В національному парку на Харківщині почали щорічний підрахунок бобрів

В національному парку на Харківщині почали щорічний підрахунок бобрів

В національному парку на Харківщині почали щорічний підрахунок бобрів
.

У Національному природному парку "Слобожанський" на Харківщині рахують бобрів — облік гризунів проводиться щорічно. Науковці вимірюють усі дерева та кущі, які погризли тварини, а за розміром укусу визначають їх вік.

Рахувати бобрів працівники парку почали 23 листопада, розповіла Суспільному начальник науково-дослідного відділу національного природного парку Наталія Брусенцова.

"Облік проводиться за стандартною методикою: рахуються усі дерева та кущі, які бобри погризли. Діаметри вимірюються за допомогою штангенциркуля, лінійки. І за кількістю цих кущів та дерев ми можемо розрахувати кількість тварин у родині, яка займає ділянку. Щоб перезимувати, вони впродовж осені заготовляють запаси. Також ми вимірюємо сліди від зубів на деревах, а за шириною цього сліду можемо визначити вік бобра", — розповіла науковиця.

За її словами, гризуни полюбляють листяні породи: березу, осику, вербу. Брусенцова відзначила тенденцію до щорічного зменшення популяції: у 2018-му році у парку нарахували 141 бобрів, у 2019-му — 59.

"Минулого року була дуже тепла і безсніжна зима. Весною болота не набралися. Це був перший рік, скільки ми тут працюємо з 2012 року, коли не було води в болотах. Бобрам вода потрібна для захисту. Вони завжди роблять хатку чи нору з виходом у воду. Вода захищає їх від хижаків, і вони під водою складають свої запаси на зиму, тому це критично важливо", — зазначила дослідниця.

Облік бобрів ведуть з 2013 року, але вперше у цьому році у зв'язку з карантином у цьому році не залучали волонтерів з інших регіонів, а обійшлися зусиллями працівників парку — до п'яти людей.

На початок