Віталій Марків вперше після звільнення приїхав у рідний Хоростків. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Віталій Марків вперше після звільнення приїхав у рідний Хоростків. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Віталій Марків вперше після звільнення приїхав у рідний Хоростків. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ
. Суспільне Тернопіль

Віталій Марків вперше після звільнення з італійської в’язниці приїхав у рідний Хоростків на Тернопільщині. Він зустрівся з жителями міста, керівництво громади надало йому звання почесного жителя Хоросткова. Про підтримку краян під час арешту і про зустріч з ними розповів кореспондентами Суспільного.

Марків каже, після повернення до України хотів побачити рідне місто:

"Я пам’ятаю цю ялинку, коли її посадили – мені було років певно 10 чи 11, маленька така ялиночка була. На площі ми тут святкували День Незалежності, День прапора. На велосипеди ми чіпляли українські прапори та з хлопцями каталися. В цьому парку ми відпочивали. Моє дитинство до виїзду закордон я провів тут".

Віталій Марків вперше після звільнення повернувся у рідний Хоростків
Віталій Марків вперше після звільнення повернувся у рідний Хоростків. Суспільне Тернопіль

Серед тих, хто зустрівся з Віталієм – його однокласниця Галина Олекші.

"Коли я почула, що Віталій нарешті визволений, я не знала, що зі мною відбувається. А при першій зустрічі, коли він вчора зайшов до нашого клубу, я настільки була рада що він тут. Він дуже любить справедливість і завжди хотів справедливості від інших", – каже Олекші.

Віталій розповів, під час арешту підтримка людей була для нього важливою:

"Підтримка була величезна. Це листи, малюнки, особливо діаспора українська, яка приїжджала на кожен суд. Стосовно вишиванок, це дуже сильно бісило, як місцева прокуратура і преса негативно ставились. Основна підтримка – це те, що допомагало зрозуміти, що я не один і давало зрозуміти, за кого я стою".

До Хоросткова Віталій приїхав із дружиною Діаною. Жінка розповіла, як спілкувалася з чоловіком під час арешту:

"Віталій телефонував 6 разів на місяць, а потім через коронавірус дозволили лише відеозв’язок. Коли він повернувся, ці емоції вже забулися, ніби він постійно був тут".

Віталій Марків вперше після звільнення повернувся у рідний Хоростків
Віталій Марків вперше після звільнення повернувся у рідний Хоростків. Суспільне Тернопіль

Директорка будинку культури Світлана Ангел віддала Віталію частину плакатів, з якими жителі Хоросткова виходили на акцію підтримки військового.

"Діти писали листи, малювали малюнки, Віталій забрав ці малюнки з собою, люди стояли з такими плакатами", – каже Ангел.

Міський голова Хоросткова Степан Гладун розповів, що Віталію присвоїли звання почесного жителя громади.

Що відомо

  • Віталій Марків родом з Хоросткова, у 2003 році разом з матір’ю та сестрою переїхав до Італії. В Україну повернувся у грудні 2013 року під час Євромайдану. З початком російсько-української війни став добровольцем у Нацгвардії України, далі підписав контракт.
  • Італія звинуватила Марківа у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі неподалік Слов'янська у 2014 році. Влітку 2017 року італійська поліція заарештувала нацгвардійця, його засудили до 24 років ув'язнення. Україна подала апеляцію на вирок.
  • 3 листопада 2020 року апеляційний суд Мілана визнав військового невинним. Віталій Марків повернувся до України, отримав “Орден за мужність” ІІІ ступеня, продовжує служити в Нацгвардії.

Читайте також

На початок