"Основне, що можу так рівно провести гонки без жорстких спадів". Блашко - про старт сезону

"Основне, що можу так рівно провести гонки без жорстких спадів". Блашко - про старт сезону

Ексклюзивно
"Основне, що можу так рівно провести гонки без жорстких спадів". Блашко - про старт сезону
. biathlon.com.ua

Інтерв'ю Дар'ї Блашко для Суспільне Спорт.

24-річна Дар'я Блашко - лідерка збірної України за набраними очками у заліку Кубка світу після двох стартових етапів нового сезону. Біатлоністка у трьох з чотирьох гонок заїжджала в залікову зону, а в останньому старті в Контіолахті встановила особистий рекордДар'я фінішувала 12 в гонці переслідування.

Окрім того, Блашко стартувала у жіночій естафеті - провела перший етап, який завершила однією з лідерок.

Про враження Дар'ї Блашко від стартів у Контіолахті, про форму та не надто різноманітну їжу - в інтерв'ю Суспільне Спорт.

  • Про другий етап в Контіолахті

"Загалом, я вважаю, що дуже хорошим видався етап. Є деякі нюанси, які необхідно підтягнути, але є рух вперед, і це дуже добре. Сподіваюсь, що і надалі будемо продовжувати в тому ж дусі".

  • Про перший етап в естафеті

"Намагалась максимально спокійно підійти, бо коли починаєш "вішати" на себе відповідальність, що треба-треба-треба, то воно погано виходить. У принципі, задоволена. Єдиний момент був, коли приїхала на стрільбу стоячи, то відчула, що пальці підмерзли. Це не нова ситуація для мене, тому прогнозувала повільну стрільбу, але намагалася якомога швидше відстрілятися. Відчувала спусковий гачок більш-менш і це вже було добре. Найголовніше я розуміла, що потрібно втримати максимальну перевагу, щоб дівчатам було простіше. Тому на заключному колі викладалася для всієї команди, адже саме ці секунди потім можуть вирішити розподіл місць на п’єдесталі. Вважаю, що з цим я впоралася достатньо добре".

Читайте також: Україна фінішувала на 5 місці в першій жіночій естафеті біатлонного сезону
  • Про гонку переслідування

"Звичайно, після естафети гонку переслідування було дуже важко починати. Перші три кола взагалі важкими були, йшла в натяг. Уже наприкінці третього кола якось переборола і потім ожила. Не знаю, яким це дивом сталося, але вийшло непогано. Відкрилося навіть не друге дихання тут, а вже 32-ге, якщо чесно, бо чомусь у Фінляндії мені дуже погано спалося. Через це й відновлення важко відбувалося. Але перед естафетною гонкою мені вдалося добре поспати – відчувала себе свіжіше. Перед персьютом поспала шість годин і більше ніяк".

Читайте також: Біатлон залік Кубка світу (жінки): після двох етапів
  • Про швидкість та стрільбу

"Не скажу, що ходом відчувала себе супер-чудово. Усі ці дні стабільно тримала один рівень. Я вважаю, це основне, що можу так рівно провести гонки без жорстких спадів. Стосовно стрільби, то скажу, що теж поки не досить впевнена. Звичайно, трохи тисне відповідальність, як не крути. Розумієш, потрібно робити нуль і десь за рахунок додаткових секунд цього досягаєш. Навіть у персьюті на заключному рубежі до останнього "ковиряла". Уже всі побігли і попереду, і позаду, а я все ще стою – вицілюю. Вже навіть установки повідкривалися сусідні. Але воно того варте, адже 12 місце в гонці переслідуванні – це поки найкращий результат в кар’єрі".

Блашко
Дар'я Блашко. IBU
  • Про Гогфільцен

"Важко сказати, як буде в Гогфільцені, бо складно прогнозувати чи порівнювати. Цьогоріч трохи незвично склалася підготовка. Ми дуже багато часу перебували в Сянках, приблизно на тій же висоті, що й буде в Австрії. Утім, залежатиме все від того, як пройде акліматизація та в які дні потрапиш на гонки. Це все настільки індивідуально, що сьогодні може бути добре, а завтра - взагалі катастрофа. Траса у Гогфільцені не є моєю улюбленою, бо вона дуже рівнинна. Подивимось, як справлятимусь з нею, але минулоріч я провела там ненайкращі свої гонки".

Читайте також: Юрай Санітра - про форму Дар'ї Блашко, прогрес чоловічої команди та очікування від Гогфільцену
  • Про тести на COVID-19

"Ми здавали тест у суботу. Тут кожні 3-4 дні перевіряють на COVID-19. Я чесно кажучи, вже заплуталась, дивлюсь на дату: "Сьогодні йдемо на тест, окей". Думаю, в Австрії буде та сама картина – будемо здавати кожні три дні, напевно. Отримаємо інформацію на місці. Думаю, результат останнього тесту підійде для в’їзду. Узагалі, ми у Фінляндії пробули близько місяця і скажу, що тут ситуація з коронавірусом спокійна. Для фінів більший стрес у тому, що ми сюди приїхали – то в однієї, то в іншої команди знаходили спортсменів з позитивними результатами тестів".

  • Про їжу в Фінляндії

"Хочеться вже приїхати додому з’їсти борщ та домашньої картопельки посмажити. Але дійсно, в Австрії має бути краще харчування, бо буде й по-іншому готуватися ніж тут. У Фінляндії все ж трохи специфічна їжа, хоча здавалось б різниця невелика. Якщо чесно, продукти дуже приїдаються, тут кожен раз одне й те саме. Прийшов до їдальні: картопля, макарони і рис. Інколи з’їдаєш суп і салат, та розумієш, що більше нічого не хочеться. Ще можеш макаронів накинути, щоб закрити "вуглеводне вікно" і було на чому під час гонки триматися".

На початок