Ресторатори протестують, влада вирішує, поліція застерігає - карантин "вихідного дня" у Франківську

Ресторатори протестують, влада вирішує, поліція застерігає - карантин "вихідного дня" у Франківську

Ресторатори протестують, влада вирішує, поліція застерігає - карантин "вихідного дня" у Франківську
. Суспільне Карпати

Після опівночі 14-го листопада в Україні діятиме карантин "вихідного дня". Відповідне рішення ухвалили у Кабінеті Міністрів. У суботу та в неділю заборонено робота закладів громадського харчування, торгових центрів, спортзалів та інших розважальних закладів.

Чи дотримуватимуться карантину "вихідного дня" прикарпатські підприємці? Що про постанову Кабміну каже місцева влада та як діятимуть правоохоронні органи - про це читайте далі.

Маю право працювати

Про запровадження в Україні карантину "вихідного дня" стало відомо у середу, 11-го листопада. Таке рішення уряду не сподобалося прикарпатським рестораторам та підприємцям. Того ж дня прикарпатські підприємці долучилися до всеукраїнської акції протесту #Маюправопрацювати. Люди прийшли до ОДА з вимогами не вводити "карантин вихідного дня" та інші обмеження щодо роботи. За словами організаторів, український ресторанний бізнес потрапив у "карантинну м'ясорубку".

Вже наступного дня, 12-го листопада, івано-франківські власники ресторанів вирішили подати у суд на Кабінет Міністрів через запровадження карантину "вихідного дня". За словами представниці рестораторів Оксани Камінської, саме у вихідні кав'ярні та ресторани заробляють до 50-60 відсотків від усієї виручки. І це дає можливість закладам функціонувати і оплачувати фінансові зобов'язання.

13-го листопада підприємці вийшли на пікет під стіни обласного управління поліції. Учасники акції в руках тримали плакати із гаслами: "Наші діти голодують", "Ні часовим обмеженням роботи ресторанів", "Людина їсть не тільки в будні" та "Маю право працювати". Щоб привернути увагу, люди стукали столовими приборами по посуду. Після цього учасники акції передали звернення зі своїми вимогами до начальника обласної Нацполіції та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Будуть чи не будуть працювати заклади громадського харчування у Франківську 14-го та 15-го листопада кореспондентам Суспільного Карпати ресторатори коментувати відмовилися.

Одна із мереж громадського харчування в Івано-Франківську у соціальній мережі Facebook опублікувала пост про те, що ухвалила рішення підтримати ініціативу "Асоціації рестораторів Івано-Франківська" та продовжити працювати у вихідні дні.

"Ми та наші колеги ресторатори та готельєри за вісім місяців роботи продемонстрували можливість ефективно налагодити роботу ресторанів, дотримуючись карантинних обмежень, - йдеться у дописі. - Ми не погоджуємося з таким рішенням. Вважаємо, що ці міри можуть хіба збільшити кількість безробітних і ніяк не допоможуть у боротьбі з вірусом".

"Дебільна постанова Кабінету Міністрів", - міський голова Руслан Марцінків

Ввечері 13-го листопада міськвиконком ухвалив рішення не дотримуватися карантину "вихідного дня". На території Івано-Франківської громади субота та неділя вважатимуться робочими днями для працівників сфери громадського харчування, торговельних та розважальних центрів, закладів культури, спортзалів. Міський голова Руслан Марцінків додав, що варто звернутися до правоохоронних органів, щоб вони не штрафували франківських підприємців.

Нагадаємо, ще 11-го листопада міський голова Руслан Марцінків вийшов до підприємців, які протестували під облдержадміністрацію. Тоді мер Франківська підтримав їх та сказав, погоджується із вимогами людей.

13-го листопада міський голова також висловив свою думку щодо ухваленої постанови Кабміну, у якій прописали нові карантинні обмеження.

"Мушу кілька слів сказати про постанову Кабінету Міністрів, яка була ухвалена. Дуже дебільна постанова Кабінету Міністрів. Чому? Хочу сказати. Чи можуть працювати промислові ринки, – знак питання. Постанову читали юристи і на 100 % відповісти не можуть, а як мають реагувати правоохоронні органи?", - говорить Руслан Марцінків.

На думку Руслана Марцінківа, перш ніж ухвалювати таке рішення, уряд повинен був порадитися із органами місцевого самоврядування.

Рейди, протоколи та кримінальна відповідальність

Прикарпатські правоохоронці від початку уведення карантинних обмежень стежать за тим, аби їх не порушували. Зокрема, зараз уже відкрили три кримінальні провадження за порушення карантину. Від початку пандемії складено 803 протоколи про порушення карантину. Уже є позитивні рішення - більше ста, за що люди понесли покарання. Лише за минулі вихідні - 6-8 листопада - правоохоронці склали 46 протоколів про адміністративні порушення.

Не робитимуть винятку і під час карантину "вихідного дня". Заступник начальника обласної поліції Остап Білейчук кореспондентам Суспільного Карпати розповів, що зараз на Прикарпатті працює від 40 до 50 мобільних груп працівників поліції разом з представниками органів місцевого самоврядування та Держпродспоживслужби. Під час протесту 13-го листопада поліцейський наголосив, що розуміють обурення підприємців, проте стоятимуть на сторожі закону. Зокрема, завтра розпочнуть проводити рейди у закладах харчування, торгових центрах та спортзалах.

Якщо підприємці працюватимуть попри заборону, то можуть отримати штраф від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів, а це - від 34 до 170 тисяч гривень штрафу.

COVID-19 не зникає

Натомість, коронавірусна інфекція нікуди не зникла - лише за останню добу на Прикарпатті виявили 572 нові випадки інфікування. Через складну ситуацію у прикарпатських лікарнях, які належать до червоної карантинної зони, пацієнтів з COVID-19 чи підозрою ушпиталюватимуть в інші медичні заклади. Всього в області додатково планували розгорнути ще 800 ліжок для хворих із коронавірусною інфекцією.

В лікарнях Івано-Франківська ситуація також непроста - у місті може утворитися колапс через нестачу медиків, які вміють лікувати хворих на COVID-19.

На початок