"Є голосування депутатів": Аваков — про законність обрання Терехова секретарем міськради

"Є голосування депутатів": Аваков — про законність обрання Терехова секретарем міськради

"Є голосування депутатів": Аваков — про законність обрання Терехова секретарем міськради
. Суспільне Харків

Міністр внутрішніх справ рекомендує звертатися до правоохоронних органів тим, хто бачить підстави для перевірки законності обрання Ігоря Терехова секретарем Харківської міської ради та визнання Геннадія Кернеса таким, що набув повноважень без складання присяги на першій сесії міськради нового скликання у грудні.

Так Арсен Аваков відповів на питання Суспільного у Харкові 5 січня.

"Я вважаю, що є голосування депутатів. Є судове реагування, якщо є оскарження. А якщо є предмет скоєння злочину, є компетенція Національної поліції, ДБР чи СБУ, тоді буде втручання. Якщо ви бачите таку ознаку, ви напишете відповідну заяву, тоді ми розглянемо", — сказав Аваков.

— МВС такої ознаки не бачить?

"МВС — не міжнародний моніторинг всього людського. МВС займається своїми функціями", — відповів міністр.

5 січня у Харкові Арсен Аваков назвав конфігурацію влади на Харківщині "балансом, до якого має відношення президент України і усе керівництво країни". Він привітав на посадах голову обладміністрації Айну Тимчук, голову облради Артура Товмасяна та секретаря міськради Ігоря Терехова, який за часів губернаторства Авакова був його заступником, а пізніше став заступником Геннадія Кернеса.

"Ніякі націоналісти, ніякі бандюки, ніякі бокові авторитети не будуть тут нічого вирішувати і правити. Більш того, я буду цим займатися спеціально сам. Якщо хтось буде відповідним чином проявлятися чи на щось навіть претендувати, буде демонстративна, неадекватна, несиметрична реакція", — сказав Аваков у Харкові.

Що відомо

  • Ігоря Терехова обрали секретарем Харківської міської ради на першій сесії нового скликання 9 грудня після того, як депутати змінили регламент та обрали головуючого Олександра Новака. Створення такої посади, як головуючий на першій сесії, деякі юристи назвали сумнівним з точки зору закону, Ігор Терехов на це сказав: "Два юристи — три думки".
  • Голосування за Терехова відбувалося за поданням міського голови Геннадія Кернеса, яке надійшло до міської виборчої комісії в електронному вигляді. Кернес перебував на лікуванні в Німеччині, і вся інформація про його стан надходила через Ігоря Терехова, пресслужбу міської ради, друга мера Павла Фукса та його близьких — Оксану та Родіона Гайсинських. Терехов запевняв, що мер йде на поправку і буде на першій сесії. 16 грудня Геннадій Кернес помер.
  • На першій сесії міськради деякі депутати ("Блок Світличної "Разом!", "Опозиційна платформа — За життя") ставили питання щодо законності голосування за секретаря міськради. "Ми голосуємо за кота у мішку... Сьогодні нам у незаконний спосіб говорять, що мер набув повноважень. У нас з’являється нібито подання, підписане електронним підписом, яке, знову ж таки, нікому не показують, але при цьому вносять в зал для голосування", — говорив депутат Ігор Черняк. За результатами таємного голосування, за Терехова проголосували 75 депутатів.
  • З приводу голосування на першій сесії міськради звернення до прокурора Харківської області Олександра Фільчакова у грудні направила депутатка міськради Аліна Мустафаєва. Вона вбачає у ситуації "кричуще порушення законодавства та спробу захоплення державної влади". Мустафаєва представляє фракцію "Слуга народу", частина депутатів якої голосувала за головуючого на першій сесії.
Читайте також: Аваков висловив співчуття з приводу смерті Кернеса: що сказав про Терехова
На початок