Цукру на Хмельниччині буде достатньо, але ціна на нього може підскочити, - Хмельницька ОДА

Цукру на Хмельниччині буде достатньо, але ціна на нього може підскочити, - Хмельницька ОДА

Цукру на Хмельниччині буде достатньо, але ціна на нього може підскочити, - Хмельницька ОДА
. Фото: Суспільне.

Чотири цукрових заводи, які працювали в цьому переробному сезоні, виробили достатньо цукру для внутрішніх потреб ринку Хмельницької області. Тож дефіциту солодкого продукту на Хмельниччині не має бути, а от стосовно ціни, то вона ще може підскочити.

Про це Суспільному розповів директор департаменту розвитку промисловості та АПК Хмельницької обласної адміністрації Олег Омелянюк.

За словами посадовця, за сезон цукроваріння 2020-го року цукрові заводи виробили на 20 тисяч тонн цукру більше від потреби населення Хмельниччини з розрахунку 30 кілограмів цукру в рік на одного жителя.

«Цукровий буряк на Хмельниччині було посіяно на площі 22 тисячі гектарів. На сьогодні повністю завершено копання цукрового буряку. Накопано майже мільйон тонн солодких коренів. Працювало чотири цукрових заводи, які виробили 110 тисяч тонн цукру при потребі для Хмельниччини 90 тонн», - каже посадовець.

На Старокостянтинівському заводі, де 90 відсотків виробленого цукру - найвищої першої категорії - вирішили до мінімуму обмежити експорт цукру. А то й відмовитися зовсім, розповідає технічний директор заводу Михайло Співак. Додає: це - через неурожай цукрових буряків.

За добу на старокостянтинівській цукроварні із чотирьох із половиною тисяч тонн буряків щороку виробляли 350 тонн цукру-піску. Цього року щодоби переробляли на пів тисячі тонн буряків менше, бо сировини, каже комерційний директор Василь Ковель, не вистачало.

«Переробний сезон цієї осені скоротився на третину, цукру виробили менше, і він дорожчий. На сьогоднішній день відпускна ціна на заводі 15,50 гривень за кілограм. Цю ціну встановлює не завод, її встановлює ринок, його кон’юнктура. Є попит-відповідно є й пропозиція», - каже Василь Ковель

Через погодні умови коренеплоди вродили гірше, ніж у 2019-му році, каже спеціалістка з рослинництва департаменту розвитку промисловості та АПК Хмельницької ОДА Ванда Сердюк.

«Якщо минулого року було десь 510-515 центнерів з гектара, то у цьому році урожайність склала в середньому460-470 центнерів цукрових буряків з гектара. Хоча є площі, які дали непогану урожайність - 500-550 центнерів з гектара», - каже Ванда Сердюк.

За словами Михайла Співака, сільськогосподарський рік для вирощування цукрових буряків був складний, і цукристість коренеплодів – низька.

«Минулого року, який був кращим за урожайністю, ми мали вихід цукру 16 відсотків, а цього року ледь досягаємо 13 відсотків», - каже технічний директор Старокостянтинівського цукрового заводу Михайло Співак.

Та для потреб внутрішнього ринку області цукру вистачить до нового сезону цукроваріння, впевнений Михайло Співак.

Читайте також

На початок