Прокуратура просить суд відпустити додому затриманих за напад на автобус ОПЗЖ під Харковом

Прокуратура просить суд відпустити додому затриманих за напад на автобус ОПЗЖ під Харковом

Прокуратура просить суд відпустити додому затриманих за напад на автобус ОПЗЖ під Харковом
. Суспільне Харків

Прокурор у справі про напад на автобус під Харковом вперше клопоче про зміну запобіжного заходу затриманому з тримання під вартою на домашній арешт. Це пов'язано з тим, що затриманих більше не підозрюють у замаху на вбивство.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного із зали Київського райсуду, де розглядають відповідні клопотання.

Перший з 15 затриманих у залі суду — Олександр Савотін з Дніпра.

"На даний час орган досудового розслідування вважає, що ризики, передбачені п. 1, 2 ч. 1 ст. 177 Кримінального процесуального кодексу зменшені внаслідок того, що не здобуто об'єктивних та достатніх даних щодо причетності Савотіна до вчинення замаху на вбивство представників харківського осередку громадської організації "Патріоти — За життя", що мало місце 27.08.2020 року", — сказав прокурор Асхат Саліхов.

"На даний час немає підстав вважати, що підозрюваний Савотін може переховуватись від органів досудового розслідування або суду та може знищити або спотворити будь-яку з речей чи документів", — сказав він.

Підозрюваний провини не визнає. Захист не згоден з позицією прокуратури.

"Я прошу відмовити у задоволенні клопотання в повному обсязі, а якщо суд прийде до обгрунтованості підозри і знайде хоча б один ризик, прошу застосувати нічний домашній арешт", — сказав захисник підозрюваного Євгеній Самойлов.

Прокуратура клопотатиме про зміну запобіжних заходів для усіх 15 підозрюваних, підтвердив Суспільному речник прокуратури Харківщини Дмитро Чубенко. За попередніми даними, 20 листопада розглядатимуться клопотання щодо трьох затриманих.

19 листопада стало відомо, що затриманим більше не інкримінують замах на вбивство, а підозрюють тільки у хуліганстві.

Що відомо

  • Ввечері 27 серпня під Харковом напали на автобус з представниками організації "Патріоти — За життя", що належить до політичної партії "Опозиційна платформа — За життя".
  • Поліція кваліфікувала напад як хуліганство та замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських спонукань.
  • В МВС повідомили про затримання 14 учасників обстрілу автобуса в Красноградському районі на Харківщині. У них вилучили травматичну зброю та газові балончики.
  • З місця стрільби швидка забрала трьох поранених. Пізніше поліція повідомила, що госпіталізовані четверо. Стан поранених стабільний, без загрози для життя.
  • ОПЗЖ заявила про причетність Нацкорпусу до обстрілу автобуса під Харковом. Нацкорпус відкинув безпосередню причетність. Водночас підтримав дії "невідомих патріотів" і назвав їх "харківськими робінгудами".
  • Пізніше у справі про напад на автобус у Харківській області з'явилося двоє нових фігурантів. Підозрюваних стало 16. Усіх взяли під варту.
  • Захист оскаржував запобіжні заходи, але апеляційний суд залишив усіх під вартою.
  • 16 вересня одного із затриманих звільнили з СІЗО як непричетного до злочину. Під вартою залишилось 15 людей.
  • Коли затриманим обирали запобіжні заходи, екснардеп, лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький заявив, що "не шукає в Харкові правосуддя, бо його тут немає": "Ми знайдемо правосуддя, безумовно, в Києві, ми переведемо цю справу в Київ, я переконаний, що протягом місяця найближчого, апеляційних справ, ми витягнемо хлопців зі слідчого ізолятора, а потім розіб'ємо цю справу абсолютно".
  • У поліції водночас заявляли, що у справі може стати більше підозрюваних. "Зараз є час, щоб провести якісно слідство і встановити причетність всіх, не лише 16. На відео ми бачимо до 50 чоловік", — говорив заступник начальника поліції Харківщини Сергій Чиж.
На початок