Соціалізація після війни: як на Рівненщині розвивають послуги для ветеранів

Соціалізація після війни: як на Рівненщині розвивають послуги для ветеранів

Здобути освіту, отримати нову спеціальність або відкрити власний бізнес після реабілітації хочуть 97% ветеранів Рівненщини. Також понад 20 із них стали професійними спортсменами. Це дані начальниці управління у справах ветеранів облдержадміністрації Марини Корольової.

В етері Українське радіо. Рівне вона розповіла про соціалізацію ветеранів у цивільному житті та підготовку родини до його повернення з війни.

За її словами, комплексний проєкт обласної програми з ветеранської політики включає: психологічну, фізкультурно-спортивну реабілітацію та підтримку ветеранів у реалізації ініціатив і проєктів у соціальному житті:

“Важливим є саме фізкультурно-спортивна реабілітація. Вона починається просто із приходу в зал. А потім фахові тренери, реабілітологи, психологи розписують йому тренувальну програму. Такий підхід є загальносвітовий і, як показує досвід — найкращий спосіб соціальної адаптації ветерана у цивільному житті”.

Марина Корольова зазначила, що на Рівненщині є заклади, які спеціалізуються на фізкультурно-спортивній реабілітації ветеранів з травмами, ампутаціями. Також діють мультидисциплінарні команди, які також допомагають родинам загиблих воїнів, зниклих безвісти, ветеранів відновити своє ментальне здоров'я:

“Відзначу фахівців “Інваспорту” із понад 30-річним, які працюють із нашими ветеранами з ампутацією. Також у Клеванському госпіталі є зал і відкривається ще один зі фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів. В Олександрії є потужний реабілітаційний заклад, який первинно спеціалізувався на допомозі людям з інвалідністю, але тепер ще реабілітує ветеранів. Також з ними та їх родинами працюють психологи”.

За даними Марини Корольової на Рівненщині 97% ветеранів, які пройшли фізкультурно спортивну реабілітацію, прагнуть продовжити здобувати освіту, отримати нову спеціальність або відкрити власний бізнес. Також понад 20 ветеранів стали професійними спортсменами:

“Розвиток ветеранського спорту це насамперед не про перемоги, змагання чи досягнення. Це про соціалізацію, адаптацію воїнів, які прийшли з війни, до мирного життя. Це найголовніше”.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок