Децентралізація опалення: чому в Куп’янську припинить роботу котельня

Децентралізація опалення: чому в Куп’янську припинить роботу котельня

Децентралізація опалення: чому в Куп’янську припинить роботу котельня
.

Чотири житлові будинки на 200 абонентів у Куп’янську планують відключити від централізованого опалення через припинення роботи котельні.

Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розповіла начальниця управління житлово-комунального господарства Куп’янської міської ради Олександра Гарбузова.

За її словами, з двохсот абонентів 150 перейшли на індивідуальне опалення.

"У нас від котельні (вул. 1 Травня, 55) живляться чотири будинки, які на сьогодні плануються до відключення... По цих чотирьох будинкам на сьогодні обслуговуються і отримують послугу з теплопостачання 50 осіб, тобто це зовсім нерентабельно і для комунального підприємства, і для мешканців", — сказала Гарбузова.

Начальниця управління розповіла, що відключитися від котельні мешканці згодні.

"Залишилися такі незахищені верстви населення, які не можуть встановити собі за свої кошти індивідуальне опалення. Міською радою ухвалене рішення про децентралізацію системи опалення. За програмою децентралізації ми за кошти міського бюджету відшкодовуємо мешканцям встановлення індивідуального опалення", — говорить Гарбузова.

Програму децентралізації в Куп'янську прийняли у 2019 році, вона розрахована на 2020 та 2021 роки.

Найчастіше мешканці встановлюють електричне опалення, каже Гарбузова. Міська влада відшкодує абонентам 100% вартості встановлення електроопалення. В разі зміни опалення на газове — відшкодує частково.

"На сьогодні департаментом житлово-комунального господарства здійснюється реконструкція і будівництво котелень в інших точках міста для того, щоб перевести соціальну інфраструктуру, мешканців будинків на отримання тепла від котелень, що будуть працювати на твердому паливі", — каже Гарбузова.

Встановлення централізованого електричного опалення може бути ефективнішим, каже член експертної ради Міністерства енергетики України Геннадій Рябцев.

"Якщо казати про нинішній опалювальний сезон, коли ще зберігаються пільгові ціни для населення на електричну енергію, електричне опалення, в більшості випадків може виявитися економічнішим і ефективнішим, аніж централізоване опалення з використанням звичайних радіаторів водяного опалення. Але тут все буде залежати від того, якою буде ціна електричної енергії в наступному сезоні та який коефіцієнт корисної дії мають ті прилади, які встановлюють у себе звичайні мешканці", — сказав Рябцев.

На початок