Сильні затори, зачинені аеропорти, десятки травмованих. До чого призвела негода в Україні

Сильні затори, зачинені аеропорти, десятки травмованих. До чого призвела негода в Україні

Оновлено
Сильні затори, зачинені аеропорти, десятки травмованих. До чого призвела негода в Україні
. Суспільне

10 грудня в Україні різко погіршилися погодні умови. У Києві пішов "крижаний дощ", у Вінниці та Хмельницькому через сильну ожеледицю травмувалося 52 людини, на Житомирщині обмежили рух автобусів, а у Миколаєві йдуть короткочасні дощі зі снігом.

Рятувальники обмежили в'їзд у дві області, тим часом майже весь Київ зупинився у заторах. Як повідомили Суспільному у патрульній поліції, у столиці сталося понад 150 ДТП. В аеропорту "Бориспіль" заявили, що командири літаків, переважно, ухвалюють рішення не сідати, а покращення погоди очікують зранку 11 грудня.

"Дорожники інтенсивно обробляють дороги протиожеледними засобами. Техніка постійно працює як на проїжджій частині, так і на тротуарах. Наразі вже задіяно 341 одиницю спецтехніки", — йдеться в повідомленні КМДА.

Згідно з ним, особливу увагу дорожники приділяють спускам, підйомам, покриттю із бруківки, шляхопроводам, сходам у підземні і надземні пішохідні переходи.

Негода у Києві
Негода у Києві. Суспільне

У КМДА додали, що окільки дощ за умов морозу і вітру одразу перетворюється на лід, Київавтодор закликав водіїв дотримуватись безпечної дистанції та інтервалу, а також бути обачними на дорозі.

В "Київавтодорі" повідомили, що станом на 20:25 на дорогах столиці працює 341 одиниця спецтехніки та 50 бригад з ручного прибирання, які обробляють дороги посипальними матеріалами для профілактики ожеледиці. Дорожники посипають також сходи і тротуари.

Зачинені аеропорти

Речниця Міжнародного аеропорту "Бориспіль" Юлія Красовська повідомила Суспільному, що нині більшість командирів літаків приймають рішення не сідати.

"Рішення приймають, сідати чи ні, командири повітряних суден. Більшість з них приймають рішення не сідати через те, що зараз йде переохолоджений дощ. Ті, що наразі повинні сісти, це пасажирські літаки, вони всі пішли на запасні аеродроми. Найближчими виявилися ті, звідки вони й вилітали, тобто: Варшава, Мінськ, Івано-Франківськ, Львів і Дніпро", — сказала вона.

За її словами, скасований рейс на виліт до Миколаєва. Тим часом всі служби задіяні у прибиранні ожеледиці та посипанні реагентами.

Красовська додала, що конкретного часу, до якого посадки літаків залишаються небезпечними, не встановлено, оскільки "це все залежить від погодних умов". Аеропорт очікує їх "суттєвого покращення" ближче до 10:00 11 грудня.

"Тому зараз потрібно лише дивитися на табло і зв'язуватися з авіакомпаніями. Як тільки ситуація вирівняється, тоді вже будуть приймати літаки", — зазначила речниця.

Ожеледиця у Києві
Ожеледиця у Києві. Суспільне

За словами речниці аеропорту "Київ" ("Жуляни") Галини Богданенко, у них рейси також скасовують і не приймають.

"Один рейс, що мав відбутися від нас до Дорфману — скасований, а другий, що мав прилетіти з Вільнюсу — повернувся назад до Вільнюсу. Тобто поки що така ситуація, що не приймає літаки летовище. Зараз будемо счищати все і приймати літаки, але коли це буде, якщо зараз йде такий льодяний дощ — невідомо", — сказала вона.

Ожеледиця у Києві
Ожеледиця у Києві. Суспільне

Обмежений в'їзд

Як повідомили у Державній службі з надзвичайний ситуацій, у Київській та Житомирській областях введено тимчасове обмеження руху транспорту на час обробки спецтехнікою дорожнього покриття.

"10 грудня з 16:00 у зв’язку з несприятливими погодними умовами у вигляді випадання дощу при мінусовій температурі (до 2-3 градусів морозу), Службою автомобільних доріг з метою недопущення скоєння ДТП та утворення заторів, введено тимчасове обмеження руху вантажного автотранспорту та автобусів, на час обробки спецтехнікою дорожнього покриття у Київській та Житомирській областях", — йдеться у повідомленні.

Негода у Києві
Негода у Києві. Суспільне

Згідно з ним, обмеження руху вантажного автотранспорту та автобусів у Рівненській області знято.

ДТП через негоду

Через погодні умови на Київщині вже сталася низка дорожньо-транспортних пригод. Як повідомили Суспільному у патрульній поліції Києва, їх кількість 10 грудня сягає понад 150.

"Понад 150. Де найбільше — немає такої інформації, по Києву", — повідомили у пресслужбі.

На сторінці відомства у Facebook додали фото ДТП 10 грудня.

"Опади та мороз – погодні умови в Київській області ускладнюють дорожній рух", — йдеться в повідомленні.

У "Киїавтодорі" повідомили, що водій вантажівки на «лисій» гумі не впорався з керуванням і спровокував ДТП на Столичному шосе. Через аварію рух на магістралі значно ускладнено.

Тим часом на підйомі вулицею Липківського ближче до перехрестя зі Стадіонною у льоді застягли тролейбус, маршрутка та фура "Укрпошти". Станом на 20:00 комунальники вже майже витягли всі транспортні засоби та посипають вулицю сіллю і реагентами.

Затори у Києві

Згідно з даними сервісу Google Maps, рух транспорту ускладнений практично на всіх дорогах столиці. Станом на 18:10 паралізовано рух на:

  • бульварі Тараса Шевченка;
  • бульварі Лесі Українки;
  • Чоколівському бульварі;
  • вулиці Володимирській;
  • Набережному шосе;
  • Голосіївському проспекті;
  • Столичному шосе;
  • вулиці В'ячеслава Чорновола;
  • вулиці Січових Стрільців;
  • вулиці Олени Теліги;
  • вулиці Олександра Довженка;
  • вулиці Вадима Гетьмана;
  • проспекті Перемоги;
  • проспекті Лобановського;
  • Окружній дорозі.
Карта заторів
Карта заторів. Google maps

Карта заторів
Карта заторів. Google maps

Що відбувається в інших регіонах країни

Через опади та мінусові температури на трасах Вінниччини утворилася ожеледиця. Водії, які з ночі виїхали у дорогу — ближче до 11 ранку змушені були зупинятися і не їхати далі через небезпеку.

Ожеледиця на Вінниччині
Ожеледиця на Вінниччині. Суспільне

Речниця служби автодоріг області Ніка Чернега повідомила Суспільному, що магістральні дороги шляховики почали посипати з ночі.

Завідувач Хмельницького травматологічного центру Руслан Колесніков розповів Суспільному, що через ожеледицю, яка утворилась на дорогах та тротуарах міста, травмувалося 52 хмельничанина.

Ожеледиця у Хмельницькому
Ожеледиця у Хмельницькому. Суспільне

Заступник начальника управління ЖКГ Віталій Гурський каже, що тротуари посипають вручну заготовленими сумішами. Всього на вулицях міста працює 58 двірників та 21 дорожній робітник. За словами Віталія Гурського, тротуари та дороги у Хмельницькому почали посипати зранку.

10 грудня на території Житомирщини пішов мокрий сніг з дощем, який одразу перетворився на лід на дорогах. З цієї причини в області тимчасово обмежили рух вантажного транспорту та автобусів.

Негода на Житомирщині
Негода на Житомирщині. Суспільне

Тим часом 10 грудня і до кінця тижня на Миколаївщині очікується ожеледь, невелика ожеледиця та короткочасні дощі з мокрим снігом. Місцеві синоптики прогнозують, що погіршення погоди не очікується: зі зростом температури і посиленням вітру явища всі припиняться. Тобто ожеледиця розтане, а туман має розсіятися.

Погода на Миколаївщині
Погода на Миколаївщині. Вікторія Андрушків

Що робити водіям та пішоходам

Департамент муніципальної безпеки Києва закликав бути обережними, пересуваючись містом і дав поради водіям та пішоходам під час ожеледиці.

Поради водіям під час ожеледиці:

  • потрібно дотримуватися швидкісного режиму, дистанції та відмовитися від ризикованих маневрувань, які при несприятливих погодних умовах можуть привести до створення аварійних ситуацій;
  • при наближенні до пішохідних переходів та місць розташування дитячих установ знижуйте швидкість до мінімуму;
  • не забувайте увімкнути габаритні вогні чи протитуманні ліхтарі;
  • в умовах погіршення погодних умов з інтенсивним випадінням снігу та ожеледицею на дорогах не використовуйте автотранспорт із літніми шинами.

Поради пішоходам:

  • ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте і трохи зігніть у колінах, та ступайте на всю підошву;
  • не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і важких травм, особливо переломів та струсів мозку. Розмахуйте руками в такт ходьби – так краще утримати рівновагу;
  • при порушенні рівноваги під час ходьби в ожеледицю – спробуйте швидко присісти, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
  • якщо падіння не уникнути – напружте м’язи, згрупуйтесь, а доторкнувшись до землі спробуйте перекотитись, удар, спрямований на вас зменшить свою силу;
  • будьте уважні й на тротуарі – автомобіль може занести або водій може вчасно не загальмувати;
  • враховуйте, що гальмівний шлях на слизькій дорозі збільшується у 4-5 рази;
  • обходьте металеві кришки люків – як правило, вони покриті льодом.

Що з погодою 11 грудня

Пресслужба КМДА із посиланням на Укргідрометцентр повідомила, що уночі 11 грудня в Києві очікується ожеледь, на дорогах ожеледиця (І рівень небезпечності, жовтий).

Що відомо

  • У четвер 10 грудня синоптики обіцяють пориви вітру та ожеледицю, в частині регіонів та Києві - мокрий сніг з дощем.
  • Київська міська державна адміністрація попередила про ожеледицю і штормові пориви вітру вдень 10 грудня, закликавши киян бути обережними і дотримуватися порад.
  • Листопад 2020 року став найспекотнішим за всю історію спостережень у світі. Для Європи це був другий поспіль найгарячіший місяць.
  • Цьогорічна осінь у Києві стала найтеплішою з 1881 року. Середня температура повітря цієї осені склала +11,6ºС, що на 3,6°С вище за кліматичну норму.
  • Синоптики Гідрометеорологічного центру прогнозують теплішу, ніж зазвичай, погоду у грудні й звичайну для першого зимового місяця кількість опадів.
  • За останні 30 років температура повітря в країні підвищилася, а кількість опадів зменшилась.

На початок