Чому не усі працівники медзакладів на Харківщині отримали доплати

Чому не усі працівники медзакладів на Харківщині отримали доплати

Чому не усі працівники медзакладів на Харківщині отримали доплати
. Суспільне Харків

Національна служба здоров’я направила понад 2,5 млрд грн на доплати медикам у вересні та жовтні. На Харківську область виділили 171 млн грн. Не усі працівники закладів отримали виплати.

Які надбавки отримали медпрацівники Харківщини, говорили в ефірі "Українського радіо Харків".

Так, у Зміївській центральній районній лікарні лікарям нарахували надбавки у середньому по 3800 гривень, середній медперсонал — 2500 гривень, молодший персонал — 1300.

Без податків отримали приблизно на 500 гривень менше, сказав очільник Зміївської центральної районної лікарні Михайло Лисак: "Затримка була, але за вересень вже отримали, за жовтень 5 листопада нарахуємо. Оплата іде пропорційно витравному часу, коли у відпустці — доплата пропорційна".

Проте, каже Лисак, доплат не отримали, зокрема, біологи, які також працюють у лікарні, їх спеціалізації немає у переліку таких, що отримують доплати: "Фармацевтів додали, але біологів і провізорів не включили. Ще одна проблема — не включено працівників господарчої частини, інших робітників з низькою зарплатою — мінімалкою".

У переліку немає працівників технічних спеціалізацій, зауважує голова Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Альона Благовещенська.

"Залишається частина працівників, які однозначно повинні отримувати надбавки. Наприклад, лаборанти, біологи, котрі працюють у лабораторіях. Не включені досі до 10% персоналу. Але якщо врахувати, що економісти, бухгалтери звертаються, що від них залежить робота закладів, тоді треба і їх врахувати. Ми ведемо перемовини, звернулися до керівництва уряду, на президента, щоб довести, щоб ці працівники повинні отримувати доплати", — розповіла Благовещенська.

Перелік спеціальностей визначило Міністерство охорони здоров'я, розповіла директорка Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України Вікторія Мілютіна.

За словами Благовещенської, виплати мають отримати до грудня. В профспілці розраховують, що зарплати медиків підвищать.

"Ми розраховуємо, що зарплати медпрацівників будуть збільшені, оскільки це декларує Мінохорони, Уряд, побачимо. У тому проєкті бюджету на 2021 рік, суттєве збільшення заробітної плати не враховано. Ці доплати може і будуть, ми не бачимо, на скільки зросте зарплата у розрахунках", — сказала вона.

Що відомо

  • Кабмін вирішив збільшити зарплати лікарям на 70% від посадового окладу, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою усіх спеціальностей — на 50% від мінімальної зарплати. Молодшим медсестрам та медбратам — на 25%. Виплати медзаклади мають отримати до кінця 2020 року.
  • В період поширення COVID-19 в Україні отримують надбавки працівники медзакладів, які задіяні у боротьбі з коронавірусом. Медикам вирішено виплачувати надбавки у розмірі 300% від зарплати.
  • Наприкінці травня у Харківській ОДА вирішили виплачувати медикам, які інфікувалися коронавірусом на роботі, по 10 тисяч гривень матеріальної допомоги.
  • У червні-липні Держпраця перевіряла медзаклади, чи справно вони виплачують лікарям надбавки у 300%. І склала на посадовців медзакладів Харківщини 87 приписів про порушення, пов'язані з виплатами медичним працівникам, які працювали з хворими на коронавірус. Йшлося про недорахування грошей або несвоєчасні виплати.
  • 12 жовтня у Харківській міській раді обговорювали можливоу розробку програми страхування медпрацівників міських лікарень.
На початок