Вища рада правосуддя звільнила голову ДСА Холоднюка з посади

Вища рада правосуддя звільнила голову ДСА Холоднюка з посади

Вища рада правосуддя звільнила голову ДСА Холоднюка з посади
. УНІАН

Вища рада правосуддя звільнила з посади голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка, який фігурує у розслідуванні Національного антикорупційного бюро щодо справи про створення головою Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка злочинної організації.

Як повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя, Зеновія Холоднюка було звільнено за власним бажанням. 22 жовтня він написав заяву про відставку.

Він обіймав посаду Голови ДСА України з 25 квітня 2014 року відповідно до рішення Ради суддів України.

Хто такий Зеновій Холоднюк

Зеновій Холоднюк є одним із фігурантів розслідування справи "плівок Вовка" – записів розмов керівництва Окружного адмінсуду Києва, яке підозрюють у спробі захоплення судової влади, оприлюднених Національним бюро розслідувань. Окрім Холоднюка, у справі фігурують суддя ОАСК Павло Вовк, його заступник Євген Аблов та п’ятеро інших суддів. За даними НАБУ, Вовк міг організувати подання штучних скарг до Вищої ради правосуддя на суддів всіх інстанцій, які виносили "незручні" для нього рішення. Водночас лояльні судді могли розраховувати на уникнення будь-якої відповідальності.

За версією слідства, Холоднюк також вимагав у голови Окружного адмінсуду Павла Вовка заблокувати конкурс на посаду голови Державної судової адміністрації.

1 жовтня ВАКС тимчасово відсторонив голову Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка через підозру в причетності до організації захоплення влади.

Що відомо

  • У Національному антикорупційному бюро розслідувань 17 липня провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва та заявили про вручення підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгенію Аблову та ще п’ятьом суддям.
  • Згодом НАБУ оприлюднило записи розмов судді Вовка та очільника ДСА Холоднюка.
  • У 2019 році НАБУ вже розслідувало можливе втручання суддів ОАСК в роботу членів Вищої кваліфікаційної комісії. Тоді теж НАБУ спільно з ГПУ обшукували приміщення ОАСК, та заявляли про підготовку підозр суддям ОАСК Євгену Аблову й Ігорю Погрібніченку, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івану Шепітку.
  • В Окружному адміністративному суді Києва заявили, що не можуть передати вісьмом своїм суддям повістки на допити у Національному антикорупційному бюро, оскільки всі вони перебувають у відпустках.
  • У листопаді 2019 року Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити строки досудового розслідування у провадженні, як того вимагала Генпрокуратура. ГПУ клопотала про продовження досудового розслідування через виконання міжнародного доручення, яке, начебто, стосувалося пошуку одного з можливих фігурантів справи за кордоном. Справа була призупинена через завершення строків досудового слідства.
На початок