Полтавські власники кафе та спортклубів проти «карантину вихідного дня»

Полтавські власники кафе та спортклубів проти «карантину вихідного дня»

Полтавські власники кафе та спортклубів проти «карантину вихідного дня»
. Суспільне Полтава

Понесуть збитки і не впевнені, чи зможуть працювати далі. Так про роботу під час «карантину вихідного дня» каже керуючий одного із полтавських кафе Андрій Купко.

За його словами, по буднях заклад працює «в мінус» і лише у суботу та неділю вони отримують більший заробіток. Відтак через обмеження невпевнений, чи зможе виплачувати заробітну плату працівникам і згодом можуть зачинити кафе.

Полтавський ринок
Полтавський ринок. Суспільне Полтава

Оксана Олефір працює продавчинею на центральному ринку Полтави. Та через «карантин вихідного дня» торгувати тепер зможе лише по буднях. Жінка каже, через це у неї поменшає покупців.

"Люди, коли працюють, не можуть прийти на базар. А коли вихідні, то ми зачинені. Щось придбати взутися чи вдягтися вони не зможуть. Бачите, у мене немає покупців. За увесь день, мабуть, двоє жінок було. Я не знаю, що робити. Адже за усе потрібно платити. А живемо тільки з того, скільки продамо товару", - каже продавчина Оксана Олефір.

Спортзал у Полтаві
Спортзал у Полтаві. Суспільне Полтава

Кафе та ресторани на вихідних також будуть зачинені. Працювати зможуть лише на виніс. Чи зможе витримати бізнес ці обмеження, керуючий кафе Андрій Купко, каже, не впевнений.

"У будні дні ми ледь зводимо кінці з кінцями. А на вихідних можна трохи підзаробити. Але у нас забирають ці вихідні дні. Наш заклад не зможе повноцінно працювати на доставку. Самовивіз теж не користується попитом. Тому, мабуть, доведеться зачиняти заклад, бо не зможемо отримувати свою заробітну плату", - говорить керуючий кафе Андрій Купко.

"Усі тренери та спортсмени в будні дні працюють, заробляють гроші, а на вихідних самі тренуються. Якщо вони будуть тренуватися в будні дні, то будуть менше заробляти", - каже власник спортклубу Лернік Матосян.

Порожнє кафе у Полтаві
Порожнє кафе у Полтаві. Суспільне Полтава

Допомогти підприємцям під час «карантину вихідного дня» обіцяв Уряд. Зокрема, гарантували кредитні канікули та компенсацію зарплат. Та на це не сподіваються, бо обіцяної допомоги не було ще на початку карантину в березні, каже керуючий кафе Андрій Купко.

"Якоїсь допомоги ми так і не отримали. Наш бухгалтер тримав руку на пульсі цієї справи, але допомоги ніякої не було. За обслуговування касового апарату ми заплатили не 280 гривень, а 150 гривень. Тобто, це мінімум".

Та за дотриманням «карантину вихідного дня» будуть слідкувати, каже заступник голови Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

Ринок у Полтаві
Ринок у Полтаві. Суспільне Полтава

"Контролює національна поліція, органи місцевого самоврядування, органи виконавчої влади. Автозапровочні станції, крім харчування, будуть працювати. Магазини, де 60% їх товарного розташування займають продукти харчування, теж будуть працювати. Аптеки та ветеринарні аптеки будуть працювати".

Нагадаю, «карантин вихідного дня» діятиме в Україні щосуботи та щонеділі з 14 листопада і до кінця місяця.

Нагадаємо, учора Уряд ухвалив рішення щодо запровадження «карантину вихідного дня» в Україні. Так із 14 до 30 листопада у суботу та неділю працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, громадський транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки. А заклади громадського харчування, тобто ресторани та кафе, можуть працювати лише на виніс. За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, це допоможе зменшити поширення коронавірусної інфекції.

На початок