"Не спробуєш — не будеш знати": як на Рівненщині жінка опановує професію коваля

"Не спробуєш — не будеш знати": як на Рівненщині жінка опановує професію коваля

40-річна жителька Рівненщини Тетяна Поліщук опановує нову професію — коваля. Вона проходить курс ковальства від державної служби зайнятості. Раніше жінка їздила на тракторі та займалася сільським господарством, але вирішила змінити фах через цікавість до ковальства.

На заняттях у майбутньої ковальки побували журналісти Суспільного.

Тетяна Поліщук за фахом кравчиня, однак за цією професією не працювала. Раніше вона займалася заготівлею молока та продавала товар у місцевому магазині.

Ковалька Наталія Поліщук
Фото: Суспільне Рівне

З лютого Тетяна безкоштовно опановує професію коваля у Центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості у Гощі. За цей період вона кувала різні вироби, зокрема й для військових, які будують оборонні рубежі на фронті.

"Робили тільки скоби, ми робили валюти. Ми гнули й на станках, і вручну. Зараз війна, треба заміщати чоловіків. Дуже цікава професія, хотіла себе спробувати. Не спробуєш — не будеш знати, що воно таке. Я безробітна, прийшла в центр. Мені запропонували — не відмовилась. Ставлення дуже добре", — розповіла Тетяна Поліщук.

Також вона зазначила, що фізичну підготовку для ковальства має, адже більшу частину свого життя провела у селі.

Ковалька Наталія Поліщук
Фото: Суспільне Рівне

Директорка навчального закладу Наталія Бура зазначила, що Тетяна стала другою жінкою в області, яка у них опановує професію ковальки:

"Ця професія була у нас ліцензована у 2003 році. Загалом в нас на коваля навчилися близько 300 людей. Виклики часу в нашій країні вимагають певних змін. Дана професія, вона не тільки поширена між чоловіками, а навіть серед прекрасної половини людства".

Щоб надалі розвивати ковальську справу, очільники Центру профтехосвіти та Гощанської громади підписали меморандум.

"Основна мета — співпраця з громадою, масштабування та розширення наших послуг та ідеї від громади, які ми можемо спільно запровадити. Можливо, це буде грантова робота, можливо, відкриття фестивалів", — розповіла Наталія Бура.

Директорка Рівненського Центру профтехосвіти держслужби зайнятості Наталія Бура
Директорка Рівненського Центру профтехосвіти держслужби зайнятості Наталія Бура. Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок