Ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка можуть позбавити наукового ступеня: чому

Ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка можуть позбавити наукового ступеня: чому

Плагіат в дисертації Володимира Онищенка
У докторській дисертації ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка виявили плагіат. ІВ "Полтавщина"

У докторській дисертації ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка виявили плагіат. Цей факт визнали члени Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти 2 квітня 2024-го року. Вони звертатимуться до Міносвіти і науки про позбавлення Онищенка наукового ступеня.

2 квітня 2024-го року члени Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) провели засідання, під час якого розглянули факти плагіату у роботах трьох людей, серед яких Володимир Онищенко. Він – ректор Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка". Про це повідомила кореспондентка Суспільного, яка була на засіданні.

Скаргу щодо плагіату у докторській дисертації Онищенка "Основи формування інвестиційної політики регіону" розглянув Комітет з питань етики. Він вирішив винести на розгляд Національного агентства подання про наявність у роботі фактів академічного плагіату. Про це під час засідання розповів голова Комітету Артем Артюхов.

Ректора Полтавської політехніки Володимира Онищенка можуть позбавити наукового ступеню
Праворуч Володимир Онищенко і його представники. Суспільне Полтава

Володимир Онищенко повідомив, що працювати над дисертацією він почав 1997-го року, коли працював у банку. Дослідження він захистив 2002-го року. За його словами, поняття про академічний плагіат уперше передбачили у Законі України "Про вищу освіту" 2012-го року. А 2017-го офіційно закріпили зміст поняття "академічного плагіату, фабрикації, фальсифікації", розповів Онищенко. Він додав, що його робота у той час пройшла усі необхідні експертизи, які не виявили плагіату.

"Інститут економіко-правових досліджень імені Валентина Карловича (Мамутова – ред.) направив Комітету висновок робочої групи, яка перевіряла факти, вказані у скарзі Смірнова. Зміст роботи також перевіряли на сучасних антиплагіатних програмах і оригінальність тексту дисертації складає 99,18 %. Спірні моменти фактично є некоректно, за сучасними вимогами, оформленими посиланнями. Але цей висновок членами Комітету з питань етики чомусь не було узято до уваги", — пояснив Володимир Онищенко.

Ректор Полтавської політехніки Володимир Онищенко
Микола Книш (ліворуч), Володимир Онищенко та Дмитро Таран. Суспільне Полтава

Члени НАЗЯВО одноголосно проголосували за те, що визначають факт плагіату у роботі Володимира Онищенка.

"Законодавець визначає, що якщо Національне агентство виявляє факт академічного плагіату, ми звертаємося до Міністерства освіти про позбавлення такої особи наукового ступеня відповідного", — пояснив голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко.

Справа про плагіат у дисертації Володимира Онищенка

Дисертацію на здобуття ступеня доктора економічних наук "Основи формування інвестиційної політики регіону" Володимир Онищенко написав російською мовою. Офіційними опонентами були:

  • Мар'ян Долішній, доктор економічних наук, професор, академік НАН України, директор Інститут регіональних досліджень НАН України (Львів);
  • Микола Тимчук, доктор економічних наук, професор, ректор Інститут муніциального менеджменту та бізнесу (Київ);
  • Віктор Янукович, доктор економічних наук, професор, голова Донецької обласної державної адміністрації.

До Спеціалізованої вченої ради дисертацію він подав 2001-го року, а захистив 2002-го, розповів Володимир Онищенко під час засідання НАЗЯВО.

Скарга про плагіат у роботі Онищенка надійшла від кандидата біологічних наук Олега Смірнова 28 червня 2023-го року. Її прийняв Комітет з питань етики та призначив засідання для розгляду. На прохання Володимира Онищенка засідання перенесли через його відрядження, вдруге – через його хворобу.

У березні представник Онищенка Микола Книш повідомив Національне агентство про те, що у роботах чотирьох членів Комітету з питань етики виявлено плагіат. Через це просив їхнього відводу. На думку іншого представника Онищенка Дмитра Тарана, вони не могли об’єктивно розглядати справу, оскільки їхнє рішення може були упередженим.

"Скарги ці були не прийняті до розгляду через те, що вони не відповідали визначеному порядку розгляду скарг, за яким ми діємо", - пояснив голова Комітету з питань етики Артем Артюхов.

Тому 15 березня 2024-го року зібралися на засідання та вирішили внести на розгляд НАЗЯВО подання про наявність у дисертації Онищенка фактів академічного плагіату.

"Наукова новизна, висновки мого дослідження абсолютно оригінальні, авторські, не містять жодних запозичень. Адже я опирався на власний унікальний досвід у фінансово-кредитній сфері. Робота виконувалася відповідно до тих вимог, які діяли, станом на момент захисту, де посилання на усі джерела, які є у переліку використаних джерел, є. Тому я не розумію, про що йдеться, якщо на усі ці джерела є посилання", - сказав Володимир Онищенко під час засідання НАЗЯВО 2 квітня 2024-го року.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок