"Шкодую, що не вдалося спробувати нову програму". Абраменко - про повернення після річної перерви

"Шкодую, що не вдалося спробувати нову програму". Абраменко - про повернення після річної перерви

Ексклюзивно
"Шкодую, що не вдалося спробувати нову програму". Абраменко - про повернення після річної перерви
. НОК-України

Автор: Сергій Цукіло

Олімпійський чемпіон з лижної акробатики Олександр Абраменко повертається на змагання рівня Кубка світу. Після чемпіонату світу-2019, де Олександр виграв срібну медаль, він взяв річну перерву - пропустив один сезон.

Уже з початку літньої підготоки Олександр готується разом зі збірною України, брав участь в обох закордонних зборах (спершу в Швейцарії, тоді - в Білорусі).

Читайте також: "Не сподобаєшся, можуть забрати". Тренер України з лижної акробатики - про збори в Мінську

З Білорусі команда відправиться до ФінляндіїВиліт до Фінляндії запланований на 15 листопада - там почне підготовку на снігу. У Фінляндії і стартуватиме новий сезон Кубка світу для лижних акробаті: перший етап пройде з 4 по 6 грудня.

Разом з командою він провів заключний літній збір у Мінську і вже 15 листопада відправиться на перший сніг до Фінляндії.

У коментарі Суспільне Спорт олімпійський чемпіон Пхьончхану-2018 розповів про збори та амбіції після річної перерви.

  • Про підготовку

"Важко назвати цю підготовку звичайною, такою, яка була завжди. У зв’язку з Covid-19 нам дуже важко виїжджати на збори: із запланованих п'яти літніх, в нас відбулися лише два. Було мало часу для підготовки, але намагалися взяти максиммум. Усі стрибки, з якими я брав участь в Олімпіаді-2018 та чемпіонаті світу-2019Олександр Абраменко став олімпійським чемпіоном у 2018 році та срібним призером ЧС-2019, зміг підготувати. Єдине, що не вистачило часу на складніший стрибок – потрійне сальто з п'ятьма гвинтами, – Доведеться його перенести на зиму або вже на наступний сезон. Я кілька разів виконав його на воду, але часу стабільно настрибати не було".

  • Про довготривалі збори

"Зазвичай наші збори тривають впродовж 24 днів, але цьогоріч нам довелося пробути у Швейцарії 45 днів. Це було важко, бо на початку ти маєш багато енергії, багато сил і маєш емоційний настрій. Тоді й стрибки добре виходять, але ближче до кінця збору вже втрачається моральна стійкість. Це призводить до помилок, тому для нас краще, аби зборів було більше, але не таких довготривалих".

Читайте також: Тренер збірної України з фристайлу пояснив, як вдалося виїхати на закордонні збори
  • Про неприємне падіння у Мінську

"Зі мною трапилася неприємна історія – я впав на трампліні для потрійного сальто. Добре, що це була не моя провина, технічні служби спорткомплексу погано полили покриття по якому їдуть лижі: відбулося налипання, лижа загальмувала та пішла в бік. Добре, що все закінчилося без травми. Але останні кілька днів збору я вже не стрибав, адже падіння - це теж додаткове емоціне навантаження. На трампліні це трапляється дуже рідко. Буду вже на снігу відточувати стрибки, мені на ньому легше".

  • Про фізичний стан та програму

"Зараз все добре. Тренуємось – фізична підготовка на найвищому рівні. Усе виходить, лише шкодую, що не вдалося спробувати нову програму. Адже зараз велика кількість спортсменів має у своєму розпорядженні стрибок – потрійне сальто з п'ятьма гвинтами. Упевнений, що вони будуть демонструвати його на змаганнях. Мені ж доведеться стрибати стабільно, щоб мати можливість перемогти".

  • Мотивація перед олімпійським сезоном

"Мотивація показати найвищий результат, якщо вже вирішив продовжити виступи. У Пекіні-2022 уперше відбудуться командні змагання, тому хочеться в цій дисципліні показати високий результат. У нас хороший колектив, підтягується молодь, є конкуренція, яка дозволить нам поборотися за найвищі місця".

Коли розпочинається сезон з лижної акробатики

  • Перший етап Кубка світу пройде в Фінляндії з 4 по 6 грудня. Це буде єдиний старт Кубка світу в грудні. А 12 грудня на тій ж локації у Фінляндії відбудеться два етапи Кубка Європи.
  • Наступні етапи Кубка світу - в середині січня в Росії, після чого два етапи в Канаді та США.
На початок