Facebook видалив 94 сторінки, пов'язані з ботофермами Тимошенко

Facebook видалив 94 сторінки, пов'язані з ботофермами Тимошенко

Facebook видалив 94 сторінки, пов'язані з ботофермами Тимошенко
. Колаж Суспільне

Соціальна мережа Facebook видалила 94 сторінки, пов'язані з діяльністю мереж "ботів", які обслуговували політичну кампанію лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

Про це повідомила пресслужба Facebook.

"Ми видалили 46 акаунтів Facebook, 44 сторінки, одну групу та три акаунти Instagram, які пов’язані з українською PR-фірмою MAS та особами, пов’язаними з кампанією Юлії Тимошенко та політичною партією "Батьківщина", – розповіли у пресслужбі.

Як наголосили представники Facebook, діяльність "ботоферм" була спрямована на внутрішню політику України. Виявити їх вдалося завдяки програмі соцмережі з виявлення "неавтентичної поведінки" – тобто, власники акаунтів видавали себе за інших осіб. Крім того, у компанії звернули увагу на повідомлення про діяльність компанії MAS в українських ЗМІ.

"Ми знайшли цю мережу в рамках нашого розслідування щодо підозр на скоординовану неавтентичну поведінку в регіоні. Ми також отримали інформацію з публікацій у ЗМІ про деякі види діяльності MAS – в Україні", – додали у компанії.

Пресслужба Юлії Тимошенко повідомила Суспільному, що не володіє інформацією про жодні заяви Facebook щодо Юлії Тимошенко та порадила направити письмовий запит до спеціалістів з інтернет-реклами партії "Батьківщина".

Представники піар-компанії Modern Advertising Solutions розповіли Суспільному, що дійсно співпрацюють із політичною силою "Батьківщина" та надають їй послуги у сфері інтернет-реклами. Втім, повідомлення від Facebook про блокування своїх сторінок компанія не отримувала, як і жодних попереджень щодо "підозрілої поведінки".

Що відомо

  • Соціальна мережа Facebook заблокувала акаунт українського депутата Андрія Деркача, якого у США звинувачували у роботі на Росію через поширення ним дезінформації про кандидата в президенти США Джо Байдена.
  • 25 вересня Facebook видалив три окремі мережі облікових записів, пов'язаних з Росією, за порушення стандартів соцмережі щодо іноземного втручання.
  • Компанія Facebook видалила сторінки агентства Postmen DA, які використовувалися під час президентських і парламентських виборів 2019 року.
На початок