"Війна проти касових апаратів". Експерт прокоментував примусову фіскалізацію підприємців

"Війна проти касових апаратів". Експерт прокоментував примусову фіскалізацію підприємців

Ексклюзивно
"Війна проти касових апаратів". Експерт прокоментував примусову фіскалізацію підприємців
.

Із 1 квітня 2021 року використання касових апаратів мало б стати обов’язковим для всіх фізичних осіб-підприємців ІІ та IV груп, незалежно від обраного виду діяльності та обсягів доходу. Проте після неодноразових звернень бізнесу 27 листопада президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт щодо відтермінування обов'язкового використання касових апаратів для ФОПів до 1 січня 2021 року. Чому малий бізнес виступає проти фіскалізації і чи буде знайдено компроміс, в ефірі на Українському радіо розповів керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Забловський.

За словами Забловського, протестів проти законопроєкту можна було б уникнути, якби до його розробки залучили представників бізнесу.

“Ситуація з подібними акціями почалась ще до коронавірусу. Такої ситуації могло б не бути, якби свого часу, коли законопроєкт (про використання касових апаратів – ред.) розроблявся в стінах парламенту, були залучені представники малого та середнього бізнесу. Можна було б усунути негаразди, неточності та невідповідності, на які зараз посилаються підприємці і які зараз намагається вирішити президентський законопроєкт. Зараз складається більш сприятлива ситуація для ФОПів. Раніше ж брак комунікації та поява недовіри до цих ініціатив спричинила початок тихої війни”, - розповів Андрій Забловський.

На думку експерта, проблема полягає не лише в касових апаратах: в епоху цифрової економіки абсолютно спокійно запроваджуються програмні реєстратори розрахункових операцій.

“Україна – одна із лідерів по використанню безготівкових платежів. Навіть якби не було законопроєкту про “примусову фіскалізацію”, то добровільна фіскалізація відбулася б в умовах конкуренції ринку. Ви зараз можете навіть десь в парку розрахуватися за каву гаджетом, який прив'язаний до вашої платіжної карти. Але коли з’являються примусові ініціативи, враховуючи недовіру до фіскальних органів, до адміністрування податків, за відсутності нормальної комунікації, врахування пропозицій та побажань, то й отримують таку реакцію ФОПів”, – наголосив Забловський.

Експерт пояснив, що впровадження нової ери касових апаратів, якими бізнес почав активно користуватися роки два-три тому, відбувалось еволюційним шляхом завдяки конкуренції.

“Люди переходять у безготівкові платежі. Тому я не розумію, чому свого часу з'явилась ідея примусової фіскалізації, коли цей процес відбувається абсолютно природним та досить швидким шляхом. Зараз, навпаки, ще заполітизували цю ситуацію і, відповідно, з’явилась проблема”, – переконаний він.

Також Забловський зауважив, що існують програмні РРО, при цьому багато застосунків є недорогими або умовно безкоштовними. За його словами, у разі ж, якщо існує потреба проконтролювати фінансові операції підприємця, це можливо зробити через банки.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт, яким пропонується відкласти запровадження обов’язкового використання касових апаратів для фізосіб-підприємців до 1 січня 2022 року.
  • На початку листопада у парламенті вже зареєстрували законопроєкт, який передбачає відтермінування на один рік застосування касових апаратів для спрощеної системи оподаткування для малого та середнього бізнесу.
  • Однак під час розгляду у залі Верховної ради нардепи відправили цей документ на повторне перше читання.
  • Пізніше комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики запропонував парламенту ухвалити консолідований варіант законопроєкту щодо відтермінування введення касових апаратів для ФОПів, що не охоплюватиме ризикові групи.
  • 17 листопада Верховна рада провалила голосування у першому читанні за законопроєкт, яким застосування касових апаратів для малого та середнього бізнесу відтерміновується до 2022 року.
  • Протягом усього розгляду питання у парламенті до стін Верховної ради виходять активісти з акціями Save ФОП, вимагаючи ухвалити законопроєкт про відтермінування запровадження касових апаратів. Аналогічні акції відбувалися в інших містах країни.
На початок