Чи підписував Кернес подання на Терехова: у Харкові відкрили кримінальну справу

Чи підписував Кернес подання на Терехова: у Харкові відкрили кримінальну справу

Доповнено
Чи підписував Кернес подання на Терехова: у Харкові відкрили кримінальну справу
. Суспільне Харків

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження після звернення депутатки Харківської міської ради щодо можливих порушень закону на першій сесії міської ради VIII скликання, коли Ігоря Терехова обрали секретарем Харківської міської ради за електронним поданням від Геннадія Кернеса.

Звернення до прокурора Харківської області Олександра Фільчакова з цього приводу 22 грудня 2020 року подала депутатка фракції "Слуга народу" у міськраді Аліна Мустафаєва. 11 січня вона виклала відповідь на лист, в якому йдеться про відкриття кримінального провадження.

"Повідомляю, що відомості, викладені у Вашому зверненні, 29.12.2020 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №420202200000000602 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів КК України. Одночасно повідомляю, що у кримінальному провадженні визначено підслідність за слідчим управлінням ГУ НП в Харківській області", — йдеться у відповіді прокуратури за підписом першого заступника керівника Володимира Лимаря.

Речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко підтвердив, що провадження відкрили 29 грудня, а досудове розслідування веде Слідче управління Головного управління поліції Харківщини. Факти у зверненні ще перевірятимуться, зазначив речник. Інформацію про конкретні слідчі дії не розголошують "в інтересах слідства".

Що відомо

  • Ігоря Терехова обрали секретарем Харківської міської ради на першій сесії нового скликання 9 грудня після того, як депутати змінили регламент та обрали головуючого Олександра Новака. Створення такої посади, як головуючий на першій сесії, деякі юристи назвали сумнівним з точки зору закону, Ігор Терехов на це сказав: "Два юристи — три думки".
  • Голосування за Терехова відбувалося за поданням міського голови Геннадія Кернеса, яке, як повідомила голова міської виборчої комісії Ольга Мозгова, надійшло в електронному вигляді. Деякі депутати ("Блок Світличної "Разом!", "Опозиційна платформа — За життя") ставили на сесії питання щодо законності голосування за секретаря міськради. "Ми голосуємо за кота у мішку... Сьогодні нам у незаконний спосіб говорять, що мер набув повноважень. У нас з’являється нібито подання, підписане електронним підписом, яке, знову ж таки, нікому не показують, але при цьому вносять в зал для голосування", — говорив депутат Ігор Черняк.
  • За результатами таємного голосування Терехов отримав 75 голосів і став секретарем міськради.
  • Кернес перебував на лікуванні в Німеччині, і вся інформація про його стан надходила через Ігоря Терехова, пресслужбу міської ради, друга мера Павла Фукса та його близьких — Оксану та Родіона Гайсинських. Терехов запевняв, що мер йде на поправку і буде на першій сесії. Однак її провели без нього 9 грудня, а 17 грудня стало відомо про смерть Кернеса.
  • У зверненні до прокурора депутатка міськради Аліна Мустафаєва написала, що вбачає у ситуації "кричуще порушення законодавства та спробу захоплення державної влади" та підробку подання. За її даними, документ "складався та підписувався на другому поверсі Харківської міськради, а Кернес Г. А. не має жодного відношення до даного документу". "Пізніше, з метою відображення німецької IP-адреси спільник Терехова та Новака повторно відправив документи з Німеччини", — написала депутатка у листі до прокурора. Мустафаєва представляє фракцію "Слуга народу", частина депутатів якої голосувала за головуючого на першій сесії.
Читайте також: "Є голосування депутатів": Аваков — про законність обрання Терехова секретарем міськради
На початок