Український інститут книги анонсував проєкт про важливість читання дітям

Український інститут книги анонсував проєкт про важливість читання дітям

Український інститут книги анонсував проєкт про важливість читання дітям
.

У грудні Український інститут книги за підтримки простору дитячої книги "Барабука", Радіо Культура та продакшн-компанії МЕМО запустила акцію "Почитай мені". Її головна мета: розповісти батькам про важливість спільних сімейних читань і заохотити їх читати своїм дітям вголос.

Для цього експерти УІК у співпраці з МЕМО розробили інтернет-ресурс "Читати вголос" із цікавими матеріалами про користь сімейних читань вголос дітям дошкільного віку, психологічні аспекти впливу читання на дорослих і дітей.

Опція "Запиши свою аудіоказку" допоможе батькам особисто записати дитині казку, яку вона зможе переслухувати безліч разів. У пригоді може стати й календар читання з підказками щодо літератури на кожен місяць року.

Також у межах акції "Почитай мені" відбувся вебінар за участі професійної дитячої психологині Ірини Басісти – експертка розповіла про вплив читання на психоемоційний та розумовий розвиток дитини.

"Читання уголос не тільки значно поповнює словниковий запас дошкільнят, а й розвиває загальну грамотність дитини: навички спостереження, слухання, говоріння та первинного аналізу тексту. Сьогодні читання вголос – невід'ємний елемент прогресивного виховання та світовий тренд", – розповіла начальниця відділу промоції читання УІК Анастасія Євдокимова.

Нагадаємо, що у Суспільного є проєкт UA:Казки, в якому ми вибрали та озвучили найкращі казки народів світу спеціально для вас. Серед голосів, які ви почуєте в наших казках – Андрій Хливнюк (лідер гурту "Бумбокс"), Марко Галаневич (учасник "ДахаБраха"), Аліна Паш, Саша Кольцова, Христина Соловій, Сергій Жадан та багато інших.

Що відомо

  • Український інститут книги — державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.
  • 26 листопада Наглядова рада УІК прийняла рішення про надання гранту інституційної підтримки. Загальна сума виділених коштів на затверджений перелік заявок на отримання інституційної підтримки видавців у 2020 році склала майже 82 млн грн.
  • Також у листопаді УІК надав результати всеукраїнського соцдослідження "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання". Опитування показало, що з початку карантину 23% дітей почали читати частіше, а 16% – рідше. На жаль, серед них 57% читають з примусу батьків.
На початок