Зеленський підписав закон про розвідку

Зеленський підписав закон про розвідку

Зеленський підписав закон про розвідку
. УНІАН

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про розвідку", який Верховна рада ухвалила 17 вересня. Підписання відбулося під час відвідин ним управління інформацією Державної прикордонної служби.

Як повідомили у пресслужбі Офісу президента, підтримка розвідки на законодавчому рівні сприятиме своєчасному виявленню, запобіганню та нейтралізації загроз і підвищить спроможність розвідки здобувати та забезпечувати споживачів якісною розвідувальною інформацією.

"Цей закон – не лише нові можливості та нові спроможності для розвідки, але й велика відповідальність для держави, яка потребує значного посилення стратегічної та оперативної складових розвіддіяльності, вдосконалення аналітичної роботи та якості отриманої інформації ", – сказав президент.

Закон про розвідку є одним з проєктів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України. Він визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус і соціальні гарантії співробітників розвідувальних органів та порядок здійснення контролю за розвідкою.

Про що закон

Відповідно до документа, розвідка - це організаційно-функціональне поєднання визначених цим законом розвідувальних органів і діяльності, яку вони здійснюють самостійно або у взаємодії між собою та з іншими суб'єктами розвідувальної спільноти з метою забезпечення національної безпеки та оборони України.

Згідно з документом, розвідувальними органами в Україі є:

  • Служба зовнішньої розвідки України;
  • розвідувальний орган Міністерства оборони України;
  • розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

У законі Службу безпеки України виключили з переліку розвідувальних органів, утім відомство визначили як суб'єкт розвідувальної спільноти. Оперативні підрозділи Центрального управління СБУ, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, можуть проводити розвідувальні заходи з метою отримання інформації в інтересах контррозвідки.

Загальне керівництво розвідувальними органами здійснює президент. Безпосередньо розвідувальними органами управляють керівники, які призначаються на посаду і звільняються з неї президентом.

Згідно з положеннями закону, розвідувальні органи для виконання завдань і своїх функцій можуть використовувати спеціально виготовлені речі та документи, спеціально створювати та використовувати підприємства, установи, організації, філії, інші підрозділи юридичних осіб. Використання коштів прикриття або структур прикриття для інших цілей забороняється.

Крім цього, засоби прикриття можуть містити повністю або частково неправдиві дані або відомості про події, явища, факти. Структури прикриття можуть створюватися розвідувальними органами повністю або частково за кошти з бюджету, зокрема в іноземній валюті. Відповідні структури можуть створюватися як на території України, так і за її межами.

Законопроєкт розробили з урахуванням досвіду регулювання діяльності розвідувальних органів у країнах ЄС та НАТО.

Що відомо

  • Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО, що надає змогу для тіснішої військово-промислової співпраці, працевлаштування українців у структурах альянсу і додаткового захисту від нього.
  • Постійна представниця США при НАТО, посол Кей Бейлі Гатчісон заявила, що набуття Україною статусу партнера з розширеними можливостями не є ознакою наближення країни до Плану дій щодо членства в Альянсі, яке вона зможе отримати у слушний час.
  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2247, що передбачає зміну деяких військових звань рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу відповідно до стандартів НАТО.
  • Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік".
На початок