Коли буде готова українська вакцина від COVID-19 і скільки грошей піде на розробку. Відповідає МОЗ

Коли буде готова українська вакцина від COVID-19 і скільки грошей піде на розробку. Відповідає МОЗ

Коли буде готова українська вакцина від COVID-19 і скільки грошей піде на розробку. Відповідає МОЗ
. AP

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що розробка вакцини від COVID-19, яка знаходиться на доклінічній фазі, будет коштувати понад 100-150 мільйонів гривень. Президент компанії-розробника уточнив, що вакцина буде готова через рік.

"Це доклінічна фаза складається з великих моментів. І вона тривала шість місяців. Зараз можемо сказати, що вона пройдена. Що в рамках проведення цієї доклінічної фази було з’ясовано, що цей кандидат на вакцину має достатньо гарні перспективи. Відбувається нейтралізація вірусу. У звязку з тим, що ми завершили доклінічну фазу, зараз треба починати клінічну фазу. Звичайно, це достатньо тривалий термін щоб його пройти і закінчити всі випробування", — сказав міністр на брифінгу 22 жовтня.

Президент компанії DiaPrep System Inc., професор і доктор медичних наук Михайло Фаворов розповів, що після публікації у січні 2020 року послідовності вірусу, група українських вчених розробила проєкт білку та досліджувала його.

Читайте також: "Як доглядати за пацієнтом з COVID-19 у домашніх умовах. Пояснює МОЗ"

"Ми проаналізували кроликів, мишей, пацюків, кого ми тільки не імунізували, і всі дали гарну імунну відповідь. Це говорило про те, що виробляються антитіла і що це дає надію, що цей білок може стати гарною вакциною. Ми змогли показати, що моноклональні антитіла мишей, яких ми імунізували нашим білком, не давали вірусу руйнувати структуру клітин. Вони захищають клітини людини від дії вірусу. З цього моменту ми можемо починати робити вакцину. Це буде довгий процес. Він включає три фази перевірки. Але вже ясно, що із часом ми зможемо отримати препарат, який буде захищати від ковіду", — запевнив Фаворов.

За словами професора, якщо все буде гаразд, вакцина буде готова мінімум через 9 місяців, а "реально — через рік, тому що ці процеси не можна прискорювати". Степанов додав, що вакцина буде у повному обсязі профінансована державою і буде коштувати понад 100-150 мільйонів гривень.

Що відомо

  • Всесвітня організація охорони здоров'я розраховує, що вакцинація від COVID-19 розпочнеться у середині 2021 року. Тим часом розробники вже представили президенту Володимиру Зеленському результати доклінічної фази дослідження української вакцини.
  • В Україні станом на 22 жовтня лабораторно підтверджено 322 879 випадків COVID-19, з них за добу – 7 053. Це найбільша кількість щодобових хворих за весь час пандемії.
  • У світі станом на ранок 22 жовтня виявлено 41,5 мільйона випадків зараження COVID-19. У першій десяткі країн з найбільшою кількістю хворих США, Індія, Бразилія, Росія, Іспанія, Аргентина, Колумбія, Франція, Перу та Мексика.
  • Раніше керівник офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт заявив, що до кінця року в країні щодня виявлятимуть 7-9 тисяч нових хворих на коронавірус.
  • Зеленський заявив, що уряд буде змушений запровадити жорсткий карантин у разі, якщо щодня в Україні реєструватимуть понад 9,5 тисяч заражень COVID-19.
  • В ООН заявили, що пандемія COVID-19 вийшла з-під контролю, та закликали до боротьби з дезінформацією про вакцинування.
На початок