говорить харківський юрист Дмитро Остапенко. Він вважає допис Терехова провокативним.

"По-друге, навіть якби мова йшла про тарифи на комунальні послуги, які встановлюють органи місцевого самоврядування, то відповідне рішення приймає місцева рада, а не місцевий голова і вже точно не секретар міськради", — відмічає він.

Терехов заявив, що у Харкові не підвищать тарифи на тепло: чи були підстави
Громадські слухання у "Харківських теплових мережах" у 2018 році. Фото Павла Пахоменка

"Харківська міська рада має повноваження на затвердження певної частки послуг, які надаються мешканцям міста Харкова", — пояснила Суспільному заступниця Харківського міського голови з юридичних питань Марина Стаматіна.

Вона наголошує, що міська влада не може вплинути на вартість складових тарифу, таких, як газ або електроенергія. "Але ми робимо все для того, щоб впливати на ті чинники, які є такими, що залежать від міської ради", — сказала заступниця мера.

На які саме, Марина Стаматіна погодилася вичерпно відповісти за офіційним запитом: "Якщо у вас є питання, надішліть, будь ласка, ми дамо розгорнуту відповідь".

"НКРЕ байдуже"

Тариф встановлює Національна комісія, але це не означає, що ролі міської влади у цьому процесі немає, зазначає експерт з питань енергоефективності та виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк. Міська влада узгоджує тариф, розрахований комунальним підприємством.

"НКРЕКП його або приймає, або не приймає. Якщо вона його не приймає, то відправляє на уточнення. А якщо вона його приймає, то вона його встановлює, хоча слово це не відповідає суті дії, яке здійснюється. Вона приймає розрахунок комунального підприємства, затверджений міською владою", — пояснює Павлюк.

За його словами, встановлені у 2018 році тарифи (про них йдеться у дописі Терехова) виходили з досить високої ціни газу.

"Там було вже закладено у тому тарифі, і він може цілком відповідати реаліям. Економічно окупний тариф станом на 2018-2019 рр. — на рівні 1800-1900 грн. Частину міста дотували зі свого бюджету. Потрібно дивитися, скільки місто дотувало теплоенерго: поповнення статутного капіталу, оплата зарплат ТКЕ, купівля якихось матеріалів", — говорить Павлюк.

Коментуючи слова Терехова, що комісія може бути незадоволена рішенням про непідвищення тарифів міста, Павлюк каже: "НКРЕ байдуже".

"Комісія перевіряє відповідність методиці розрахунку і затвердження. Далі вже ефективність роботи міської влади. Якщо вони спроможні організувати роботу системи опалення ефективно, то ви за це платите, і місто зі свого бюджету розвитку доплачує", — говорить Павлюк.

Тарифи, собівартість, політика

Підвищення тарифів на тепло і гарячу воду на громадських слуханнях попередніх років у "Харківських теплових мережах" обґрунтовували його збитковістю. На підприємстві пояснювали, що це вимушений крок у зв'язку з підвищенням вартості газу, мінімальної заробітної плати, паливно-мастильних матеріалів тощо.

"Тарифи мають бути самоокупними, принаймні, покривати свою собівартість, але в більшості вони її не покривають. Це багатофакторна історія, тут немає чорно-білої картинки: наприклад, у процедурі встановлення тарифу. Змінилася ціна на газ — починається процедура: потрібно зробити розрахунок, провести громадські слухання, подати на розгляд, підготовка проєкту, все це не менше двох місяців. Газ йде за новою ціною, а тепло за старою. Створюється тарифний розрив, тут дуже багато нюансів", — говорить Святослав Павлюк.

Терехов заявив, що у Харкові не підвищать тарифи на тепло: чи були підстави
Суспільне Харків

Він погоджується, що часто дії місцевої влади супроводжуються популізмом.

"Просто меру щоразу вийти й сказати, що нам треба підняти тариф, — це репутаційні втрати. І вони цього намагаються не робити, тому традиційно роками дотували ці КП. Місто просто забере гроші з модернізації мереж, систем теплокомуненерго в оплату поточних витрат", — зазначає експерт.

Переглядати тарифи у бік зменшення в залежності від вартості газу щомісяця почали після постанови Кабміну у грудні 2019 року. За цим механізмом перераховували тарифи й у Харкові, про що за першої нагоди наголошував тодішній міський голова Геннадій Кернес, для якого 2020-й був виборчим. Після смерті мера у Харкові готуються до нових виборів. Ігор Терехов є одним з ймовірних кандидатів. Сам він поки цього не підтверджує і пропонує дочекатися офіційної кампанії.

На початок