У Житомирі в Поліському національному університеті звільняється проректорка і п'ятеро працівників: що сталося

У Житомирі в Поліському національному університеті звільняється проректорка і п'ятеро працівників: що сталося

Поліський національний університет
Поліський національний університет. Фото: Олена Кучмій/Суспільне Житомир

В інтерв'ю Суспільному Житомир заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький повідомив, що в одному з житомирських університетів звільняються викладачі, а також проректорка, яка переходить працювати в Житомирську політехніку. У коментарі Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан підтвердив, що мова йде про працівників та проректорку їхнього навчального закладу.

В інтерв'ю Суспільному Михайло Винницький говорив про звільнення проректорки і до десяти викладачів.

"Я на сьогодні маю інформацію, що достатньо велика кількість викладачів одного з університетів або звільняються, або в процесі звільнення. Це мене тривожить, бо очевидно, що зараз відбувається певний розкол серед викладачів одного із закладів. І це дуже неконструктивні процеси. Знаю про десяток викладачів, в їх числі й одна проректорка. Стосовно проректорки — мені відомо про її перехід до Житомирської політехніки. Щодо інших викладачів — знаю, що вони написали заяви на звільнення, куди вони йдуть — це приватна справа кожного викладача. Але це не свідчить про те, що є здорова академічна спільнота, якщо викладачі від неї йдуть", — сказав Михайло Винницький.
Михайло Винницький
Михайло Винницький. Фото: Facebook Михайла Винницького

У коментарі Суспільному ректор Поліського національного університету Олег Скидан підтвердив, що мова йде про працівників та проректорку їхнього навчального закладу. За його словами, крім проректорки, йдуть також п'ятеро працівників.

"Проректорка з науки, яка, як планувалося, буде головою ліквідаційної комісії, примусила піти з собою п'ятьох людей. Серед них і директорка нашого ботанічного саду — вона плаче, каже: "Я її аспірантка, вона сказала, що я не зможу в неї захиститися, якщо не напишу заяву". Дитина плаче, просить її хоча б із гуртожитка не виселяти. Заяви написали п'ятеро безпосередніх підлеглих проректорки Романчук: начальник міжнародного відділу, начальник відділу науково-дослідної частини; аспірантка, яка на пів ставки директоркою ботсаду; і ще двоє працівників. Вона (Романчук — ред.) мала вплив і контроль, люди пішли під тиском. Куди вони переходять — не знаю. Вони просто написали заяви на звільнення. Ще двоє людей не звільнені, бо вони не здали справи, в тому числі, і Романчук, бо вона на лікарняному", — повідомив Олег Скидан.
Олег Скидан
Олег Скидан. Фото: Олексій Чирко/Суспільне Житомир

У розділі "Керівництво" на сайті Поліського національного університету проректоркою з наукової роботи та інноваційного розвитку вказана Людмила Романчук, до якої Суспільне звернулося за коментарем. Людмила Романчук відповіла, що їй незручно говорити, бо вона перебуває в лікарні. Про своє звільнення і перехід проректорка говорити не захотіла.

"Я взагалі нічого ще не планую, бо я захворіла і лікуюся", — сказала Людмила Романчук.
Людмила Романчук
Людмила Романчук. Фото: сайт Поліського національного університету

Позиція викладачів Поліського університету, які звільнилися

Павло Поплавський, колишній начальник відділу міжнародного співробітництва Поліського національного університету

"Немає чого говорити за інших людей — що вони казали. Може, це ректору так хочеться чути, що хтось когось примушував. Насправді, це абсолютна брехня. Мене особисто і, наскільки я знаю, усіх інших, хто звільнився, ніхто не примушував. Пішов я через свою особисту незгоду, через маніпулювання ректором думкою громадськості, через його особисте прагнення за будь-яку ціну залишитися ректором університету — чи об'єднаного, чи Поліського, але ректором. І це Олег Васильович Скидан — людина, яка жертвує всіма людьми, які працюють в університеті, тому що для нього університет це, в першу чергу, він. А я мислю собі університет як спільноту науковців та освітян. Поки я нікуди в інший університет не переходжу, я на паузі", — розповів Павло Поплавський.

Таїса Кравчук, колишня директорка Ботанічного саду Поліського національного університету

"Це неправда, що нас хтось примушував. Це було моє рішення — абсолютно обдумане, не один день воно обдумувалося. Ми працювали в команді понад 5 років, і такого керівника, як Людмила Донатівна (Романчук — ред.) я більше не знайду і не хочу шукати — це найкраща людина. Це було особисто моє бажання піти за нею і бути біля неї, працювати з нею. Слова про те, що нас примушували, такого зовсім не було. Ми самі вирішили піти. Поки я нікуди не переходжу — я звільнилася і роблю передишку. Зараз я лишилася тільки в аспірантурі", — розповіла Таїса Кравчук.

Наталія Матвійчук, колишня старша викладачка кафедри агрономічного факультету Поліського національного університету

"Я не очолювала ніякі відділи і звільнилася за власним бажанням — ніякого тиску на мене не чинили. Звільнилася у зв'язку із нездоровою ситуацією в університеті, в зв'язку з власними бажаннями. Як ви думаєте: хіба можна примусити людину звільнитися під якимось тиском?" — сказала Наталія Матвійчук.

Ірина Абрамова, колишня викладачка і керівниця відділу науково-дослідної частини Поліського національного університету

"Слова, сказані ректором це наклеп і неправда. Ніхто мене не змушував звільнятися, це було моє особисте добровільне рішення. Те, що я прочитала, це абсолютно обурливі речі. Я далі взагалі планую працювати не в освітній сфері", — розповіла Ірина Абрамова.

Інна Можарівська, викладачка агрономічного факультету Поліського націрнального університету

"Я на лікарняному зараз і взагалі нічого не знаю. Хочу сказати, що я написала заяву за власним бажанням, але потрапила на лікарняний. Підкреслюю: заяву я писала за власним бажанням, жодного тиску на мене не чинили", — сказала Інна Можарівська.

Людмила Романчук, проректорка з наукової роботи та інноваційного розвитку Поліського національного університету

Людмила Романчук дала ще один коментар Суспільному, у якому розповіла, що не знає про те, що вона має очолювати ліквідаційну комісію.

"Ні про які комісії ліквідаційні я нічого не знаю — я собі спокійно працювала, коли виринула ця інформація. Може, це комусь щось так хочеться, але мені це невідомо взагалі. Я про це нічого не чула і нічого не знаю. Зі мною про це ніхто не говорив і я не розумію, де ця інформація береться. Ми вирішили звільнитися командою, бо не хочеться в цьому бруді бути. Я нікого не примушувала звільнятися, кожна доросла людина обирає сама свій шлях. Ми разом працювали, були в тісних робочих стосунках. Я вирішила за себе, а колеги сказали одностайно мені, що ми йдемо разом і що вони навіть готові сидіти без роботи, але йдемо. Щодо переходів в інший університет, то я ще навіть заяви (на звільнення — ред.) не підписувала. В першу чергу, для мене зараз стан мого здоров'я, інше для мене зараз неважливо", — прокоментувала Людмила Романчук.

6 березня Суспільне публікувало інтерв'ю з ректором Поліського національного університету Олегом Скиданом, який розповідав про реорганізацію та моделі об'єднання ЖДУ імені Івана Франка і Поліського національного університету, про можливий провал вступної кампанії, дії з боку Міносвіти та потенційне загарбання майна університету.

12 березня на Суспільному вийде інтерв'ю із заступником Міністра освіти і науки України Михайлом Винницьким, з яким кореспонденти Суспільного спілкувалися щодо теми реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання його до Житомирського держуніверситету імені Івана Франка. Інтерв'ю можна буде почитати на сайті Суспільного Житомир, а також переглянути на YouTube.

Що відомо про об'єднання університетів у Житомирі

Раніше стало відомо, що у 2024 році Міністерство освіти і науки України планує об’єднати заклади вищої освіти для підвищення якості освіти та ефективного використання фінансів.

Ректори трьох університетів у коментарі Суспільному озвучили свою позицію щодо можливого об'єднання їхніх закладів вищої освіти.

У лютому 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан розповів Суспільному про те, що процес об’єднання Поліського національного та Житомирського державного університету імені І. Франка розпочали у 2023 році.

28 лютого заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький пояснив Суспільному, чому в Житомирі має бути лише два державні заклади вищої освіти.

З 2 березня на сторінці Facebook Поліського національного університету почали з'являтися відео та дописи студентів і випускників, що виступають "Проти знищення Поліського національного університету".

3 березня стало відомо, що під час Наглядової ради Поліського національного університету її члени прийняли одноголосне рішення звернутися до Президента України, ВРУ, Кабміну, РНБО, міносвіти, Житомирської ОВА, Житомирської облради, Житомирської міськради з вимогою втрутитися в ситуацію та зупинити процес реорганізації Поліського національного університету шляхом його приєднання до Житомирського державного університету імені Івана Франка.

4 березня у Житомирі студенти Поліського національного університету вийшли на протест проти ліквідації їхнього навчального закладу шляхом приєднання із Житомирським державним університетом імені Івана Франка.

7 березня під час сесії облради студенти Поліського університету вийшли протестувати під облдержадміністрацію проти реорганізації свого вишу. Учасники акції висловили незгоду щодо приєднання їхнього навчального закладу до ЖДУ.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок