Телеоператор, побитий на “Барабашово”, вимагатиме в суді 600 тис грн

Телеоператор, побитий на “Барабашово”, вимагатиме в суді 600 тис грн

Телеоператор, побитий на “Барабашово”, вимагатиме в суді 600 тис грн
. Оригінальне

Справу про напад на оператора Вадима Макарюка призначили до розгляду на 10 лютого. Сьогоднішнє слухання пернесли: не прийшов один з підозрюваних та адвокат захисту.

“Пам’ятаю, що знімав сюжет. Почалась бійка. Мені погрожували. Підійшли і сказали не знімати. Коли підійшли вдруге — отримав по обличчю. Я звернувся до охорони, мені дали охоронця, але це не зупинило людей”, — розповідає Макарюк до початку засідання.

Внаслідок побиття телеоператор медіаресурсу "Вісті" Вадим Макарюк отримав травму голови. Стався крововилив, і частину тіла паралізувало. Сім місяців потому він продовжує реабілітацію.

Сьогодні у залі — троє підозрюваних.

“За версією органів досудового розслідування, вони діяли у групі. Їхній мотив — хуліганство та перешкоджання журналістської діяльності, аби їхні злочинні дії щодо блокування (або інших протиправних дій) були скриті. А також щоб їх не публікували у ЗМІ”, — розповів прокурор у справі Руслан Чуб.

Напад на телеоператора: в суді він вимагає 600 тисяч компенсації
Оригінальне

Сьогодні до суду не прийшов підозрюваний Сергій Козлюк. Немає й захисника чоловіків. Суддя Володимир Попрас зачитує їхнє клопотання:

“До канцелярії суду надійшло в клопотання, в якому зазначається, що Козлюк не з’явився, оскільки знаходиться на стаціонарному лікуванні в міській кліничній лікарні №31. Також надана відповідна довідка. У клопотанні також зазначається, що Самойлов бере участь в іншому судовому засіданні Дзержинського райсуду Харкова”.

Напад на телеоператора: в суді він вимагає 600 тисяч компенсації
Оригінальне

Суддя питає думку прокурора з приводу можливості проведення засідання.

“Сторона обвинувачення вважає, що така поведінка свідчить про намір ухиляння від кримінальної відповідальності самих обвинувачених”, — говорить Чуб.

Проти відтермінування слухання заперечень немає. Суддя звертається до підозрюваних:

“Ваш захисник Самойлов повторно не з’являється в судове засідання. Він повідомляє про те, що він зайнятий в інших справах. Тобто він надає перевагу іншим клієнтам перед вами. Будь ласка, я прошу вас визначитись з поведінкою вашого захисника. Хай він вирішує, хто для нього важливіший”, — каже Попрас.

Самі підозрювані з журналістами не спілкуються.

“Сьогодні нами подан цивільний позов до суду на суму більш ніж 600 тис грн. Це з усіх обвинувачуваних. У нас є сума, яку ми хочемо в якості компенсації отримати. Але, звісно, шкоду, нанесену здоров'ю жодними фінансовим, жодним покаранням ми вже не повернемо. Потрібно лікування. а для лікування звісно потрібно фінансування”, — розповів представник потерпілого Сергій Перепелиця.

Наступне засідання призначили на десяте лютого. Нагадаємо, конфлікт на ринку «Барабашово» стався 7 чеврня. Це була сутичка між групою невідомих та підприємцями торговельного центру. Під час бійки, за даними поліції, були травмовані 7 людей. Серед них і оператор програми «Вісті» Вадим Макарюк. Після бійки на ринку «Барабашово» у поліції відкрили сім кримінальних проваджень. За фактом групового порушення громадського порядку, блокування транспорту, нападу на журналіста та нанесення легких тілесних ушкоджень. У справі про побиття оператора - четверо підозрюваних.

Сергій Козлюк підозрюється за ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч.4 ст.296 (хуліганство), ч.1 ст.345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста). За словами Чуба, Козлюку може загрожувати до 7 років ув'язнення.

Троє підозрюваних, а саме Михайло Базалєй, Ілля Альошкін та Олег Радченко підозрюються за статтями: ч.3 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч.2 ст.345-1 (погроза або насильство щодо журналіста). Радченко також підозрюють за ч.1 ст.347-1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста).

На початок