Окупаційний суд Криму залишив чинним штраф журналістці Зудієвій

Окупаційний суд Криму залишив чинним штраф журналістці Зудієвій

Оновлено
Правозахисниця Лутфіє Зудієва
Правозахисниця, кримська татарка Лутфіє Зудієва. Фото: Кримська солідарність

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму залишив чинним штраф у розмірі 2 500 рублів1 059 грнкримській правозахисниці, журналістці Лутфіє Зудієвій за "зловживання свободою масової інформації" (ч. 2.1 ст. 13.15 КоАП РФ), який наклав "Київський районний суд" у Сімферополі 20 березня.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Про це повідомила Зудієва у коментарі "Кримській солідарності" 9 квітня.

"Суддя апеляційного суду вирішила, що аргументи співробітників поліції та документи, які вони склали, законні, обґрунтовані й не викликають жодних запитань, і залишила в силі рішення про штраф. Ми будемо готуватися до касації обов'язково і будемо оскаржувати це далі", — сказала вона.

Зудієва додала, що окупанти переслідують журналістів, правозахисників та адвокатів через те, що вони є джерелами альтернативної інформації про дії "правоохоронних органів" на території окупованого Криму.

Її думку також підтримав адвокат Еміль Курбедінов у коментарі "Кримській солідарності". Він назвав справу проти неї "абсолютно надуманою".

"Вона спрямована саме на переслідування Зудієвої як громадянського журналіста і правозахисниці для того, щоб заглушити інформаційні імпульси з Криму, правдиву інформацію та надавати людям тільки те, що для співробітників спецслужб здається їхньою "кривдою-правдою", не знаю, як ще назвати", — наголосив адвокат.

Нагадаємо, вранці 22 лютого в будинку активістки та журналістки Лутфіє Зудієвої окупанти провели обшук. Пізніше її відвезли в ЦПЕ, де утримували понад 3 годи.

Після того, як Лутфіє відпустили, вона розповіла, що на неї склали адмінпротоколи за "зловживання свободою масової інформації". Один із них був про те, що вона під час розміщення інформації, постів, на особистій сторінці у Facebook не ставила так званих плашок при згадці "Радіо свобода", що це "іноземний агент".

Крім того, за словами правозахисниці, у неї вилучили дві брошури — збірку текстів політв'язня Нарімана Джеляла "Я залишаюся" і збірку доповідей правозахисників РФ "Якунінські читання". Це зустріч, в якій щорічно беруть участь правозахисники.

Окупаційний Київський районний суд у Сімферополі 20 березня оштрафував правозахисницю за частиною 2.1 статті 13.15 КоАП РФ "Зловживання свободою масової інформації" на 2500 рублів (1059 грн). Водночас рішення було ухвалено без її участі і не розглянули її письмові заперечення в адміністративній справі.

Як зазначила Зудієва, що вона не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати ці вимоги, а начальник відділу "Центру з протидії екстремізму" в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у Facebook до зареєстрованого ЗМІ.

Що відомо про Лутфіє Зудієву

Лутфіє Зудієва – активістка “Кримської солідарності” та журналістка видання “Ґрати”. Висвітлює судові процеси та порушення прав людини в окупованому Криму. До 2014 року керувала дитячим центром, вже після окупації вимушено взялась за правозахист.

Зудієву затримували у 2019 році за публікацію в соціальній мережі. Тоді активістка сплатила штраф розміром 2 тисячі рублів за нібито публікацію "екстремістської символік".

27 липня 2023 року Лутфіє Зудієву затримали під будівлею “Верховного суду Криму” в Сімферополі, де проходив розгляд апеляційної скарги у справі політвʼязнів Нарімана Джелялова та Асана і Азіза Ахтемових. Пізніше журналістку оштрафували на 12 тисяч рублів. А 12 лютого 2024 року Касаційний суд РФ прийняв до розгляду скаргу щодо цього штрафу.

Вранці 22 лютого в будинку Лутфіє Зудієвої співробітники окупаційних правоохоронних органів провели обшук. Після цього активістку відвезли в так званий Центр протидії екстремізму. Кримську татарку відпустили через 3 години, склавши на неї два адмінпротоколи за "зловживання свободою масової інформації".

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок