Україні потрібно провакцинувати 30 мільйонів осіб — академік Комісаренко

Україні потрібно провакцинувати 30 мільйонів осіб — академік Комісаренко

Ексклюзивно
Україні потрібно провакцинувати 30 мільйонів осіб — академік Комісаренко
. AP

В Україні затвердили Національний план вакцинації від COVID-19. У першу чергу щеплення робитимуть медикам та людям із найвищим ризиком інфікування. Упродовж наступних двох років планується вакцинувати половину населення, але щоб вірус припинив активне поширення потрібно було б вакцинувати до 70% населення. Про епідемічну ситуацію, перспективу вакцинації українців та новий штам вірусу в ефірі Українського радіо розповів директор Інституту біохімії імені Палладіна, академік Сергій Комісаренко.

Про те, чи закінчиться пандемія наступного року

"Ми з коронавірусною пандемією зустрілися на початку цього року, на початку січня, дуже несподівано, нібито. Я боюся, що і наступний 2021 рік нам доведеться досить потужно боротися з цим злом. Взагалі є три шляхи боротьби з вірусною інфекцією: специфічні ліки проти цього вірусу, протиепідемічні заходи та вакцина. Ліків та вакцини не було, а були лише протиепідемічні заходи. Люди сприймали їх по-різному, але зрештою вони були спрямовані на те, щоб запобігати розповсюдженню вірусу та надати можливість нашим медикам працювати успішно, щоб подолати хворобу у тих людей, у кого вона розвивалася".

Про вакцинацію в Україні

"Першими були ні Сполучені Штати, ні Великобританія щодо кількості вакцин, а найбільше вакцин замовила Канада. В перерахунку на кількість населення, Канада замовила приблизно в п’ять разів більше вакцин, ніж населення країни".

"Україна не закупила поки що жодної вакцини, нам обіцяли ВООЗ і програма Covax. Спочатку йшлося про 20% – п’яту частину – населення. Це приблизно 8 млн громадян. Але чи це 8 млн громадян будуть проімунізовані чи це 8 млн доз вакцини. Якщо це буде вакцина, яку треба буде вводити двічі, то, звичайно, тільки 4 млн отримають вакцину. А нам потрібно проімунізувати понад 30 млн осіб щонайменше. Для того, щоб вірус припинив своє активне поширення потрібно було б вакцинувати 65-70% населення".

"Вибір вакцини буде залежати від ефективності, побічних ефектів, вартості та того, наскільки можна зручно її використовувати. От вакцина Pfizer незручна тим, що вона вимагає збереження при дуже низьких температурах – від -70 до -80 градусів. Moderna – вже -20 градусів і трошки нижче. Якщо її зберігати два-три тижні, то можна і в звичайному холодильнику. Вакцину AstraZeneca можна зберігати просто в холодильнику при -5 градусах, вона коштує приблизно 4-5 доларів за дозу, тобто вакцинація коштує 10 доларів.

Якщо Україна виділила, як ви пам’ятаєте, 2,6 млрд, то це приблизно 100 млн доларів. За ці гроші можна було б купити курс вакцинації – 10 млн вакцин. Якщо ще 8 млн дасть нам ВООЗ, то це вже 18 млн. Я знаю, що є приватні компанії, які збираються купувати в Китаї вакцину, яка нібито є ефективною, тобто громадяни можуть вакцинуватися за власний кошт".

Про побічні ефекти

"Ці прояви існують при різних інших захворюваннях і вакцинаціях. Плюс їх не можна порівняти з перебігом самого захворювання. Воно, на жаль, може бути летальним, перебігати з тяжкими ускладненнями, вкрай небезпечно, що воно може мати дуже великі ускладнення на розум, поведінку, зір. Відомо, що воно проходить погано у людей, які хворі на діабет, але, виявляється, що воно може викликати діабет, може давати ускладнення на нирки, печінку і так далі".

Про те, чи може щеплена людина бути переносником вірусу

"Відповіді на це питання поки немає. І немає відповіді, чи може захворіти щеплена людина знову, але можна передбачити те, що вакцинація буде різною у різних людей, залежно від стану їхнього здоров’я та їхньої імунної відповіді. Те, що вакцинація корисна для будь-якої людини, немає ніяких сумнівів. І немає сумнівів щодо того, що якщо людина перенесла захворювання, то їй однаково обов’язково потрібно вакцинуватися".

Про ліки проти коронавірусу

"Є дві групи ліків, які треба зробити проти цього патогену. Перше, це пошук нових ліків, які розробляють виходячи з молекулярної біології цього вірусу, з того, як він розвивається, як потрапляє в організм, як взаємодіє з клітинами хазяїна, як розмножується в цих клітинах. Деякі з цих препаратів, які гальмують розвиток вірусу або навіть його вбивають, вже знайдені".

"Друга група ліків, що було логічно, – це використання тих ліків, які вже використовуються в боротьбі з різними захворюваннями, зокрема в боротьбі з патогенами та іншими вірусами, наприклад, вірусами Зіка та Ебола. Їх випробували, використовували, але, на жаль, вони не спрацювали. Ми дуже сподівалися, що за рік будуть знайдені специфічні ліки, які будуть дозволяти нам боротися з цим вірусом, але цього так і не сталося. Тобто поки що є тільки два засоби боротьби з цим вірусом – це протиепідемічні заходи, зокрема карантини, та вакцина".

Про новий штам коронавірусу

"Я мушу сказати, що мутації в цьому вірусі відбуваються постійно. Геном цього вірусу складається з рибонуклеїнової кислоти, при чому одноланцюгової. Саме тому, на відміну від вірусу грипу, чий геном складається з фрагментів РНК, які можуть переставлятися, в цьому вірусі відбуваються мутації, але значно рідше, ніж в вірусі грипу. Втім, мутації, які в ньому відбувалися, не торкалися головної діючої молекули, так званого шипоподібного S-протеїну. Цей протеїн відіграє головну роль у взаємодії з клітинами господаря, допомагає злиттю вірусу з цією клітиною. Практично всі вакцини спрямовані на те, щоб викликати імунну відповідь проти цього протеїну або його частини, яка зв’язується з рецепторами клітини-мішені. Так от, як правило, мутації не торкаються цього протеїну. Була мутація, яка призвела до того, що цей вірус став більш контагіозним, але це було на самому початку розвитку захворювання.

Остання мутація, напевне, таки відбулася у Великобританії, тій частині, яка називається Англією. Саме в її південно-східній частині, графстві Кент зокрема, відбулася ця мутація. Напевно, вона відбулася десь у вересні. На неї не дуже звертали увагу, тому що думали, що мутації відбуваються весь час. Ця мутація з вересня набула широкого поширення. На щастя, вона не призвела до збільшення летальності вірусу. Тобто вакцини, зроблені проти цього протеїну, будуть продовжувати діяти, імунна відповідь на цю вакцину буде діяти і проти цього мутанта".

Що відомо

  • Кабінет міністрів прогнозує, що Україна почне вакцинувати від COVID-19 медиків, військових та людей з групи ризику у лютому 2021 року.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє про заплановану вакцинацію майже 21 мільйонів громадян, що складає 50% населення України.
  • Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що Україна веде перемовини про постачання вакцини від COVID-19 з COVAX, за якою Україна має отримати близько 8 мільйонів доз вакцини, однак якої саме - наразі не уточнюється. Окрім того, уряд веде перемовини з обома лідерами: Pfizer та Moderna.
На початок