Справи Майдану: суд переніс засідання щодо викрадення Вербицького і Луценка через неявку адвокатів

Справи Майдану: суд переніс засідання щодо викрадення Вербицького і Луценка через неявку адвокатів

Справи Майдану: суд переніс засідання щодо викрадення Вербицького і Луценка через неявку адвокатів
. УНІАН, Facebook

Суд переніс підготовче засідання у справі щодо викрадення і вбивства активіста Юрія Вербицького та викрадення журналіста Ігоря Луценка у січні 2014 року під час протестів на столичному Майдані Незалежності через те, що адвокати обвинувачених не з'явились на засідання.

Про це повідомляється на Telegram-каналі Адвокатської дорадчої групи.

"Суд визнав причину відсутності адвокатів обвинувачених Сергія Мисливого та Івана Новотного неповажною та відклав розгляд", – повідомили в організації.

Як зазначається у повідомленні, адвокат підозрюваного у справі Мисливого Дмитро Лойфман начебто подав до апеляції клопотання про зміну підсудності та попросив перенести засідання у справі. У коментарі Суспільному Лойфман підтвердив цю інформацію.

"Я вважаю, що прокурор неправильно спрямував обвинувальний акт за територіальністю, що справа підсудна іншому суду. З цього приводу я подав клопотання до апеляційного суду", – розповів він.

У повідомленні із посиланням на представницю потерпілого Євгенію Закревську також зазначається, що сторона потерпілих та прокурор просили залучити адвокатів безоплатної правової допомоги (БПД). Суд визнав причину відсутності адвокатів неповажною та ухвалив рішення залучити для захисту Мисливого та Новотного адвокатів з центру БПД.

Наступне судове засідання має відбутись 13 січня, його початок запланований на 15:20, повідомили в Адвокатській дорадчій групі.

Що відомо

  • 21 січня 2014 року Ігор Луценко і Юрій Вербицький були викрадені з території Олександрівської лікарні в Києві та вивезені за місто. Після тортур їх кинули у лісі. Вербицький від отриманих травм помер.
  • У кримінальному провадженні у цій справі був заарештований Олександр Волков, якого слідство вважає організатором цього викрадення, а також Олексій Чеботарьов, який, на думку слідства, пов'язаний з імовірним замовником викрадення.
  • 22 серпня 2020 року слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування відносно двох осіб, підозрюваних у вбивстві в січні 2014 року майданівця Юрія Вербицького та катуванні активіста, а нині ексдепутата Ігоря Луценка.
  • 10 березня в Офісі генпрокурора повідомили про затримання чоловіка, який перебував у розшуку п’ять років, у справі про викрадення майданівця Юрія Вербицького та активіста, а нині ексдепутата Ігоря Луценка. Інформацію щодо затримання підтвердила адвокат, правозахисниця Євгенія Закревська і потерпілий у цій справі Ігор Луценко. Обоє вказали, що йдеться про затримання Сергія Мисливого.
  • 6 січня 2021 року Офіс генерального прокурора скерував до Бориспільського міськрайонного суду Київської області обвинувальний акт стосовно двох підозрюваних у викраденні активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького.

На початок