Байден перемагає на виборах президента США

Байден перемагає на виборах президента США

Важливо
Байден перемагає на виборах президента США
. АР

Демократ Джозеф Байден переміг республіканця і чинного президента США Дональда Трампа у ключовій для перемоги на виборах президента Пенсильванії, набравши загалом 284 голоси виборців. Для перемоги необхідно було 270.

Про це повідомляє агентство Associated Press. Зазначається, що Пенсильванія була вирішальним штатом для визначення переможця президентської гонки. Тим часом дружній до Трампа телеканал Fox News також оголосив про перемогу Байдена.

"Америко, для мене велика честь, що ви вибрали мене керівником нашої великої країни. Наша майбутня робота буде важкою, але я обіцяю вам наступне: я буду президентом для всіх американців, незалежно від того, голосували ви за мене чи ні", — написав Байден у Twitter. В анотації до його акаунту з'явився напис "обраний президент".

Він додав, що "збереже віру, яку в нього вклали" мешканці США.

Пенсильванія є рідним штатом для 77-річного Байдена, який народився у місті Скрентон. Перемога Байдена оголошена після понад трьох днів підрахунку голосів. Трамп — перший президент, який програв переобрання після республіканця Джорджа Буша-старшого в 1992 році.

Читайте також: Скандали, перемоги та дивні факти. Що потрібно знати про майбутнього президента США Джо Байдена

Реакція Трампа

Після оголошення результатів Трамп продовжив наполягати на своїй перемозі "з великим відривом".

"Я виграв ці вибори, з великим відривом", — написав Трамп у Twitter.

Як пише BBC із посиланням на офіційні джерела у Білому домі, в останній день перед оголошенням результатів Трамп був "злим і розчарованим через те, що все більше його союзників відверталися від нього", робивши відповідні заяви на телебаченні.

Так, 7 листопада Трамп написав серію твітів, в яких були необґрунтовані звинувачення в незаконності процесу голосування. Зокрема Трамп заявляв, що не хоче, аби Байден заявляв на свої права на посаду президента і що у штаті Філадельфія сфальсифікували результати. Усі ці твіти були позначені Twitter як суперечливі й такі, що потенційно вводять в оману. У Білому домі розповіли, що Трамп дивився телевізор, телефонував в офіси виборчої кампанії та проводив час між Овальним кабінетом і резиденцією.

Тим часом американські медіа готувалися до перемоги Байдена і прогнозували його перемогу.

Що відомо

  • Трамп протягом години зробив три заяви щодо виборів президента Сполучених Штатів. Зокрема, він оголосив, що планує оскаржити результати голосування в усіх штатах, де перемогу здобуває його опонент Джо Байден та заявив, що бюлетені, які надійдуть поштою після дня голосування, не будуть зараховані.
  • У США підсумовували результати загальних виборів 3 листопада, на яких американці обирали президента і віцепрезидента, 435 членів Палати представників, 35 представників Сенату і 13 губернаторів штатів і територій.
  • Через пандемію COVID-19 виникають труднощі зі швидким підрахунком голосів на виборах. Половина громадян США не вірить, що голоси за кандидатів у президенти країни будуть пораховані вчасно.
  • Президент США Дональд Трамп назвав дивним те, він втратив лідерство у низці ключових штатів. Крім того, чинний президент США розкритикував голосування поштою, назвавши його "силою руйнування".
  • Представники передвиборчої кампанії Трампа заявили, що якщо підрахувати всі законно подані бюлетені, то чинний президент переможе. А факти, які вказують на лідерство Байдена, називають "просто неправильними".
  • В Агентстві з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США (CISA) повідомили, що не зафіксували спроб іноземного втручання у виборчий процес.
На початок