Суд може оголосити вирок у справі Гандзюк до кінця наступного року - адвокатка

Суд може оголосити вирок у справі Гандзюк до кінця наступного року - адвокатка

Ексклюзивно
Суд може оголосити вирок у справі Гандзюк до кінця наступного року - адвокатка
. Єлизавета Серватинська / Суспільне

Суд може оголосити вирок у справі про вбивство херсонської активістки і заступниці міського голови Катерини Гандзюк до кінця 2021 року. 20 листопада суд перейшов до розгляду шостого тому справи, загалом їх — близько 60.

Про це у коментарі Суспільному після чергового засідання у Дніпровського районному суді Києва сказала адвокатка потерпілої сторони Євгенія Закревська.

"Суддя досліджує все чітко, як на мене, в нормальному темпі, даючи всім сторонам слово. Якогось затягування я не бачу. Думаю, що справа дійде фіналу до кінця 2021 року", — сказала Закревська.

За її словами, аби перейти до допиту обвинуваченого Владислава Мангера, потрібно дослідити всі томи справи.

На засідання з'явилася лише адвокатка потерпілих, самі ж вони написали заяву, що не заперечують, аби слухання 20 листопада пройшло без них. Також на засіданні був присутній обвинувачений у замовленні нападу Владислав Мангер та його адвокат Дмитро Ільченко. Останній сказав, що у прокурорів немає доказів, що Мангер погрожував свідкам.

"На підставі цього (відсутності доказів — ред.) 3 грудня ми будемо подавати заяву про зміну запобіжного заходу для Владислава Мангера", — додав Ільченко.

Темпом розгляду справи Ільченко задоволений. За його словами, все відбувається “дуже ретельно”, тому “до березня наступного року не прогнозується перехід до наступної стадії у справі", а саме — до допиту Мангера. Наступне засідання у цій справі призначили на 26 листопада 2020 року о 12:00.

Що відомо

  • У липні 2018 року херсонську активістку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Через чотири місяці шпиталізації вона померла.
  • Замовником вбивства, за офіційними даними, нині вважається лише голова Херсонської облради Владислав Мангер. Хоча друзі та родичі вважають, що до злочину причетні також ексочільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, його заступник Євген Рищук і правоохоронці, які допомагали тікати Олексію Левіну, якого вважають організатором злочину.
  • У липні 2018 року Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. Через чотири місяці шпиталізації вона померла.
  • Владислава Мангера заарештували, він вийшов під заставу та носив електронний браслет. Справу щодо нього об’єднали зі справою Левіна.
  • На початку червня стало відомо, що слідство в справі нападу на Катерину Гандзюк поновили попри заяви захисту Мангера та Левіна, що терміни спливли.
  • 16 червня стало відомо, що СБУ затримало Владислава Мангера у херсонській лікарні й привезла на суд до Києва.
  • Зранку 17 червня адвокати Мангера заявили про катування їх підзахисного, а також про те, що вони подали матеріали до Європейського суду з прав людини. Суд щодо зміни запобіжного заходу Владиславу Мангеру тривав до ночі й близько 2:00 18 червня суд ухвалив відправити його під варту без права застави до 28 липня.
  • Дніпровський суд Києва продовжив до 13 грудня арешті голові Херсонської облради Владислава Мангера та його радника Олексія Левіна, яких звинувачують у вбивстві херсонської активістки Катерини Гандзюк.
На початок