Дніпряни роблять тату з номером “легендарного” пічника

Дніпряни роблять тату з номером “легендарного” пічника

Дніпряни роблять тату з номером “легендарного” пічника
. Суспільне

Перетворити рекламу пічника в малюнок на тілі вирішив Денис, він першим і зробив тату. Суспільному Дніпро хлопець розповів, для нього - це мистецтво, акт, який перетворився на культурну тенденцію.

“Саме татуювання пічника трактую як якийсь культурний код нашого міста. У будь-якому куточку планети, якщо хтось мене зустріне і буде з Дніпра, але буде незнайомим, просто обійматиме мене”, - запевняє хлопець.

Тату-майстер Орест Кельтов зробив вже чотири татуювання з рекламою пічника, на черзі ще три. За його словами, явище пічника - це бренд, який відображає певний проміжок історії міста.

“Власне, ідея у тому, що ідеї немає. Це просто чоловік, який займається пічками, димарями. Він там у якомусь коліні пічник. І це була його реклама. Він почав її розписувати і парадокс у тому, що писав на таких місцях, у яких ти не очікуєш побачити. На державних підприємствах, найгарніших фасадах. По суті він псував, але через те, що це було синхронно, це стало мемом і певним символом міста”, - зауважує тату-майстер.

Сам же пічник на тату з його номером телефону відреагував мляво. Журналістам Суспільного він телефоном відповів, що це, мовляв, вже вчорашній день.

Реклама пічника почала з'являтися у місті понад 3 роки тому: на фасадах будинків, парканах, дверях. Улітку 2017-го заступник міського голови Михайло Лисенко разом з активістами самостійно затримали пічника та залучили до виправних робіт – змусили зафарбувати свої ж написи. Тоді ж у поліції Дніпра чоловіка оштрафували за порушення правил благоустрою. Номер, який був на його рекламі, заблокували.

Після цього інциденту дніпряни почали робити футболки з написом "Пічник", схожа реклама з'явилася у Чернівцях, а також була зафіксована на стінах Віфлеєму у Палестині. У жовтні 2020-го дніпрянин Володимир Придорогін організував прем'єру власного документального фільму про пічника, у якому Олександр розповів, що справу перейняв у дідуся. Рекламувати свої послуги вирішив так, аби людина, яка їде за кермом, на ходу могла бачити з’язок і пропозицію. Таким чином він заробляв на життя.

Нагадаємо, за написи на фасадах будинків передбачена адміністративна відповідальність. У пресслужбі патрульної поліції Дніпра зазначають, що за складеним поліцейськими протоколом суд призначає порушнику суму штрафу, мінімальний розмір якого становить 340 грн.

Читайте також

У Кривому Розі поліція затримала 18-річного хлопця, який обмальовував будинки рекламою наркотиків

На початок