"Якщо буде Микуличинська ОТГ, то бюджет збільшиться на 5 млн", - голова села Василь Скірчук. Марафон

"Якщо буде Микуличинська ОТГ, то бюджет збільшиться на 5 млн", - голова села Василь Скірчук. Марафон

"Якщо буде Микуличинська ОТГ, то бюджет збільшиться на 5 млн", - голова села Василь Скірчук. Марафон
. Суспільне. Карпати

Жителі села Микуличин, яке простягається на 44 км, захотіли бути самостійною об’єднаною територіальною громадою. Про свою позицію вони повідомили під час громадського обговорення на сході села 29-го грудня. Далі двічі перекривали дорогу та їхали на перемовини до обласної державної адміністрації, щоб їхній намір затвердили у перспективному плані створення ОТГ.

Жителька Марія Дяченко пояснює, чому підтримує створення Микуличинської ОТГ: "Ми живемо дуже далеко. У нас може навіть і двадцять кілометрів від центральної дороги люди живуть, і нам би хотілося, щоб ми були окремою ОТГ. Тому що нам далеко буде ходити: документів треба, довідок треба".

Житель Микуличина Петро Палагняк також вважає своє село спроможним існувати самостійно.

"Чого ми маємо приєднуватися до Яремча? У нас чудове село - найбільше в області. У нас багато є народних майстрів. У нас сінокоси є і корови люди тримають, і бринза є, і сири, - все є. Ми можемо без Яремча обійтися".

"У Микуличині є школа, де навчаються 800 учнів, дитсадок на 80 дошкільнят, велике та мале поля із штучним покриттям, дві греко-католицькі церкви, одна з яких - пам’ятка архітектури, дві пивоварні та екоферми. І це не весь перелік інфраструктури та туристичних об’єктів", - розповідає сільський голова Василь Скірчук.

І додає, що основна прерогатива - розвиток туризму, полонинства, видобуток нафти.

Співзасновник екоферми з виготовлення сирів Микола Яремчук уже 10 років виготовляє 8 видів сиру. Для цього має майже 100 кіз. Цей безлактозний сир чоловік пропонує своїм відвідувачам - туристам, серед яких багато дітей.

"Весь сир гуцули варять на полонинах. З травня місяця по жовтень ми знаходимося там, варимо сир. А сюди звозимо, і тут він у нас дозріває. Є такий сир, якщо його зберігати більше року, він буде схожий на пармезан. Основний вид сиру називається будз, від слова будитися – коптитися. З нього уже робимо гуцульську бринзу розсипчасту. Бринза для нас - гуцулів - має значення. Колись вона слугувала як грошова одиниця. За бринзу практично міг купити все. Також виготовляємо дієтичний вид сиру, який у нас називається вурда, а в світі його знають, як рікота", - розповідає про свою справу Микола Яремчук.

Микуличинська історія бере початок 600 років тому. Сьогодні у селі - 5,5 тисяч жителів. За словами сільського голови, зараз бюджет становить 11 мільйонів гривень. Якщо буде об’єднана громада, то ця цифра збільшиться до 16 мільйонів.

Сільський голова Микуличина Василь Скірчук каже: "Хочуть люди, щоб бюджет залишався, щоби вони були розпорядником як коштів, так і земель. Відповідно працювати і приймати рішення".

До слова, 11-12 січня жителі Микуличинської громади перекривали дорогу, вимагаючи почути думку щодо об’єднання.

Голова обласної державної адміністрації Денис Шмигаль сказав, що така вимога є незаконною.

Авторка: Ірина Андріїв

На початок